GÜNDEM

Kandil Kutlaması hangi ülkelerde var? Arap ülkelerinde kandil kutlanıyor mu?

Abone Ol

Müslümanlar için çok değerli olan Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili, Kadir Gecesi ve Mevlid Kandili gibi geceler, kandil geceleri olarak adlandırılır. Kandil gecelerinde ibadetler yapılır, dualar edilir, eller gökyüzüne kalkar. Allah, bazı zamanları ve yerleri diğerlerine göre daha farklı ve daha üstün yaratmıştır. Mesela, mescidler arasında Mescid-i Haram, aylar arasında Ramazan, günler arasında Cuma farklıdır. Fakat kandil geceleri hakkında bilgiler insanlar tarafından merak edilmektedir. Peki kandil Kutlaması hangi ülkelerde var? Gelin inceleyelim...

Kandil Kutlaması hangi ülkelerde var?

Kandil Kutlaması, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülke ve bölgelerde yaygın olarak kutlanan bir gelenektir. Türkiye, İran, Endonezya, Malezya, Pakistan, Fas, Cezayir, Bangladeş ve Arap ülkeleri gibi farklı Müslüman toplulukların yaşadığı ülkelerde Kandil Kutlaması dini bayramlar olarak sayılır ve kutlanır. Ayrıca, Üsküp, Almanya, Irak, Gürcistan, Etiyopya, Bulgaristan, Bosna Hersek gibi ülkelerde de Kandil Kutlaması akşamlarına katılmak yaygınlaşmıştır.

Arap ülkelerinde kandil kutlanıyor mu? 

Arap ülkelerin genelinde kandil kutlanmaktadır. Sadece Suudi Arabistan'da kandil gecesinin kutlanmadığı bilinmektedir.

Kandiller ne zaman kutlanmaya başlandı?

İslam’ın başlangıcında kandiller diye bir gelenek yoktu. Hicri takvimin 3. yüzyılından itibaren kutlanmaya başladılar. Osmanlı İmparatorluğu’nun Sultanı II. Selim zamanında Anadolu’da bu özel gecelerde minarelerde kandil yakıldığı için kandil adı verildi.

Kandiller beş tanedir: Mevlid, Regaib, Miraç, Berat ve Kadir geceleri. Bu gecelerin ne zaman kutlanacağı ayın evrelerine göre belirlenen kameri takvime göre hesaplanır.

  • Mevlid Kandili: Rebiülevvel ayının 12. gecesi
  • Regaib Kandili: Receb ayının ilk cuma gecesi
  • Miraç Kandili: Receb ayının 27. gecesi
  • Berat Kandili: Şaban ayının 15. gecesi
  • Kadir Gecesi: Ramazan ayının 27. gecesi

Neden kandil denmiş?

Türkçeye Arapça kandil (قنديل) kelimesinden gelen kandil sözcüğünün kökü Latince candēla’dır. Bu kökten İngilizce candle ve Fransızca chandelle kelimeleri de türemiştir. Dinî geceler II. Selim zamanından itibaren minarelerde kandil yakılarak ilan edilip kutlanmaya başlandığı için bu gecelere kandil geceleri denmiştir.

Kandil kutlamak caiz mi?

Bazı İslam bilginleri, kandil kutlamanın Peygamber Efendimiz (sas)’in sünnetine aykırı olduğunu ve bidat sayıldığını ifade ederken, bazıları da kandil kutlamanın caiz olduğunu, bu özel gecelerde ibadet yapmanın ve Peygamber Efendimiz (sas)’i yad etmenin güzel bir amel olduğunu söylüyorlar.