Halk arasında kırkayak ve çiyan böcekleri sıkça karıştırılır. Çiyan böceklerinin bir alt sınıfı olan kırkayaklar uzun ve çok bacaklıdır. Kırkayaklar çok yavaş hareket eden böceklerdir. Uzun ve çok bacakları olması birçok kişi tarafından ürkütücü gelebilir.  Eklembacaklılar grubunda ait olan kırkayakların bacak sayıları cinsine göre değişiklik gösterir.

Birden fazla bacağı olması insanlar tarafından korkutucu gelir. Fakat kırkayaklar zehirsiz böceklerdir. Kırkayaklarla ilgili merak edilen sorulardan biride Kırkayak sokarsa bir şey olur mu? sorusu olmuştur. Sizler için araştırdık. İşte detaylar...

Kırkayak sokarsa bir şey olur mu?

Kırkayak böceğinin adı Latince'den gelmektedir. Yüz ayak anlamına gelen bu böcek türlerinin bu zamana kadar 100 ayaklı olanına rastlanılmamıştır. En fazla 750 ayak türüne rastlanılmıştır. Zehirsiz olan kırkayak böcekleri hakkında sıkça araştırılan sorulardan biri de kırkayak sokarsa bir şey olur mu? tarzında sorularla karşılaşıyoruz.

Kırkayak Sokarsa Bir Şey Olur Mu Kırkayak Sokması Öldürür Mü

Kırkayaklar zararsız böceklerdir. Kırkayak soktuğunda paniğe kapılmayınız. Kırkayak sokması tehlikeli değildir. Eğer herhangi bir alerjiniz varsa kırkayak soktuğu anda vücudunuz alerjik ve şiddetli reaksiyonlara girebilir. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi tavsiye ediyoruz. 

Kırkayak Sokarsa Bir Şey Olur Mu Kırkayak Sokması Öldürür Mü (1)

Kırkayak sokmaları genelde ağürı, şişlik, kızarıklık, yanma ve kaşıntı hissi verir. Kırkayak sokmalarında paniğe kapılmayınız. Aşağıda yazmış olduğumuz adımları takip ediniz;

  • İlk olarak sokan yeri su ve sabun ile yıkayınız.
  • Daha sonra ağrı ve şişliği azaltmak için sokan bölgeye soğuk şeyler koyun.
  • Bunları uyguladıktan sonra hala ağrı ve şişlik devam ediyorsa ağrı kesici alın.
  • Sokma sonrası herhangi bir nefes darlığı şikayetleriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Kırkayak sokması öldürür mü?

Sıkça aratılan sorulardan biri de kırkayak sokması öldürür mü? olmuştur. Kırkayaklar zehirsiz böceklerdir. Kırkayak sokmaları genel olarak insanlar için ölümcül değildir. Fakat sokma sonucunda vücudunuz alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu tarz durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi öneririz. 

Deride hafif renk değişimi varsa, sokma bölgesinde şişlik ve ağrı, şiddetli kaşıntı, yanma, kızarıklık, morluk gibi reaksiyonlarınız varsa sağlık kuruluşuna gidiniz. 

Kırkayak Sokarsa Bir Şey Olur Mu Kırkayak Sokması Öldürür Mü (2)Halk arasında çiyan ve kırkayak böcekleri çok karıştırılır. Bu yüzden sokan böceğin çiyan mı yoksa kırkayak mı olduğunu anlamalısınız. Çiyan sokması tehlikeli ve zehirlidir. Çiyanlar, kendilerini savunma içgüdüsü olduğu için zehirlerini bırakırlar. Bu yüzden çiyan sokması ölümcül sonuçlara yol açabilir. 

Kırkayak ve çiyan arasındaki farklar nedir?

Kırkayak ve çiyan böcekleri ikiside eklembacaklıdır. Kırkayak zehirsizdir ve sokması ölümcül sonuçlara yol açmaz. Fakat Kırkayağın cinsine görede bu durum değişebilir. Çiyan ise zehirli canlılardır. Ayrıca Çiyan sokması kırkayaktan ziyade ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Beşiktaş'ın Devrem Arası Transfer Dönemi Bombası Salih Uçan ile Uzun Vadeli Anlaşma mı? Beşiktaş'ın Devrem Arası Transfer Dönemi Bombası Salih Uçan ile Uzun Vadeli Anlaşma mı?

Kırkayak Sokarsa Bir Şey Olur Mu Kırkayak Sokması Öldürür Mü (3)

İşte kırkayak ile çiyan böceği arasındaki bazı farklşar şu şekildedir;

  • Çiyanların her segmentte bir bacak bulunurken kırkayaklarda iki bacak bulunur. 
  • Çiyanların kırkayaklara göre daha uzun anten yapısına sahiptir. 
  • Çiyanların yapısında zehirli bezler vardır. Kırkayakların zehirsiz böceklerdir. 
  • Çiyanlar, kırkayaklara göre daha hızlı hareket ederler. 
  • Çiyanlar, avlarını zehirleri ile öldürürler. Kırkayaklar ise kıvrılarak korunur. 
  • Çiyanlar etçildir. Kırkayaklar ise bitkilerin kök ve yapraklarından beslenirler.