Üzüm hasadının son sürat devam ettiği Gediz ovasında ıskarta üzüm fiyatlarının ani düşüşü çiftçiyi çileden çıkardı.
1 Ağustos'ta Tariş'in 100 lira olarak açıkladığı kuru üzüm taban fiyatının ardından üzüm piyasasındaki hareketlilik devam ederken, ıskarta üzüm fiyatlarının bu hafta başından itibaren artması bekleniyordu. Ancak, fiyatların aksine 18 liradan 17 liraya düşmesi çiftçiyi kızdırdı. Meteoroloji Genel Müdürüğünü uyarılarınca Sarıgöl ve Alaşehir'de etkili olan sağnak yağış nedeniyle sergi yerlerindeki ve asmadaki üzümlerin zarar görmesi ıskarta üzüm fiyatlarını geriye çekti.
Yağmur sonrası bozulma başlanan üzümlerin ıskartaya yolunun düşüceğini düşünen alıcılar fiyatları geri çekerken, sosyal medya platformlarında ıskarta üzüm fiyatlarının düşmesine tepki gösteren üreticiler ise üzümlerin ıskartaya dökülmemesi noktasında kamuoyu oluşturuyor.
Bu yıl rekoltenin düşük olması TARİŞ ve TMO'nun depolarında da stok üzüm bulunmaması nedeniyle üzüm piyasasının hareketli geçeceği bekleniyordu. Kuru üzüm fiyatlarının açıklanması gerek sofralık gerekse de ıskarta üzüm piyasasınıda doğrudan etkiliyor. Üreticiler açıklanan kuru üzüm fiyatlarından yola çıkarak, üzümünü kuru, sofralık ve ıskarta üzüm olarak değerlendiriyor. Iskarta üzüm fiyatlarının yeterince yüksek olmaması ve aksine fiyatların da düşmesi üreticiyi kuru üzüme yöneltti. Kuru üzümün önünün açık olduğunu belirten Sarıgöl Ziraat Odası Ali İhsan Ülgen, boşa üzüm dökülmemesi ve üzümlerin kurutulması noktasında üreticiyi sık sık uyarılarda bulunuyor.