Son olarak Gazze'de yaşanan hain bir hastane saldırısında, yüzlerce insanın hayatını kaybettiği ve aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu vahim bir tablo ortaya çıktı. Bu trajik olayların yanı sıra, bazı ünlü lüks markaların işgalci İsrail ile olan bağlantıları da gündeme geldi. Hermes, Chanel, Louis Vuitton, Dior gibi dünyanın en pahalı markaları, İsrail'in finans kaynaklarına destek olmaya devam ediyor. İşte bu markaların sahipleri ve İsrail ile olan bağlantıları hakkında detaylar...
Soykırımcı İsrail'in en önemli finans kaynaklarından biri de hiç şüphesiz lüks markalar. Hermes, Louis Vuitton, Prada, Dior ve birçok benzeri marka, Filistin'e ölüm kusan İsrail'e destek çıkıyor.
Gelin hep birlikte bu markaların geçmişlerini ve kurucularını beraber inceleyelim...
HERMES
Hermès International S.A, Fransa’da 1837 yılında kurulmuş bir lüks moda markasıdır. Deri eşyalar, yaşam tarzı aksesuarları, ev dekorasyonu, koku, mücevher, saat ve hazır giyim alanlarında ürünler sunmaktadır. Logosu 1950’lerden beri bir dük arabasıyla atı göstermektedir.
Hermes'in kurucusu Thierry Hermes
Thierry Hermès, Almanya’nın Krefeld kentinde Fransız bir baba ve Alman bir anneden dünyaya geldi. 1828 yılında ailesi Fransa’ya yerleşti. 1837 yılında Hermès, Paris’in Grands Boulevards semtinde bir at koşum atölyesi açtı. Avrupa aristokrasisine yönelik kaliteli koşum takımları ve dizginler üretti ve 1855 yılında kendi kategorisinde birincilik ödülü aldı, 1867 yılında Paris’teki Expositions Universelles sergisinde aynı başarıyı tekrarladı.
Hermès’in oğlu Charles-Émile, 1880 yılında işi babasından devir aldı ve dükkanı şu anda bulunduğu 24 rue du Faubourg Saint-Honoré adresine taşıdı. Oğulları Adolphe ve Émile-Maurice ile birlikte Charles-Émile, işçiliği geliştirdi ve ürünlerini perakende olarak sunmaya başladı. Şirket, Avrupa’nın seçkinlerinin yanı sıra Kuzey Afrika, Rusya, Asya ve Amerika’ya da hizmet veriyordu. 1900 yılında şirket, binicilerin eyerlerini taşıyabilmeleri için özel olarak tasarlanmış Haut à Courroies çantasını piyasaya sürdü.
Hermes Ceo'su: Axel Dumans
Axel Dumas, Fransız bir iş insanı ve zengin mirasçısıdır. Hermès’in CEO’su ve Hermès-Dumas ailesinin altıncı kuşak ferdi olarak tanınmaktadır.
Dumas, 1995-1997 yılları arasında Çin’in başkenti Pekin’de Paribas adlı bir yatırım bankasında çalışmıştır. 1997-1999 yılları arasında Paris’te, 1999-2003 yılları arasında ise New York’ta görev yapmıştır.
Dumas, 2003 yılında Hermès bünyesine denetimci olarak katılmıştır. 2006 yılında mücevher departmanının CEO’su olmuş ve 2008’de de deri eşya departmanının CEO’su olarak görevlendirilmiştir. Haziran 2012’de, Patrick Thomas ile birlikte şirketin baş operasyon sorumlusu ve ortak CEO’su seçilmiştir. Şubat 2014’te ise Thomas’ın yerine tek başına CEO olmuştur.
Dünyanın en pahalı markası: Hermes
Lüks tüketim tutkusu dünyada giderek artıyor ve bu tutkunun bir göstergesi olarak Hermes, dünyanın en pahalı markası oluyor. Hermes çantaları, Türkiye’de 50 bin liradan başlayan ve çok yüksek rakamlara ulaşan fiyatlarla satılıyor ve sadece bir moda aksesuarı olarak değil aynı zamanda bir yatırım aracı olarak kabul ediliyor.
Hermes, Avrupa’nın en değerli sekizinci şirketi oldu. Bu, Airbus, Renault, medya devi Vivendi, Carrefour, Societe Generale ve telekom şirketi Orange gibi dev şirketlerin toplam değerinden daha fazla.
Hermes gelir çizelgesi:
- Gelir: 2022'de 11,602 milyar euro artış gösterdi.
- İşletme geliri: 2022'de 4,697 milyar euro artış gösterdi.
- Net gelir: 2022'de 3,367 milyar euro artış gösterdi.
- Toplam varlıklar: 2022'de 17,459 milyar euro artış gösterdi.
- Toplam öz sermaye: 2022'de 12,457 milyar euro artış gösterdi.
CHANEL
Chanel S.A., Fransız moda tasarımcısı Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel’in 1909-1910 yıllarında Paris’te kurduğu bir moda evi olarak tanınır. Chanel, günümüzde bir lüks marka olarak ün kazanmış ve haute couture, parfüm, saat, hazır giyim, çanta ve kozmetik gibi çeşitli alanlarda faaliyet göstermektedir.
Chanel’in kurucusu ve baş tasarımcısı Coco Chanel, 19 Ağustos 1883’te doğmuş ve 20. yüzyılın önde gelen moda tasarımcılarından biri olarak anılmaktadır. Fakat Chanel’in geçmişi ilgi çekici bir bölüm de içermektedir. 2011 yılında Coco Chanel’in Alman Nazi istihbarat örgütü Abwehr için “Westminster” kod adıyla “Ajan 7124” olarak çalıştığı belgelenmiştir. Bu tarihsel gerçek, Chanel’in hayatı hakkında yeni soruları da gündeme getirmiştir.
1983 yılından beri Chanel’in baş tasarımcılığını Karl Lagerfeld yapmaktadır. Lagerfeld, markanın yenilenmesine büyük katkılarda bulunmuş ve Chanel’in geleneğini devam ettirmiştir. Chanel, dünyada 200’den fazla yerde hizmet sunmaya devam ediyor.
Kurucuları: Coco Chanel ve Pıerre Wertheımer
Gabrielle "Coco" Bonheur Chanel, 19 Ağustos 1883 tarihinde Saumur, Fransa'da doğdu ve 10 Ocak 1971'de Paris'teki Ritz Hotel'deki odasında vefat etti. Chanel, sadece modanın önde gelen tasarımcılarından biri olarak değil aynı zamanda Chanel markasının kurucusu olarak da tarihe geçti. Pierre Wertheimer, Chanel'i Coco Chanel ile birlikte kuran Fransız bir iş adamıydı.
Lüks tüketim denince akla gelen markalardan biri olan Chanel, sıradışı bir hamleyle İsrail'e 4 milyon dolarlık bir yardım taahhüdünde bulundu. Chanel'in küresel yönetim kurulu başkanı Alain Wertheimer, Hamas'ı 'terör örgütü' olarak tanımlayarak İsrail'deki tüm Chanel çalışanlarının güvenliğini sağlama amacı güttüğünü açıkladı.
Yönetim Kurulu Başkanı: Alan Wertheımer kimdir?
Alain Ernest Wertheimer, New York'ta yaşayan bir Fransız milyarder iş adamıdır. Saat bölümüne başkanlık eden kardeşi Gérard ile birlikte Chanel'in başkanı ve kontrol sahibi hissedarıdır.
CRİSTİAN DİOR
Christian Dior SE, Fransız bir moda şirketidir ve LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) grubunun bir parçasıdır. Christian Dior, LVMH’nin %42.36 hissesine ve %59.01 oy gücüne sahiptir.
Christian Dior, 1946 yılında Christian Dior adlı tasarımcı tarafından kurulmuştur. Christian Dior SE, kadınlar, erkekler (Dior Homme markası altında) ve çocuklar için giyim ürünleri sunmanın yanı sıra, aksesuarlar, deri eşyalar, mücevherler, saatler, kozmetikler ve cilt bakım ürünleri gibi çeşitli ürün kategorilerinde de faaliyet göstermektedir.
Kurucusu Christian Dior Kimdir?
Christian Dior, 21 Ocak 1905 tarihinde dünyaya geldi. Doğduğu yer ise Fransa'nın kuzeyinde, Normandiya bölgesinde yer alan Granville adlı sahil kasabasıydı.Paris'e taşındıktan sonra moda kariyerine adım atan Dior, 1947 yılında kendi moda evini kurdu ve ilk haute couture koleksiyonunu tanıttı.
Dior'un Ceo'su: Delphine Arnault
Delphine Arnault, Fransız iş insanı ve dünyanın en zengin insanlarından olan Bernard Arnault'un kızıdır. 2005 yılında Alessandro Vallarino Gancia ile evlenmiştir. 2012 yılında ilk çocuğuna hamile kalmıştır. Halen LVMH'nin başkan yardımcılık görevini üstlenmektedir.
LOUİS VUİTTON
Louis Vuitton markası, kurucusunun adını taşıyan Louis Vuitton Malletier, 1854 yılında kadın modasına odaklanan bir firma olarak ortaya çıktı. O zamanlar kadınların giydiği elbiseler çok hacimliydi, bu yüzden Louis Vuitton, sandık üretimiyle işe başladı. Bugün ise lüks tüketim sektörünün liderlerinden biri olarak, hazır giyim, ayakkabı, çanta, saat, takı-mücevher ve aksesuar gibi alanlarda ürünler sunmaktadır.
1885 yılında, Louis Vuitton ilk uluslararası mağazasını Londra’da, Oxford Caddesi’nde açtı. 1888 yılında ise “Damier Canvas” adlı bir desen tasarlayarak taklitçilere karşı önlem aldı ve bu desen üzerine “Louis Vuitton” markasını kaydettirdi.
Louis Vuitton sahibi kimdir?
Bernard Jean Étienne Arnault, 5 Mart 1949'da Fransa'nın Roubaix kentinde doğdu. Babası, üretici Jean Léon Arnault, Ecole Centrale Paris mezunuydu. Annesi Marie-Josèphe Savinel'di. Arnault, Aralık 2019'da Jeff Bezos'u kısa bir sürede olsa geride bırakarak dünyanın en zengin kişisi oldu.
İsrail'e Louis Vuitton yatırımı
Avrupa'nın en değerli şirketi halen LVMH. Piyasa değeri 420 milyar euroyu aşan şirketin kurucusu Bernard Arnault ise 200 milyar euroyu aşan servetiyle dünyanın en zengin insanı.
Louis Vuitton'un kurucusu Bernard Arnault'un aynı zamanda İsrail'e yönelik yatırımları da mevcut. Arnault İsrailli siber güvenlik firması Wiz'e milyonlarca dolarlık yatırım yaptı.
Louis Vuitton'u inceleyelim...
- Piyasa değeri: 421.4 milyar euro
- 2022 grup cirosu: 79.2 milyar euro
- 2022 net karı: 21.1 milyar euro
- Net kar marjı: Yüzde 26.6
21 Milyar Euro'luk faaliyet kâr
LVMH Açık adıyla Louis Vuitton Moet Hennessy, lüks modada dünyanın en büyük şirketi.
2022 yılı satışları 79.2 milyar euro seviyesinde. Yüzde 26.5'lik marjla 21 milyar euroluk FAVÖK elde etmiş Fransız devi. Hermes'in yaklaşık 7 katı büyüklüğünde olan LVMH'nin rakamlarında lüks sektörünün genel çizgilerini görmek mümkün. Şöyle özetleyelim: Kabaca maliyeti 25 milyar euro olan ürünleri 79 milyar euro'ya satıp, 54 milyar euro brüt kar elde ediyorlar. Satış ve pazarlama giderleri devasa: 28.1 milyar euro. Yaklaşık 5 milyar euro'luk genel yönetim giderleri de düşüldüğünde geriye 21 milyar euro'luk bir faaliyet karı kalıyor.
BALENCİAGA
Balenciaga SA, 1919 yılında İspanyol modacı Cristóbal Balenciaga tarafından San Sebastián, İspanya'da kurulan ve şu anda Paris'te bulunan lüks bir moda evidir. Balenciaga, hazır giyim ayakkabı, çanta ve aksesuar üretmekte ve koku için adını ve markasını, Coty'e lisanslamaktadır. Şu anda Fransız şirketi Kering'e aittir.
Cristóbal Balenciaga kimdir?
Cristóbal Balenciaga Eizaguirre, İspanyol bir moda tasarımcısı ve Balenciaga giyim markasının kurucusuydu.
GUCCİ
Gucci Modaevi, Kering'in yan kuruluşu olan İtalyan ve Fransız sahipli bir moda ve deri eşya markasıdır. İtalya'nın Floransa kentinde 1921 yılında Guccio Gucci tarafından kurulmuştur. Aldo Gucci'nin yönetimi altında, Gucci uluslararası bir ün kazanmış ve İtalyan Dolce Vita'nın sembolü haline gelmiştir. Gucci, dünyanın en tanınmış ve prestijli moda markalarından biri olarak kabul edilmektedir.
2006 yılında Gucci, BusinessWeek gazetesine göre dünya çapında 3,5 milyar dolar kar elde ederek En İyi 100 Marka listesinde 46. sıraya yer almıştır. Gucci, genellikle LVMH'den sonra dünyada en çok satan ikinci moda markası olarak gösterilse de, bu durum Gucci'nin birkaç Fransız hissedarı olmasından kaynaklanmaktadır ve aslında Gucci dünyanın en büyük moda evlerinden biridir. Gucci Modaevi, Fransız François Henri Pinault-Printemps-Redoute (PPR) şirketler grubunun sahipliğindedir. Gucci'nin dünya çapında 425 mağazası bulunmakta olup ürünlerini toptan, franchise ve elit hipermarketlere satmaktadır.
Sahibi Guccio Gucci kimdir?
Guccio Gucci, 26 Mart 1881'de Floransa, Toskana'da doğan bir İtalyan iş insanı ve moda tasarımcısıdır. Gucci moda evinin kurucusu olarak tanınmaktadır.
Guccio Gucci'nin ailesi Toskana kökenliydi, babası Gabriello Gucci San Miniato'dan bir deri ustasıydı ve annesi Elena Santini ise Lastra a Signa'dandı.
Genç bir yaşta, 1899 yılında Guccio Gucci, Londra'daki Savoy Hotel'de çalışmaya başladı. Erken yaşamı ve Londra'ya taşınma sebepleri hakkında pek fazla bilgi bulunmamakla birlikte, Gucci'nin bu dönemde elegant üst sınıf otel misafirlerinden ve H. J. Cave & Sons gibi bagaj şirketlerinden ilham aldığı bilinmektedir. Londra deneyimi sonrasında Floransa'ya dönüş yaptı ve seyahat çantaları ve aksesuarlar üretmeye başlayarak Gucci markasını kurdu.
TİFFANY&CO
Tiffany & Co, 1837 yılında Tiffany & Young adıyla Charles Tiffany ve John B. tarafından New York'ta kuruldu.
Kurucusu kim?
Charles Lewis Tiffany, 1837 yılında New York City'de Tiffany & Co.'yu kurmuş olan Amerikalı bir iş insanı ve mücevhercidir. Mücevhercilik konusundaki uzmanlığıyla tanınan Tiffany, ülkenin ilk perakende katalogunu oluşturdu ve 1851 yılında ithal mücevherlerde İngiliz gümüş standardını tanıttı.
On beş yaşından itibaren, pamuk üretimi yapan bir şirketin sahibi olan babası tarafından kurulan küçük bir genel mağazayı yönetmeye yardım etti. Daha sonra babasının fabrikasındaki ofiste çalıştı. Tiffany ailesi, İngiltere'den göç eden Squire Humphrey Tiffany (1630-İngiltere, 1685-Swansea, Massachusetts) adlı göçmenden türemişti ve 1660 yılından bu yana Massachusetts Körfezi Kolonisi'nde yaşamışlardı.
Lüks Tüketim = İsrail
Lüks markaların küresel çapta karlarını artırırken İsrail'e olan destekleri, bu durumun karmaşıklığını ve tartışmalı yönlerini yansıtıyor. Bir yanda lüks tüketimin yükselişi ve markaların karlarını maksimize etme çabaları varken, diğer yanda İsrail'in soykırım olarak kabul edilen eylemleri, dünya kamuoyu tarafından yakından izleniyor.
Gelir ve prestij anlamında büyük bir etki yaratan lüks markalar, aynı zamanda finansal kaynakların akışını belirleyebilirler. Ancak, bu markaların İsrail'e yönelik tutumları, toplumsal ve politik birçok tartışmayı beraberinde getiriyor.