Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Kurban Bayramı öncesinde kurban kesiminde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı Manisa halkını uyardı.

Manisa'da Yuntdağı için toplantı yapıldı! Manisa'da Yuntdağı için toplantı yapıldı!

Karaca sözlerine öncelikle Kurban Bayramı ile ilgli güzel dileklerini sunarak başladı. Tüm Manisa halkının bayramını kutlayan Karaca herkesin sevdikleri ile güzel bir bayram geçirmesini diledi.

Uzm. Dr. Erol Karaca daha sonra, “Kurban kesiminde oluşabilecek ortopedik yaralanmalar yüzünden bayram sevincimiz yarım kalıyor. Bu yaralanmalar, basit cilt yaralanmaları ile sınırlı olabileceği gibi; Tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapıları da içeren komplike yaralanmalar şeklinde olabilir ve hatta organ kopmaları oluşabilir.” diyerek kurban kesecek vatandaşları uyardı.

Yaralanmalardan sonra yaşanabilecek olası tehlikelerden bahseden Uzm. Dr. Erol Karaca, “Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabilir. Yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahale kanamanın kontrol altına alınması olmalıdır.

Mümkünse steril pansuman malzemeleri ile yaranın üzerine baskı uygulanmalıdır. Yabancı cisim batmış ise sağlık personeli tarafından çıkarılmalıdır. Yaralanma bileğe doğru olmuş ise kanamayı durdurmak zor olabilir ve acilen bir sağlık merkezine başvurmaları gerekir.

Acil bir sağlık merkezine ulaşıncaya kadar el kalp seviyesinde tutulmalıdır. Yaralanmalara kısa sürede ve doğru müdahale edilmesi kas, sinir ve tendon yaralanmalarının tedavisinde en iyi sonucu almak açısından önemlidir.” dedi.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca son olarak kurban kesiminin acemi kişiler tarafından yapılmamasını gerektiğini hatırlatarak “Biz Kurban kesim işlemlerinin acemi kasaplara bırakılmayacak kadar ciddi bir iş olduğunu düşünüyoruz.

Kurban Bayramında kullanılan Satır, Bıçak gibi kesici aletler son derece keskin ve tehlikeli aletler, bu yüzden ilimizde de her kurban bayramında bir çok vakayla karşılaşıyoruz. Kesim işlemlerinin profesyonel kişiler tarafından yapılması bu yaralanma sayılarını düşürecektir. Vatandaşlarımızın bu konuya özen göstermesini temenni ediyor, Sağlıklı bayramlar diliyorum." sözlerini noktaladı.
 

Kaynak: İHA