İngiliz bankacılık hanedanı Rothschild ailesinin önde gelen isimlerinden Jacob Rothschild, 87 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm nedeni aile tarafından açıklanmazken, ardında büyük bir servet ve tartışmalı bir miras bıraktı. Peki, Jacob Rothschild'un serveti ne kadardı ve bu servetin kaynağı neydi? İşte merak edilen tüm detaylar...

Jacob Rothschild neden öldü?

Rothschild Ailesi, dünyanın en varlıklı ailelerinden biridir. Bu ailenin baronu sayılan Lord Jacob Rothschild, yaşamını yitirdi.Jacob Rothschild, 87 yaşındaydı ve uzun zamandır sağlık problemleriyle savaşıyordu.

Jacob Rothschild kimdir?

Nathaniel Charles Jacob Rothschild, 4. Baron Rothschild (29 Nisan 1936 - 26 Şubat 2024), İngiliz emsal , yatırım bankacısı ve Rothschild bankacılık ailesinin bir üyesiydi. İş dünyasında, finansta ve İngiliz kamusal yaşamında birçok önemli görev üstlendi ve birçok hayır ve hayırseverlik alanında faaliyet gösterdi.

Berkshire , İngiltere'de doğdu, Victor Rothschild, 3. Baron Rothschild'in , ilk eşi Barbara Judith Rothschild'den (kızlık soyadı Hutchinson) en büyük oğluydu . Babası Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi, annesi ise evlendiklerinde Ortodoks Yahudiliğe geçti. Rothschild, Eton Koleji'nde eğitim gördü ve ardından Oxford'daki Christ Church'te Hugh Trevor-Roper'ın eğitmenliğiyle tarihte birincilik kazandı. Oxford'da Bullingdon Kulübü'nün bir üyesiydi. Emma Georgina Rothschild ve Amschel Rothschild onun üvey kardeşleridir.

Jacob Rothschild Kimdir Jacob Rothschild Neden Öldü

1963'ten itibaren Rothschild, Londra'daki NM Rothschild & Sons aile bankasında çalıştı ve 1980'de aile anlaşmazlığı nedeniyle istifa etti. Bankanın başkanlığı, bilimsel bir kariyer yapmayı seçen ve çoğunluk oy hakkına sahip hisselerin kontrolünü kaybeden babasından uzak kuzeni Sir Evelyn Robert de Rothschild'e geçmişti. Bankadaki azınlık hissesini sattı ancak Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören bir yatırım ortaklığı olan Rothschild Investment Trust'ın (şu anda RIT Capital Partners plc) bağımsız kontrolünü ele geçirdi.

1980 yılında bankadan istifa ettikten sonra Rothschild, 1991 yılında Sir Mark Weinberg ile birlikte J. Rothschild Assurance Group'u (şu anda St. James's Place plc ) kurdu. 1989 yılında Sir James Goldsmith ve Kerry Packer ile güçlerini birleştirdi. British American Tobacco için başarısız bir teklif .

Rothschild, yaklaşık 2 milyar £ net varlık değeriyle Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören en büyük yatırım ortaklıklarından biri olan RIT Capital Partners plc'nin Başkanıydı.  RIT Capital Partners plc'nin bir yan kuruluşu olan J Rothschild Capital Management'ın Başkanıydı. Ayrıca diğer birçok risk sermayesi ve mülkiyet hissesini de elinde tuttu.

Jacob Rothschild Kimdir Jacob Rothschild Neden Öldü (1)

Kasım 2003'ten 2008'deki emekliliğine kadar BSkyB Television'ın Başkan Vekili ve 2008'e kadar RHJ International'ın Direktörü olarak görev yaptı . Aynı zamanda Galler Prensi Cornwall Dükalığı konseyinin bir üyesiydi ve Blackstone Grubunun Uluslararası Danışma Kurulunun bir üyesiydi.

Rothschild, Cornwall Dükalığı'na yaptığı hizmetlerden dolayı 2020 Yeni Yıl Onur Töreninde Kraliyet Viktorya Tarikatı (CVO) Komutanı olarak atandı.

2003 yılında Rus petrol sanayicisi Mikhail Khodorkovsky'nin tutuklanmasından önce yaptıkları bir anlaşma uyarınca YUKOS'taki hisselerinin kendisine geçtiği bildirildi.

Jacob Rothschild Kimdir Jacob Rothschild Neden Öldü (3)

Kasım 2010'da, Rothschild'e bağlı bir kuruluş, IDT Corporation'ın bir yan kuruluşu olan Genie Energy'nin %5 hissesini 10 milyon dolara satın aldı. 2013 yılında İsrail , Genie Energy'ye İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin güney kesiminde 153 mil karelik bir alanda özel petrol ve gaz arama hakları verdi.

Jacob Rothschild kaç çocuğu var?

1961'de Rothschild, Kanadalı finansçı Sir James Dunn'ın torunu Serena Mary Dunn ile evlendi ve dört çocukları oldu. Leydi Rothschild 2019'da öldü. Dört çocukları:

  • Hannah Mary Rothschild Brookfield (22 Mayıs 1962). 1994 yılında William Brookfield ile evlendi ve boşandılar. Üç kızları var.
  • Beth Matilda Rothschild Tomassini (27 Şubat 1964). 1991 yılında Antonio Tomassini ile evlendi ve boşandılar. Üç çocukları var.
  • Emily Magda Rothschild Freeman-Attwood (19 Aralık 1967). 25 Haziran 1998'de Julian Freeman-Attwood ile evlendi. İki kızları var.
  • Nathaniel Philip Victor James Rothschild (12 Temmuz 1971). 13 Kasım 1995'te Annabelle Neilson ile evlendi ve 1997'de boşandılar. 2016'da Loretta Basey ile evlendi.

Jacob Rothschild serveti

Ailenin geliri, bankacılık, finans, madencilik, enerji, gayrimenkul ve sanat gibi alanlarda yaptıkları yatırımlardan gelmektedir. Aile, Rothschild & Co. adlı dünyanın önde gelen bankalarından birinin sahibidir. Bunun yanı sıra, De Beers ve Rio Tinto gibi dev madencilik firmalarının da büyük paylarına sahiptir.

Rothschild ailesinin zenginliği, Mayer Amschel Rothschild’in 18. yüzyılın sonunda kurduğu temele dayanıyor. Rothschild, Frankfurt’ta bir dövizciydi. Londra’da bir banka kuran Nathan Mayer Rothschild adlı oğlu, ailenin uluslararası alanda büyümesini sağladı. Diğer oğulları da Paris, Viyana ve Napoli’ye bankalar kurdu.

Rothschild ailesi, 19. yüzyılda Avrupa’nın politik ve ekonomik gelişiminde etkili oldu. Aile, Napolyon Savaşları’nda İngiliz hükümetine mali yardım etti. Bu yardım, İngilizlerin savaşı kazanmasına katkıda bulundu.

Jacob Rothschild Kimdir Jacob Rothschild Neden Öldü (4)

20.yüzyıl boyunca, aile dünyanın en güçlü aileleri arasında yer almaya devam etti. Aile, Büyük Buhran gibi 20. yüzyılın en şiddetli ekonomik krizlerine rağmen varlığını sürdürdü.
Rothschild ailesi, birçok komplo teorisine maruz kalmıştır. Bu teoriler, ailenin dünyayı ele geçirmeye çalıştığı bir komplo içinde olduğunu iddia etmektedir. Fakat, bu suçlamalar asla ispatlanamamıştır.

Rothschild ailesinin ne kadar zengin olduğu, ailenin gizli tuttuğu için kesin olarak bilinmemektedir. Yine de, ailenin dünyanın en zengin ailelerinden biri olduğu ve dünya politikası ve ekonomisinde etkili olduğu bilinmektedir.