Kabak çekirdeği, kabak meyvesinin içinde bulunan besleyici ve sağlıklı tohumlardır. Kabak çekirdeği, birçok hastalığa karşı koruduğu gibi tedavi edici özelliklere sahiptir. Faydalarını ve zarlarını bilmeden tükettiğimiz birçok besin gibi Kabak çekirdeğinin de faydalarını bilmiyor olabilirsiniz.Bu yazımzda sizlere kabak çekirdeğinin fayları ve zararları hakkında bilgi vereceğiz.İşte Kabak çekirdeği mucizesi...
Kabak çekirdeği, dünyada mucizevi 8 besinden biri olarak kabul edilir. Bir tutam kabak çekirdeği, vücudumuza sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko gibi gerekli besinleri sağlar. Antioksidan ve lif açısından zengindir.
Bazı kanser türleri ve kalp hastalıkları ile mücadele eder, erkeklerde sperm kalitesini ve kadınlarda doğurganlığı yükseltir. Ayrıca tenya veya bağırsak kurdu gibi parazitlerin vücuttan uzaklaştırılmasına katkıda bulunur.
Bunun yanında prostat ve idrar sorunlarının giderilmesinde faydalıdır, ruh halini düzeltebilir ve menopoz belirtilerini azaltabilir. Fakat kabak çekirdeğini aşırı tüketmemek çok önemlidir. Çok fazla yendiğinde sindirim problemlerine sebep olabilir ya da kilo almanıza neden olabilir.
Kabak çekirdeği çiğ olarak tüketilirse ne olur?
Kabak çekirdeği çiğ olarak tüketildiğinde iyi huylu prostat hiperplazisi (prostat bezinin büyümesi) nedeniyle aşırı idrara çıkma semptomlarını azaltır. Ayrıca aşırı aktif mesane gibi bazı idrar yolu bozukluklarının tedavisini de destekler. İçerdiği tetrasiklik triterpenler ile tenya gibi parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir?
Kabak çekirdeği, kabak meyvesinin içinde bulunan yenilebilir tohumlardır. Bu tohumlar, besleyici bir profil sunan ve sağlık açısından birçok fayda sağlayabilen doğal bir besin olup kabak çekirdeğinin faydaları şunlardır:
Antioksidan bakımından zengindir: Vücudunuzu hastalığa neden olan serbest radikallerden korur ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Diyabet riskini azaltabilir: Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir. Ayrıca, diyabetli farelerde kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Antikanser özellikleri vardır: Laboratuvar çalışmalarına göre, kabak çekirdeği meme ve prostat kanseri hücrelerinin büyümesini engelleyebilir. Ayrıca, üreme hormonlarının kalitesini artırarak kanser riskini azaltabili.
Kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir: Kabak çekirdeği antioksidan, magnezyum ve çinko açısından zengin bir besindir. Bunların tümü kalp sağlığını destekler. Kabak çekirdeği yağı tansiyonu ve kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir.
Uykuyu iyileştirir: Kabak çekirdeği iyi bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum uyku döngünüzü düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca, kabak çekirdeği melatonin adlı uyku hormonunu üretmeye yardımcı olan triptofan adlı bir amino asit içerir.
Diyet atıştırmalığı için uygundur: Kabak çekirdeği lif, protein, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Bu nedenle, sadece az miktarda yemek tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
Parazitlerin vücuttan atılmasını sağlar: Kabak çekirdeği, bağırsak parazitlerine karşı etkili olan bir madde olan kukurbitin içerir. Kukurbitin parazitleri felç eder ve vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Mesane sağlığına faydalıdır: Kabak çekirdeği mesane kaslarını güçlendirerek idrar kaçırma sorununu önleyebilir. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Kemik oluşumu için önemli bir besindir: Kabak çekirdeği, kemik oluşumu için önemli olan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Yüksek magnezyum alımı daha büyük kemik yoğunluğu ile ilişkilidir ve menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz riskini azalttığı gösterilmiştir.
İyi bir çinko kaynağıdır: Çinko bağışıklık sistemi, cilt sağlığı, göz sağlığı ve yara iyileşmesi için önemli bir mineraldir. Kabak çekirdeği iyi bir çinko kaynağıdır ve günlük ihtiyacınızın yaklaşık % 14’ünü karşılayabilir.
Kabak çekirdeğinin faydaları tabiki bunlarla sınırlı değildir.
Kabak çekirdeği ayrıca saçlarınızı güçlendirebilir, sindirim sisteminizi düzenleyebilir, cilt sağlığınızı koruyabilir ve daha birçok yarar sağlayabilir. Kabak çekirdeği tüketmenin en iyi yolu, kavrulmuş veya çiğ olarak atıştırmalık olarak yemektir salatalara, yemeklere veya tatlılara da ekleyebilirsiniz. Kabak çekirdeği yüksek kalorili bir besin olduğu için aşırı tüketmemeye dikkat etmelidir. Ayrıca, kabak çekirdeği alerjisi olan kişilerin kabak çekirdeği yememesi gerekmektedir.
Kabak çekirdeğindeki vitaminler nelerdir?
Kabak çekirdeğindeki vitaminler şu şekildedir:
-
Kabak çekirdeği, A, B2, B3, B5, B9, E ve K vitaminleri içerir.
-
Kabak çekirdeği ayrıca sodyum, çinko, manganez, magnezyum, bakır, fosfor, demir, kalsiyum, potasyum ve selenyum gibi mineraller bakımından zengindir.
-
Kabak çekirdeği antioksidanlar açısından da zengindir.
-
Karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar vücudu serbest radikallerden korur ve iltihabı azaltır.
-
Kabak çekirdeği içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde birçok fayda sağlamaktadır.
Kabak çekirdeği kaç kalori?
Kabak çekirdeği, bal kabağı meyvesinin içinde bulunan yenilebilir tohumlardır. Kabak çekirdeği, besleyici bir profil sunan ve sağlık açısından birçok fayda sağlayabilen doğal bir besindir. Ancak, kabak çekirdeği yüksek kalorili bir besindir, bu nedenle aşırı tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Kabak çekirdeğinin kalori ve besin değerleri şu şekildedir:
-
Kabak çekirdeğinin 100 gramında ortalama 560 kalori bulunmaktadır.
-
Kabak çekirdeğinin 1 avucu (10 gram) yaklaşık 56 kaloridir.
-
Kabak çekirdeğinin 1 tatlı kaşığı (2 gram) yaklaşık 11 kaloridir.
-
Kabak çekirdeği, B, E vitamini, potasyum, magnezyum, fosfor, mangan, selenyum, demir ve çinko mineralleri bakımından zengindir.
-
Kabak çekirdeği ayrıca lif ve protein açısından da zengindir. 100 gram kabak çekirdeğinde 8.8 gram lif ve 24.4 gram protein bulunmaktadır.
Kabak çekirdeği günlük ne kadar tüketilmeli?
Kabak çekirdeği B vitamini, E vitamini, Potasyum, Magnezyum, Selenyum, Mangan, Fosfor ve Çinko bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Yağlı bir besin türü olduğu için aşırı tüketilmemelidir. Günde 1 avuç kabak çekirdeği yemeniz, yeterli olacaktır.
Kabak çekirdeği her gün yenir mi?
Lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olur ve uzun vadede kabızlığı önler, ancak bir kerede çok fazla kabak çekirdeği yemek şiddetli kabızlığa neden olabileği için günde 1 avuçtan fazla kabak çekirdeğinin tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Kabak çekirdeği gece tüketilirse ne gibi fayda sağlar?
Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini artırır, rahat uyumanızı sağlar.
Kabak çekirdeği aç karnına tüketilirse ne olur?
Kabak çekirdeği, kemik oluşumunda etkili bir role sahip olup zengin bir magnezyum kaynağıdır.Kabak çekirdeği, yüksek kolesterol ve kan şekeri düzeyleri gibi diyabetik faktörlerin önlenmesine yardımcı olabilir. İçindeki hipoglisemik özellik, şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini daha iyi yönetmelerine yardım eder.
Kabak çekirdeği erkekler için ne faydası var?
Kabak çekirdekleri, özellikle erkeklerde prostat sağlığını desteklemeye yardımcı olabilecek çinko içerir. Çinko, prostat bezinin sağlığını korumaya ve işlevini düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Kabak çekirdeği cinsel isteği arttırır mı?
Kabak çekirdeği, içerdiği B, E, C ve K vitaminleriyle testosteron düzeyini artırarak cinsel isteği kontrol eder. İçerdiği yoğun miktarda arjinin amino asidi ile kan damarlarını gevşeterek cinsel organın kan dolaşımını artırır.
Kabak çekirdeğinin zararları nelerdir?
Kabak çekirdeği, sağlığa pek çok faydası olan bir besindir. Ancak her besin gibi kabak çekirdeğini de ölçülü tüketmek gerekir. Aşırı tüketildiğinde kabak çekirdeğinin zararları şunlardır:
-
Sindirim sorunlarına yol açabilir, gaz, şişkinlik veya kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
-
Kilo alımına sebep olabilir, çünkü yüksek kalori ve yağ içerir.
-
Sivilce oluşumuna neden olabilir, özellikle cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişiler için riskli olabilir.
-
Alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bazı kişilerde kabak çekirdeğine karşı hassasiyet veya intolerans olabilir.
-
İlaç etkileşimlerine neden olabilir, bazı ilaçlarla birlikte kabak çekirdeği tüketmek istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kabak çekirdeği tüketmek kanama riskini artırabilir.
Bu nedenle kabak çekirdeği tüketirken dikkatli olmak ve günde bir avuçtan fazla yememek önemlidir.
Sağlıklı günler dileriz...