Kürtaj, gebeliği sonlandırmak veya rahim içindeki bazı anormal dokuları temizlemek için yapılan bir cerrahi işlemdir. Kürtaj, rahim içine yerleştirilen vakumlu bir aletle rahmin boşaltılması şeklinde gerçekleştirilir. Vakumlu kürtaj yöntemi genital bölgeye zarar vermez ve güvenlidir. Ancak kürtaj sonrasında bazı yan etkiler oluşabilir. Kürtaj, anne babanın çocuk istememesi veya sağlık sorunları nedeniyle yapılabilir. Kürtaj, bebeğin rahimden tüm dokularıyla birlikte alınması anlamına gelir. Bu işlemi kendi başınıza yapmaya çalışmamalısınız. Bazı ilaçlar düşük yapmaya yardımcı olabilir, ancak bu ilaçlar sağlığınızı tehlikeye atabilir. Kürtaj sonrasında kişinin normal hayata dönmesi için bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler, kürtajın nasıl yapıldığına bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj nasıl yapılır? Kürtaj çeşitleri nelerdir? Kürtaj yasak mı? 2023 Türkiye'de Bekarken kürtaj yaptırmak yasal mı? merak edilen tüm soru ve cevaplar haberin devamında...
Kürtaj nasıl yapılır?
Gebelik haftasını ultrason ile belirledikten sonra, işlem hakkında size bilgi veririz ve hangi anestezi yöntemini tercih edeceğinize karar veririz. Anestezi iki şekilde yapılabilir: Sedasyon veya lokal anestezi. Sedasyonda anestezi uzmanı tarafından uyutulursunuz ve işlem sırasında hiçbir şey hissetmezsiniz. Bu yöntem için 4 saat aç kalmalısınız. Lokal anestezi ise uyumadan yapılır ve kasık bölgesine uyuşturucu madde enjekte edilir. Bu yöntem için aç kalmaya gerek yoktur, ancak kasıklarda ağrı, bulantı veya kusma olabilir.İşlem sırasında steril tek kullanımlık kanül ile vakumlu kürataj uygulanır. Bu yöntem sayesinde işlem sonrası komplikasyonlar en aza indirgenir. İşlem öncesi ve sonrası ultrason ile kontrol edilir. İşlem bittikten sonra hasta uyandırılır ve 10-15 dakika dinlendirilir. Yarım saat sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. Bu işlemde gizlilik çok önemlidir ve bilgileriniz kimseyle paylaşılmaz.
Kürtaj çeşitleri nelerdir?
Kürtaj çeşitleri şunlardır;
- Vakumlu Kürtaj
- Probe Kürtaj
- Medikal Kürtaj
- Cerrahi Kürtaj
- Fraksiyone Kürtaj
- Revizyon Kürtaj
- Bumm Kürtaj
Gebelik haftasını ultrason ile tespit ettikten sonra, işlem hakkında size gerekli bilgileri veririz ve onam formunuzu imzalatırız. Hangi anestezi yöntemini istediğinize siz karar verirsiniz. Anestezi iki türlü olabilir: Sedasyon veya lokal anestezi. Sedasyonda anestezi uzmanı sizi uyutur ve işlem sırasında hiçbir acı duymazsınız. Bu yöntem için 4 saat aç kalmalısınız. Lokal anestezi ise sadece rahim ağzına uyuşturucu madde enjekte edilerek yapılır. Bu yöntem için aç kalmaya gerek yoktur, ancak işlem sırasında adet sancısı, bulantı veya kusma gibi yan etkiler olabilir.
İşlem için sizi muayene masasına alırız. Steril tek kullanımlık kanül ile vakumlu kürataj uygularız. Bu yöntem sayesinde işlem sonrası riskler en düşük seviyededir. İşlem öncesi ve sonrası ultrason ile kontrol yaparız. İşlem bittiğinde sizi uyandırırız ve 10-15 dakika dinlenmenizi sağlarız. Yarım saat sonra normal hayatınıza geri dönebilirsiniz. Bu işlemde gizlilik çok önemlidir ve bilgileriniz kimseyle paylaşılmaz.
Kürtajın Yasal Tahliye Dışında Yapıldığı Durumlar Nelerdir?
Kürtajın yasal tahliye dışında yapıldığı durumlar şunlardır:
Ölü bebek, düşükten sonra parça kalması, annenin sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklar ya da bebeğin yaşamlabağdaşmayan sakatlık durumu sayılabilir. Bu durumlarda 10 haftanın üzerinde bir gebelik varsa heyet kararı dediğimiz üç hekim imzalı rapor gereklidir. Anormal vajinal kanama dediğimiz özellikle 35 yaş üzerinde düzensiz, sık ve fazla olan kanamalarda ayrıca, menapoz sonrası dönemdeki kanamalarda yapılır. İşlem sonrasında materyal tanı koymak amacıyla mutlaka patolojiye gönderilir.
Vakumlu Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Vakumlu kürtaj sonrası aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:
Doktorunuzun yazacağı antibiyotik ve ağrı kesiciyi mutlaka kullanınız. Kan uyuşmazlığı dediğimiz anne negatif, baba ise pozitif kan grubu olduğunda kan uyuşmazlığı iğnesi olarak bilinen iğneyi 72 saat içinde yaptırmalısınız. 1 – 2 hafta içinde kontrole gitmeyi ihmal etmeyiniz. Kanama hastadan hastaya değişkenlik gösterse de 7 – 10 günü genelde geçmez, bazen birkaç gün olmayıp arkasından adet kanamasını geçmeyen ağrılı bir kanama eşlik eder. 1 hafta cinsel ilişki, havuz, deniz yasağına uymalısınız.
Vakumlu Kürtaj Sonrası Kanama Olur mu?
Kanama hastadan hastaya değişmektedir. Ciddi bir kanama izlenmez. Bazen birkaç gün kanama olmayabilir buda hastayı tedirgin etmemelidir. Genellikle 7–10 gün ile kendini sınırlayan bu kanama hastadan hastaya da değişen şekilde izlenir. Adetten yoğun ve aşırı ağrılı kanamalarda doktorla iletişime geçilir. Böyle kanama izlenmesi çok nadir bir durumdur.
Vakumlu Kürtaj Sonrası Nasıl Beslenilir? Vakumlu kürtaj sonrası hasta istediğini yiyip içebilir, herhangi bir beslenme yasağı yoktur. İşlem özel bir diyet gerektirmez. Her zamanki gibi bol sıvı tüketilip dengeli beslenilmelidir. İşlemden sonra bulantı hissi ilk saatlerde olabilir, bulantı varsa ilk 4 saat sadece sıvı ve az besin alınması yeterli olur.
Vakumlu Kürtaj Nerede Yapılır?
Vakumlu kürtaj muayenehane ve hastanelerde yapılabilmektedir. Lokal anestezide, sadece rahim ağzına anestezik madde uygulandığından hasta işlem sırasında adet sancısı gibi ağrı hissedebilir ayrıca bulantı kusma hissedebilir. Bunların şiddeti hastadan hastaya ve gebelik haftasına göre değişir. Günümüzde bu yöntemi genellikle daha önce normal doğum yapmış hastaların bazıları seçmektedir. Ağrı hissi ile konforsuz işlem kaygısı doktorun rahat çalışmasını önleyecekse tercih edilmemelidir.
Sedasyon denilen anestezi şeklinde hasta uyuduğu için işlemden uyanması da dâhil süre 15 dakikayı geçmez. İşlem sonrası klinikte bir süre dinlenip hasta normal hayatına dönebilir. İşlem özel bir istirahat gerektirmez.
Probe kürtaj, rahim duvarında anormallik veya kanama sorunu olan hastalara uygulanan bir işlemdir. Bu işlemde rahim duvarından bir parça alınır ve patolojik inceleme için gönderilir. Böylece hem hastalığın tanısı hem de tedavisi sağlanır. Ayrıca bu işlem sonrasında kanama problemi de ortadan kalkar.
Kürtaj yasak mı? 2023 Türkiye'de Bekarken kürtaj yaptırmak yasal mı?
Kürtaj yasası, Türkiye’de 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırma işlemine izin vermektedir. Bu işlem için 18 yaşından büyük olmak ve evli ise eş rızası almak gerekmektedir. 18 yaşından küçükler ise anne ve baba onayı ile, 15 yaşından küçükler ise heyet raporu ile kürtaj yaptırabilirler. 10 haftadan sonra ise kürtaj yasal değildir. Evlilik dışı kürtaj da yukarıdaki şartlara uygunsa yasaldır. Kürtaj yaptırmak isteyenlerin ruhsal olarak güçlü olmaları ve bu işlemi bir aile planlaması hizmeti olarak görmeleri önerilir. Kürtaj işlemi sonrası hastaların kan uyuşmazlığı iğnesi alması gerekebilir. Kürtaj yasaklanması durumunda ise daha tehlikeli yöntemlere başvurulabileceği endişesi vardır. Kürtaj yasal bir haktır.