Kerahat vakti, güneşin ufukta göründüğü, kaybolduğu ve en yüksek noktaya ulaştığı zamandır. İslam dininde, bu vakitlerde namaz kılmak hoş karşılanmaz. kerahat vakti ile ilgili merak edilen konulardan biri de Kerahat vakti ne zaman başlar ne zaman biter?  Detaylarıyla haberimizde paylaştık...

Kerahat vakti ne zaman başlar ne zaman biter?

Kerahat vakti ne zaman başlar ve biter sorusu merak ediliyor. Namaz kılmak için 4 kerahat vakti vardır. Bunlar şunlardır;

  • Sabah Kerahat Vakti: Güneş doğduktan sonra gözü rahatsız edecek kadar parlaklaşana kadar geçen süredir. Bu süre yaklaşık 45-50 dakika kadardır. Öğle namazının vakti başlamadan önce biter.
  • Öğle Kerahat Vakti: Güneş gökyüzünde en yüksek noktasına ulaştığı zamandır. Bu zaman öğle namazı vaktinden önceki yaklaşık 10 dakikayı içerir. Öğle namazı vakti başladığında son bulur.
  • İkindi Kerahat Vakti: Güneş batmadan önce, gözü rahatsız etmeyecek kadar soluncaya ve kayboluncaya kadar olan zamandır. Güneşin batmasına 40-50 dakika kala başlar ve akşam namazı vakti başladığında biter.
  • Akşam Kerahat Vakti: Akşam namazı vaktinden yatsı namazı vaktine kadar olan zamandır. Bu vakitte namaz kılmak için bir mazeret yoksa mekruhtur.

Kerahat vakti uyursak ne olur?

Uykunun üç çeşidini ve bunların hükümleri şunlardır;

  • Birincisi Gayluledir: Bu uyku, sabah namazı vaktiyle başlar, Güneş’in doğuşundan 45 dakika sonra biten kerahet vaktinin sonuna kadar sürer.
  • Bu zaman, günlük işlere hazırlanmak, havanın serinliğinden faydalanmak zamanıdır. Güneş doğduktan sonra uyumak, insanı tembelleştirir, iş yapma hevesini azaltır ve bereketi kaçırır. Bu yüzden, hadiste “sünnete zıt / sünnete uygun olmayan” şeklinde nitelendirilmiştir.
  • İkincisi Feyluledir: Bu uyku, ikindi namazı sonrası başlar, akşam namazına kadar devam eder. Bu uyku, insanı uyuşturur, yarı uyur yarı uyanık bir hal verir, sanki insanın hayatını kısaltır. Hadiste bahsedilen akıl kaybı meselesi, bu uyuşukluğun derecesine işaret eder. O gün yapılan işlerin meyvesi genelde o saatte belli olur, o sırada uyuyan kimse, o günü boşa geçirmiş ve o günün ruhî kazancını görmemiş gibi olur. Bu nedenle, bu uyku da hadiste hoş karşılanmamıştır.
  • Üçüncüsü Kayluledir: Bu uyku sünnettir. Öğle öncesi vaktiyle başlar, öğleden biraz sonra sona erer. Yarım saatlik kaylule, iki saatlik gece uykusu gibidir. Bu uyku, gece kalkıp teheccüd namazı kılmayı kolaylaştırdığı gibi, insanı canlandırır, iş yapma hızına destek olur ve iş yapma gücünü çoğaltır.

Kerahat vakti uyumanın zararları:

Akşam namazına kadar olan bu vakitte uyumak, kişinin kendini sersem gibi hissetmesine neden olur. Uyku ile uyanıklık arasında kalan kişi, baş ağrısı, halsizlik gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. Bu vakitte o günün sonuçlarını almak mümkündür. Bu yüzden uyuyan kişi, o günü boşa geçirmiş ve o günün manevî kazancını elde edememiş gibi olur.

Kerahat vaktinde neden namaz kılınmaz?

Namaz kılmak için uygun olmayan vakitlere kerahat vakitleri denir. Bu vakitlerin üç sebebi şunlardır:

Şirke ve bid’attan uzak durmak: Kerahat vakitleri, güneşin doğduktan sonra bir mızrak boyu yükseleceği zamana, güneşin tam ortada olduğu zamana (zeval) ve güneşin battıktan sonra bir mızrak boyu ineceği zamana kadar olan sürelerdir. Bu vakitler, ateşe tapanların ve bazı müşriklerin ibadet ettikleri vakitlerdi. Bu yüzden, bu vakitlerde namaz kılmak, onlarla aynı olmak ve şirke ve bid’ata sebep olabilecek korkusuyla mekruh sayılmıştır.
Namazın tam bir huşu ve konsantrasyonla eda edilmesi: Kerahat vakitlerinde güneşin durumu ve ışığı, namaz kılarken tam bir huşu ve konsantrasyon sağlamayı güçleştirebilir. Bu da namazın gerçek maksadına ters düşebilir.
Rahmetten mahrum kalma riski: Hadislerde, kerahat vakitlerinde namaz kılmanın rahmetten mahrum kalma riski taşıdığı ifade edilmiştir. Bu sebeple, bu vakitlerde namaz kılmamak ve daha faziletli vakitleri seçmek daha hayırlıdır. Kerahat vakitlerinde namaz kılmanın hükmü: Kerahat vakitlerinde namaz kılmak haram olmamakla birlikte, mekruhtur. Yani, günah olmaz, ama sevap da olmaz. Bu vakitlerde kaza veya nafile namaz kılmak caizdir.

Kerahat vakti nedir?

Güneşin doğuşu, batışı ve zirvesi kerahat zamanıdır. Bu zamanlarda namaz kılmak İslam’a göre uygun değildir. Kerahat zamanında kılınan namaz hoş karşılanmaz. Bu konuda pek çok hadis kaynağı vardır. Bir hadis kaynağına göre, Peygamberimiz şöyle söylemiştir:

"Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar." (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)

Namazların Kerahat vakitleri:

Namaz kılmak için mekruh olan 3 vakit olduğu bilinmektedir. Bunlar şunlardır;

Güneş Doğduktan Sonra Bir Süre: Güneş doğarken veya doğduktan hemen sonra (ortalama 10-15 dakika) namaz kılmak hoş görülmez. Bu zaman, sabah namazının sona erdiği ve güneşin yükselmeye başladığı andır. 

Güneş Tam Ortada İken: Güneş gökyüzünün tam ortasına geldiğinde (öğle vakti) namaz kılmak hoş görülmez. Bu zaman, güneşin en yüksek noktasına ulaştığı ve gölgelerin en kısa olduğu andır.

Güneş Batmaya Yakın: Güneş batmaya başladığında veya batmadan önce (akşam vakti) namaz kılmak hoş görülmez. Bu zaman, öğleden sonra namazının bittiği ve güneşin battığı andır.

Kerahat vakitlerinde namaz kılmak caizdir, fakat tercih edilmez. Mecburiyet durumunda kerahat vaktinde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Kerahat vaktinde namaz kılınmasının mekruh olduğu gibi, namazın da bir sevabı ve değeri vardır.

Kerahat vakitlerinde namaz kılmanın zararları:

Kerahat vakitlerinde namaz kılmak, kişinin namaza olan saygı ve dikkatini azaltabilir. Namazın Allah katında makbul olma şansını düşürebilir. Allah’ın hoşnutluğunu tam anlamıyla elde edemeyebilir.

Kerahat vakitlerinde namaz kılmamak için:

Namaz vakitlerini bilmek ve namazlarını zamanında eda etmeye gayret etmek gereklidir. Kerahat vakti içinde namaz kılması gereken bir durum olursa, namazı kısa kılmak ve dua ve zikir gibi ibadetlere daha çok vakit ayırmak iyi olur.

Kerahat vakti neler yapılmaz?

Kerahat vakitlerinde yapılması uygun olmayan bazı davranışlar şunlardır;

  • Namaz: Bu vakitlerde namaz kılmak sevap kazandırmaz ve mekruhtur. Bu vakitlerde kılınan namazın tekrarı gerekli değildir. Bu vakitlerde namaz kılmak haram değildir, fakat sevabı çok azdır.
  • Kaza ve nafile namaz: Bu vakitlerde kaza ve nafile namaz kılmak da uygun değildir ve mekruhtur.
  • Cenaze namazı: Bu vakitlerde cenaze namazı kılınmaz. Bu vakitlerde cenazesi olan kimse, namazını kılmak için beklemelidir.
  • Tilavet secdesi: Bu vakitlerde okunmuş olan bir secde ayeti sebebiyle “tilâvet secdesi” yapılmaz.
  • Evlilik: Bu vakitlerde nikah akdi gerçekleştirilmez ve mekruhtur.
  • Ticari faaliyetler: Bu vakitlerde ticaret yapmak ve diğer kazanç yollarına başvurmak da mekruhtur.
  • Yolculuk: Bu vakitlerde seyahate başlamak da uygun olmayan bir davranıştır ve mekruhtur. Diğer: Bu vakitlerde oruç tutmak, kurban kesmek, dua etmek ve zikir çekmek gibi ibadetler mekruh değildir.