Şaron'un doktoru Profesör Shlomo Noy, yaptığı açıklamada, "Şaron'un durumu son 10 gündür giderek kötüleşmişti. Böbrek yetmezliğine bağlı olarak organlarının tamamı iflas etti. Buna bağlı olarak bugün saat 14.00'te geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti" dedi.

Noy, Şaron'un hastanede kaldığı sürede konuşma yeteneğini kaybetmiş olmasına rağmen, "Sözlü tepki veremiyordu ancak bazı tepkiler alabildik. Çok mücadele etti" şeklinde açıklama yaptı.

Şaron'un ölümüyle ilgili duyurunun ardından dünya genelinden birçok basın mensubu hastane çevresinde toplanmıştı.

Son bir haftadır organlarının tamamının iflas ettiği bildirilen Şaron'un durumu kritik bir hal almıştı ve doktorları, eski Başbakan'ın günlerinin sayılı olduğunu belirtmişti. Ailesi, Şaron'un son anlarında yatağı başında beklerken, oğlu "Savaşıyor ve bizler onun yanındayız" ifadelerini kullanmıştı.

2001-2006 yıllarında İsrail Başbakanı olan Ariel Şaron, 2005'te Likud Partisi'nden ayrılarak Kadima Partisi'ni kurmuştu. Beyin kanaması geçirdikten sonra 2006'da hastaneye kaldırılan Şaron, 8 yıl boyunca bitkisel hayatta kalmıştı.

Ariel Şaron kimdir?

Ariel Şaron, 26 Şubat 1928 tarihinde dünyaya geldi ve henüz 14 yaşındayken İsrail ordusuna katıldı. Askerlik kariyerinin yanı sıra, Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. 1967'deki 6 Gün Savaşı'nda aktif rol alarak dikkat çekti. 1972'de orduya veda etti, ancak bir yıl sonra Yom Kippur Savaşı'nda tekrar askere çağrıldı ve İsrail'in zaferiyle sonuçlandı.

1982 Lübnan İç Savaşı sırasında İsrail Savunma Bakanı olarak görev yapması, 16 Eylül 1982'deki Sabra ve Şatilla Katliamı'nın sorumlusu olarak tarihe geçmesine neden oldu. Bu trajik olayda, İsrail askerlerinin Filistin mülteci kamplarını basarak aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 3500 masum insanı katlettiği belirtildi.

Ariel Şaron, Mart 2001'den Nisan 2006'ya kadar İsrail'in başbakanlığını üstlendi. Bu dönemde, Filistin sorununa daha ılımlı bir yaklaşım sergileyerek Gazze'den çekilme kararı aldı. Ancak, bu karar özellikle Likud Partisi'nde, önceki başbakan Benjamin Netanyahu'nun liderliğindeki bir grup tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Bunun üzerine Şaron, aynı görüşteki bir grup siyasetçiyle birlikte Likud'dan ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu.

4 Ocak 2006 tarihinde, Ariel Şaron beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırıldı ve bu tarihten sonra bir daha bilincini kazanamadı. 11 Ocak 2014 tarihinde, 8 senelik bitkisel hayatın ardından yaşamını yitirdi. Şaron'un hayatı, askeri başarıları ve siyasi kararları, hem övgü hem de eleştiri almış bir liderin karmaşık öyküsünü yansıtmaktadır.