GÜNDEM

Kandillerde neden 2 gün oruç tutulur? Kandil orucu kaç gün?

Abone Ol

“Regaip” kelimesi, Arapça’dan Türkçeye geçmiş bir kelimedir ve “istenen” ve “talep edilen” demektir. Bu kelime, sözlükte “değerli ve çok bağış, kendisine ilgi duyulan şey” olarak tanımlanırken, hadis ve fıkıh alanında da “faziletli iş, çok sevap, mükafat” gibi anlamlara gelir.Peki  Kandil orucu kaç gün? İşte detaylar...

Kandillerde neden 2 gün oruç tutulur?

Kandil geceleri ve onları izleyen günler çok değerlidir. Bu yüzden kandillerde iki gün oruç tutmak güzeldir. Kandil gecesi akşam namazıyla başlayıp sabah namazıyla biter. Bu geceye bitişik olan iki günden birini oruçlu geçirmek en iyisidir. Eğer bir gün oruç tutulacaksa, kandil gecesinden sonra gelen gün oruç tutulmalıdır. Çünkü dinimize göre güneş battığında bir gün biter ve yeni bir gün başlar. Gündüzden önce gece gelir.

 Kandil orucu kaç gün?

Recep ayının ilk gecesinde sahura kalkıp niyet ederek kandil orucu başlar. Regaip Kandili, 11 Ocak 2024 Perşembe akşamı olduğu için, 12 Ocak Cuma ve 13 Ocak Cumartesi günleri oruç tutulur.

Kandilde tek gün oruç tutulur mu?

Kandil gecelerinde nafile oruç tutmak isteyenler, kandilin olduğu gün veya bir önceki gün oruç tutabilirler. Nafile orucun vakti, kandil gecesinden sonraki gündür, ancak önceki günle birleştirilmesi de caizdir.

Hangi kandilde 3 gün oruç tutulur?

Kandillerde oruç tutmak, farz veya sünnet değil, gönüllü bir ibadettir. Bu yüzden oruç tutmak isteyenler yapabilirler. Fakat bazı kandillerde oruç tutmanın daha fazla sevap kazandırdığı söylenmiştir.

Kandil orucu nasıl tutulur?

 Kandil gecelerinde oruç tutacak olanlar, o gece sahura kalkıp niyet ederler. Kandil gecesi, akşam namazıyla başlayıp sabah namazıyla biten bir süredir. Kandil gecelerinde ibadet etmek, dinimizde sevap olan bir davranıştır.

Kandilde oruç tutmak sevabı ne?

Kandillerde oruç tutmak, Müslümanların ruhlarını besleyen ve Allah’ın lütfuna erişmelerine vesile olan bir ibadettir. Kandiller, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında idrak edilen mübarek gecelerdir. Bu gecelerde oruç tutmanın fazileti ve sevabı, hadis-i şeriflerde şu şekilde ifade edilmiştir:

Recep ayında bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanır. 7 gün oruç tutan, cehennem kapılarından uzaklaşır. 8 gün oruç tutan, cennetin 8 kapısına yaklaşır. 10 gün oruç tutan, Allah ne dilerse onu verir. 15 gün oruç tutan, bir ses, “Eski günahların silindi.” diye duyurur.

Regaip Kandili’nde oruç tutan, Allah-u Teala’nın üç yıl ibadet sevabını ihsan ettiği kimsedir. Miraç Kandili’nde oruç tutan, Allah-u Teala’nın 70 bin melek tarafından bağışlanmasına vesile olduğu kimsedir.

Berat Kandili’nde oruç tutan, Allah-u Teala’nın günahlarını affettiği kimsedir. Mevlid Kandili’nde oruç tutmak, Peygamber Efendimiz’in doğumunu hatırlamak ve sevgisini göstermek için güzel bir davranıştır.

Kandilde oruç tutmak isteyen, “yarınki kandil orucuna niyet ettim” veya “Allah rızası için kandil orucuna niyet ettim” diyerek niyet edebilir. Niyet etme zamanı, güneşin batışından ertesi gün zirve noktasına gelmeden önceki süredir.

Kandil geceleri nasıl ibadet etmeli?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı kıymetli gün ve geceleri ibadetle geçirmemizi öğütlemiştir (Tirmizî, Savm, 39). Fakat bu gün ve geceler için belirli bir namaz veya ibadet şekli belirtmemiştir. Bu nedenle mübarek gün ve geceleri, Allah’tan af dileyip hayatımızı düzeltmek için vesile olarak görmeliyiz. Bu sebeple müminler kandil gecelerinde, hayatlarının durumunu değerlendirmeli; yanlış ve günahları için istiğfar etmeli, dua okuyarak, Kur’an-ı Kerim’i tilavet edip anlamaya gayret ederek, kaza veya nafile namaz eda ederek bu vesileleri kullanmalıdırlar.

Kandil gecelerinin ardından gelen gündüzlerde yani geceyi izleyen ertesi günde oruç tutmanın fazileti vardır. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın yarısında (yani berat gecesinde) ibadet yapınız, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batışıyla dünya semasına gelir ve sabah olana kadar, ‘Yok mu bana af dileyen onu bağışlayayım, yok mu bana rızık dileyen ona rızık ihsan edeyim, yok mu bir belaya maruz kalan ona kurtuluş nasip edeyim, yok mu talep eden…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) söylemiştir.

Kandiller ne zaman 2024

2024 Kandil günleri şu günlerdir:

  • 11 Ocak Perşembe: Regaib Kandili
  • 12 Ocak Cuma: Üç Ayların Başlangıcı
  • 6 Şubat Salı: Mirac Kandili
  • 24 Şubat Cumartesi: Berat Kandili
  • 11 Mart Pazartesi: Ramazan Başlangıcı
  • 5 Nisan Cuma: Kadir Gecesi
  • 9 Nisan Salı: Arefe
  • 10 Nisan Pazartesi: Ramazan Bayramı (1.Gün)
  • 11 Nisan Salı: Ramazan Bayramı (2.Gün)
  • 12 Nisan Çarşamba: Ramazan Bayramı (3.Gün)
  • 15 Haziran Cumartesi: Arefe
  • 16 Haziran Pazar: Kurban Bayramı (1.Gün)
  • 17 Haziran Pazartesi: Kurban Bayramı (2.Gün)
  • 18 Haziran Salı: Kurban Bayramı (3.Gün)
  • 19 Haziran Çarşamba: Kurban Bayramı (4.Gün)
  • 7 Temmuz Pazar: Hicri Yılbaşı
  • 16 Temmuz Salı: Aşure Günü
  • 14 Eylül Cumartesi: Mevlid Kandili