GÜNDEM

Kestane pişirirken neden köpürür? Kestanenin çürük olduğu nasıl anlaşılır?

Abone Ol

Kış mevsimi gelince yanmaya başlayan sobaların vazgeçilmez bir ritüeli vardır. Kestaneniz ne kadar taze olursa o kadar kolay pişer ve lezzetli olur. Bu yüzden kestaneyi tam mevsiminde tüketmeniz çok önemli. Kestaneyi alırken kabuğunun sert olmasına ve dış görüntüsünde çok fazla ağ olmamasına özen gösterin. Eğer kabuğu çok inceyse farklı ve acı acı bir kokusu varsa almamaya dikkat edin. Peki Kestane pişirirken neden köpürür? Gelin inceleyelim...

Kestane pişirirken neden köpürür? 

Yeni toplanmış kestane köpürebilir. Ayrıca Çin kestanesinin kalitesiz ve sağlıksız olduğu belirtiliyor. Pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur deniliyor. Geçtiğimiz yıllarda esnaf İzzettin Oral şu açıklamayı yapmıştı: “Biz Ödemiş Bozdağ’dan getirilen yerli kestaneleri satıyoruz. Aynı zamanda piyasada Çin kestaneleri de satılıyor. Bunların arasındaki farkı ayırt etmek çok zor. Bu kestaneleri ancak pişirince anlarsınız. Tadı yok gibidir, pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. İnsanlar farkı anlayamıyor. ifadelerini kullandı. Kestaneyi alırken dikkatli almanızda fayda var.

Kestanenin çürük olduğu nasıl anlaşılır?

Kestaneleri seçerken, renklerinin güzel olmasına ve sert olmalarına dikkat edilmeli. Çürük olduğunu gösteren lekeler olup olmadığını inceleyin. Diğerlerinden daha koyu renkli veya kötü kokulu kestaneler çoğunlukla bozuktur ve satın alınmamalıdır. Kabuğunu bir çakı veya tırnağınız yardımıyla yarıp iç kabuğunun ne kadar kolay soyulduğuna bakın. Hatta kestaneyi tatmanızı öneriyoruz.

Eğer iç kabuk yenilebilir durumda ise ne kadar kolay soyulabildiğinin fazla bir önemi yoktur. Çok kıvrımlı ve iç kabuğunun tadı acı olan kestaneler, eğer çok büyük değillerse, soymak için vaktinizi harcamayın.

Kestanenin kolay soyulması için ne yapılmalı?

Pişirmeden önce:

Kestanelerin kolayca soyulmasını sağlamanın en önemli yolu onları pişirmeden öncesinde uygulayacağınız bu yöntemden geçiyor. Öncelikle kestanelerin hepsini güzelce yıkayın. Ardından kestanenin bombeli olan kısmından kesmeye başlayın. Kesiklerin çok derin olmaması gerekiyor ancak kabuğu kestiğinizden de emin olmalısınız. Kestaneleri yarım daire olarak bu şekilde kestikten sonra tuzlu bir suyun içerisinde 1 saat boyunca bekletin ve ardından suyla durulayıp kurulayın.

Pişirirken:

Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine kestaneleri dizmeye başlayın. Kestanelerin kesik olan kısımları yukarı bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Ardından önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.

Kabuğunu soyarken:

Kestaneleri pişirdikten sonra sıcak tutmak için temiz bir mutfak havlusuna sarın. Bu, soyulmalarını kolaylaştırır. İşlenecek kadar soğuduklarında, yani yaklaşık 5-10 dakika içinde soymaya başlayabilirsiniz. Kestanelerin soyulamayacak kadar sıcak olması ile kabuklarının tekrar iç kısmının üzerine yapışmasına neden olacak kadar soğuması arasında ince bir çizgi vardır. Bu yüzden onları bir havluya sarmak çok önemlidir.

Çok fazla soğurlarsa, yani siz soyarken giderek soyulmaları zorlaşırsa, tekrar ısıtmak için birkaç dakika fırına veya buharlı pişiriciye atabilirsiniz. Benzer bir etki için onları bir veya iki dakika mikrodalgada da tutabilirsiniz, ancak mikrodalgada pişirilen kestanelerin yumuşak dokularının bir kısmını kaybetmesine ve sertleşmesine neden olabileceğini akılda tutmak önemlidir.

At kestanesi yenir mi?

At kestanesinin sağlık üzerinde birçok faydası bulunuyor. Bu faydalardan yararlanmak isteyen birçok insan “at kestanesi yenir mi?” sorusunu soruyor. Bu sorunun cevabı gerçekten de çok önemli.
Evet, yukarıda da bahsettiğimiz gibi at kestanesi ağacının meyvesi, çiçeği, ağaç kabuğu, tohumu, özetle hemen her bölümü ilaç ve krem yapımında kullanılmakta. Ancak at kestanesi eskulin adı verilen bir zehir içerdiğinden çiğ olarak tüketilmesi ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir.


Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle at kestanesi halk tarafından çok fazla kullanılan ve tercih edilen bir bitki değildir.Bazı coğrafyalarda taze yapraklarından sarma yapıldığı bilinmektedir. Yine bazı yörelerde yaprakları küçük küçük doğranır ve çayı demlenir.
Yine de bu kullanımların güvenli olduğunu söylememiz doğru değildir. At kestanesi, bu bitkiyi bilen ve tanıyan uzmanlar tarafından işlenmelidir.

Pişmiş kestanenin faydaları neler?

Ellagik asit, polifenol, gallik asit ve C vitamini sayesinde antioksidanlar içeren kestane, yüksek lif içeriği ile sindirimi düzenleme, yararlı bağırsak bakterilerini besleme, yağ asit üretimine yardımcı olma ve kolesterolü düşürme gibi faydalara sahip.

Antioksidan ve C vitamini kaynağı olan kestanenin faydaları şu şekilde:

  • Kestane inflamasyonu önlemeye yardım eder
  • Kan basıncını düzenlemeye yardım ederek kalp sağlığını korur
  • Kestane sindirimi destekleyerek bağırsak florasını korur
  • Kolesterolü düşürmeye yardım eder
  • Kalsiyum, fosfor ve magnezyum içerdiği için kemikleri korur
  • İçerisindeki B vitamini mutluluk hormonu olan serotonin üretimini destekler
  • Çölyak hastaları için iyi bir beslenme kaynağıdır
  • Zayıflamaya yardımcı olabilir