Türkiye'nin ihracatta lider ürünlerinden olan kuru incir ihracata geçtiğimiz yıllara göre artış gösterdi.

Ege İhracaat Birlikleri kuru incir ihracat verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre özellikle Uzak Doğu ülkelerinin kuru incire gösterdiğ irağbet yıllar içerisinde ihracata da yansımış gözüküyor. Birlikten yapılan açıklamada; Kuru incir ihracatımızda Avrupa Birliği’nin payı geçtiğimiz 10 yıllık süreçte yüzde 52’den yüzde 39’a gerilerken, Amerika kıtasının payı yüzde 17’den yüzde 28’e yükseldi. Aynı dönemde kuru incir ihracatımızda Uzakdoğu ülkelerinin payı yüzde 12’den yüzde 15’e yükseldiği belirtildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Birlikte düzenlenen Danışma Biteliğindeki Genel kuru ltoplantısında konuyla iglili açıklamalarda bulundu. Işık, kuru üzüm ihracatında AB'ye olan bağlılığın düştüğünü bu başarıda TURQUALITY ve URGE projeleri, fuarlar ve sektörel ticaret heyeti organizasyonlarınınbüyük payı olduğunu ifade etti.

Kuru incirin yeni pazarı olan Uzak Doğu ülklerindek iverileride paylaşan Işık,  “Hindistan’a ihracatımız 2014 yılında 11 ton iken 2023 yılı sonunda 341 tona yükseldi. Aynı dönemlerde kuru incir ihracatımız Kanada’ya 701 tondan 2 bin 476 tona, Güney Kore’ye 286 tondan 828 tona, Çin’de 2 bin 70 tondan 4 bin 946 tona, ABD’de 7 bin 817 tondan 14 bin 458 tona çıktı. Bu artışların sürmesi için TURQUALITY ve URGE projelerimizi sürdüreceğiz. Fuarlar, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetlerimizi artıracağız”dedi.

4 Eylül 2024 Döviz Fiyatları Ne Kadar? 4 Eylül 2024 Döviz Fiyatları Ne Kadar?

Kuru incir ihracatı 300 milyon dolara göz kırptı

Şuanda kadar kuru incir ihracatının 277 milyon dolara ulaştığını belirten Mehmet Ali Işık, ihracatın 300 nilyon dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti. Işık, ''Kuru incir ihracatının sezon sonuna kadar 300 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Kuru incirde aflatoksin ve okratoksinden dolayı sorun yaşamamak için sektör olarak çiftçiden rafa doğru bir sistem kurmak için çalışıyoruz. AB’de kontrol sıklığının artmaması için ortak hareket etmeliyiz. Üreticilerden ürünü alan ihracatçı firmalarımızın kontrollerini yapabilmeleri için bütçe dahilinde UV lambalar satın alarak dağıtımını gerçekleştirdik. Üreticilerimize ayrıca ilek torbası dağıtımımız sürüyor” dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi