Cumhuriyetin ilk yıllardında açılan Köy enstitüleri Türkiye'nin eğitim tarihinde önemli bir yere sahipti. Peki, köy enstitüleri nedir? Nasıl açıldı? Kim açtı? Amacı neydi? Köy enstitülerinde kaç öğretmen yetişti?  Köy enstitüleri neden kapandı? Kim kapattı? Amerika mı kapattırdı? Köy enstitülerinde yetişen ünlü isimler kimler? İşte detaylar...

Köy enstitüleri nedir?  Amacı neydi?

Türkiye'nin eğitim devrimi köy enstitüleri nedir sorusu bugün dahi yeni nesil tarafından çokça sorulup araştırılıyor.

Türkiye'de 1940-1954 yılları arasında faaliyet gösteren Köy enstitüleri, ülkemizin eğitim alanındaki en önemli projelerinden biri olarak kabul edilir. Özellikle Kırsal alanlardaki okuma yazma ile eğitim düzeyini artırmanın hedeflendiği proje büyük ölçüde başarılı olmuştur. 17 Nisan 1940 yılında 3803 sayılı yasa ile Köy enstitüleri, kırsal bölgelerde yaşayan ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları amacıyla kurulmuş oldu. Köy enstitüleri, eğitim süresince  iş için, iş içinde eğitim ilkesiyle, öğrencilere hem akademik hem de mesleki beceriler kazandırmayı amaçladı. Köy enstitüleri, aynı zamanda  ülkemizdeki birçok yazar, şair, ressam, müzisyen, bilim insanı ve siyasetçinin de yetişmesine katkı sağladı. Bunun yanında tarım, demircilik,marangozluk ve dokumacılık gibi yenetek gerektiren  meslek grupları için öğrencilerin kendini fark etmelerini sağladı.

Köy enstitülerini ne zaman açıldı? Kim açtı?

Türkiye’nin eğitim tarihinde önemli bir yere sahip olan köy enstitüleri, 1940 yılında ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere kuruldu. Türkiye'nin yerli eğitim sistemi olan köy enstitülerini kimin açtığı da merak konusu. Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesi, cumhurbaşkanı İsmet İnönü döneminde açıldı. Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından ise bizzat yönetildi.

Köy enstitüleri  dersleri nelerdir?

Türkiye'de eğitim devrimi olan köy enstitüleri alanında pek çok vasıflı usta, ve öğretmen yetiştirmiştir. Peki, Köy enstitüleri dersleri nelerdi?

  • Ziraat dersleri: Tarım,Arıcılık,bağcılık,balıkçılış ve  konularında  öğrenciler eğitilmiştir.
  • Kültür dersleri: Öpğrencilerin sanat anlamında yetenekelrini gösterebilmeleri ve kendilerini keşfetmeleri için müzik,sanat,halk oyunları,dokumacılık ve terzilik dersler iverilmiştir.
  • Teknik dersler: İnşaat,demircilik, duvarcılık ve marangozculuk dersleride öğrencilere verile nbir diğer mesleğki derslerdi.

Her ne kadar Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek için açıldığı söylensede, Köy enstitüleri mesleki eğitim alanında da gayet iyi eğitim vermekteydi. Köy enstitüsünden mezun olan birçok öğrenci usta vasfıyla hayatın çeşitli alanlarında boy göstermiştir.

Köy enstitüleri özellikleri ne?

Türkiye'nin eğitim devrimi kabul edilen köy enstitülerinin özellikleride sistemin genel çalışma mekanizmasını özetliyor. İşte köy enstitülerinin maddeler halindeki özellikleri;

  • Köy enstitüleri Türkiye'de okuma yazma ve eğitim seviyesini yükseltmesine ciddi katkı sunmuştur.
  • Türkiye'de kırsal alanlarda 21 adet kurulmuştur.
  • Köy enstitüleri öğrencilerine okullarda hem tarım teknikleri hemde örgün eğitim verilmiştir.
  • En önemli özelliklerinden biri ise ülkemize öğretmen yetiştirme anlamında önemli katkı sağlamıştır.
  • Öğretmen adaylarına pedagoji piskoloji ve genel öğretim teknikleri kazandırılarak, bu adayların bir sonraki nesiller için  bilgi aktarma görevine hazır hale getirmiştir.

Köy enstitülerinde kaç öğretmen yetişti?

Köy enstitüleri, Türkiye’nin eğitim tarihinde önemli bir yere sahiptir. Köy enstitülerinde kaç öğretmen yetiştiği yıllardır merak ediliyor. Köy enstitüleri sayesinde, 17.251 köy öğretmeni yetişmiş, okuma yazma oranı artmış, köylerde kültürel, sanatsal ve ekonomik gelişmeler yaşanmıştır. Köy enstitüleri, Türkiye’nin eğitim devrimi olarak anılmaktadır.

Köy enstitüleri nerelerde kaç tane kuruldu?

Köy enstitüleri nerelerde kaç tane kurulduğuda merak konusu. Köy enstitüleri, kırsal alanlarda tren yolu yakınlarına, tarıma elverişli arazilere yakın bölgelde olmak üzere Türkiye'de 21 yerde kurulmuştur. İşte Türkiye'de kurulan köy enstitülerinin yerleri;

Adı Yer
Akçadağ Köy Enstitüsü Malatya
Akpınar Köy Enstitüsü Konya
Arifiye Köy Enstitüsü Sakarya
Aşkale Köy Enstitüsü Erzurum
Beşikdüzü Köy Enstitüsü Trabzon
Çifteler Köy Enstitüsü Eskişehir
Çorum Köy Enstitüsü Çorum
Dicle Köy Enstitüsü Diyarbakır
Gölköy Köy Enstitüsü Ordu
Hasanoğlan Köy Enstitüsü Ankara
Kepirtepe Köy Enstitüsü Balıkesir
Kızılçullu Köy Enstitüsü İzmir
Ortaköy Köy Enstitüsü Aksaray
Pazarören Köy Enstitüsü Kayseri
Sivas Köy Enstitüsü Sivas
Şarkışla Köy Enstitüsü Sivas
Toprakkale Köy Enstitüsü Osmaniye
Ulus Köy Enstitüsü Bartın
Yıldızeli Köy Enstitüsü Sivas
Yüksekova Köy Enstitüsü Hakkari
Zile Köy Enstitüsü Tokat

Köy enstitüleri neden kapandı? Kim kapattı

Türkiye'nin eğitim seviyesini artırma anlamında önemli bir yere sahip köy enstitüleri Köy enstitüleri, 1954 yılında kapatıldı. Peki Köy enstitüleri neden kapandı? Köy enstitülerini kim kapattı? Amerika'nın kapattırdığı iddiları doğru mu? Köy enstitülerinin kapatılmasının nedenleri arasında, siyasi baskılar, Marshall Yardımı şartları, geleneksel eğitim anlayışıyla çatışma, köy enstitüleri mezunlarının toplumsal muhalefeti ve aydınlanma hareketini desteklemesi sayılabilir. Köy enstitülerini kapatma kararını alanlarda merak konusu. Peki, Köy enstütülerini kim kapattı? Köy enstitülerini Demokrat Parti iktidarı döneminde Başbakan Adnan Menderes ve Millî Eğitim Bakanı Tevfik kararıyla kapatılmıştır. Bu kararın alınmasında Amerika'nın Marshall yardımları şartlarınında etkisi olduğu bilinmektedir.

Köy enstitülerinde yetişen ünlü isimler kimler?

Köy enstitüleri Türkiye'nin bir dönemine damga vurmuş ünlü isimlerinde içinde yer aldığı bir sistemdi. Yazar, şair, ressam, müzisyen, bilim insanı ve siyasetçi alanlarda Köy enstitülerinde yetişen ünlü isimler oldukça fazla.

Köy enstitüleri mezunları arasında, Fakir Baykurt, Orhan Kemal, Mahzuni Şerif, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Yaşar Kemal, Sabahattin Ali, Talip Apaydın, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Rıfat Ilgaz, Behçet Necatigil gibi isimler örnek olarak verilebilir. Bu isimler dışında, köy enstitüleri mezunu olan birçok değerli kişi vardır.

Köy Enstitüsünü açan Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel kimdir?

Türkiye’nin eğitim ve kültür alanında yaptığı devrimlerle tanınan eski millî eğitim bakanı Hasan Âli Yücel 17 Aralık 1897’de İstanbul’da doğdu.  Yücel, Felsefe öğretmeni olarak başladığı meslek hayatına, Cumhuriyet Halk Partisi’nden İzmir milletvekili olarak devam etti.

28 Aralık 1938’de 2’nci Celal Bayar hükûmetinde Millî Eğitim Bakanlığı’na atandı. Bakanlık görevini yedi yıl beş ay sürdüren Hasan Âli Yücel, bu süre içinde pek çok önemli eğitim ve kültür projesini hayata geçirdi. Üniversite reformu, dünya klasiklerinin Türkçeye çevrilmesi, İnönü Ansiklopedisi’nin ön çalışmaları ve en önemlisi Köy Enstitüleri’nin kurulması, onun bakanlığı döneminde gerçekleşen başlıca çalışmalardı.

Hasan Âli Yücel, aynı zamanda bir edebiyat ve müzik sevdalısıydı. Oğlu şair Can Yücel, babası için “Hayatta ben en çok babamı sevdim” başlıklı bir şiir yazmıştı.

Hasan Âli Yücel, 26 Şubat 1961’de İstanbul’da hayatını kaybetti.