Kylian Mbappe’nin PSG ile olan sözleşmesinin bitmesine kesin gözüyle bakılıyordu, ancak Fransız futbolcu yeni kulübüyle 5 yıllık bir anlaşma imzaladığı iddia ediliyor. Sezon sonunda sözleşmesi sona erecek olan Mbappe, kulüp yönetimine sözleşme yenilemeyeceğini açıklamıştı. Ancak şimdi Fransız futbolcunun yeni kulübü kesinleşti söylentileri var. Transfer olayların konuşulması üzerine ünlü futbolcunun hayatı araştırılıyor. Kylian Mbappe kimdir? İşte haberimizde açıkladık...

Kylian Mbappe kimdir?

Kylian Mbappe Lottin (20 Aralık 1998 doğumlu) , Ligue 1 kulübü Paris Saint-Germain'de forvet olarak oynayan ve Fransa milli takımının kaptanlığını yapan Fransız profesyonel bir futbolcudur . Dünyanın en iyi oyuncularından biri olarak kabul edilen oyuncu, top sürmesi , hızı ve bitiriciliğiyle tanınıyor.

Paris'te doğan ve yakınlardaki Bondy'de büyüyen Mbappé, üst düzey kulüp kariyerine 2015 yılında Monaco'da başladı ve burada 2016-17 sezonunda Ligue 1 şampiyonluğunu kazandı . 2017 yılında, 18 yaşında olan Mbappé, Paris Saint-Germain'e 180 milyon Euro değerinde kalıcı bir transfer için imza attı ve bu onu tüm zamanların en pahalı ikinci oyuncusu ve en pahalı genç oyuncusu yaptı.  PSG ile beş Ligue 1 şampiyonluğu ve 2019-20 sezonundaki yerli dörtlü dahil olmak üzere üç Coupes de France şampiyonluğu kazandı ve aynı zamanda kulübün 2020'deki ilk UEFA Şampiyonlar Ligi finaline de liderlik etti. tüm zamanların en golcü oyuncusu ve asistlerde tüm zamanların üçüncü sırasında . Ligue 1 tarihinin en çok gol atan dokuzuncu oyuncusudur.

Kylian Mbappe Kimdir (1)

Mbappé, uluslararası düzeyde Fransa formasıyla ilk çıkışını 2017 yılında 18 yaşındayken yaptı. 2018 FIFA Dünya Kupası'nda Mbappé, Dünya Kupası'nda gol atan en genç Fransız oyuncu ve Pelé'den sonra gol atan ikinci genç oyuncu oldu. Dünya Kupası finalinde gol atmak . Fransa'nın turnuvayı kazanmasıyla birlikte en çok gol atan ikinci oyuncu oldu; performanslarıyla FIFA Dünya Kupası En İyi Genç Oyuncu ve Yılın Fransız Oyuncusu ödüllerini kazandı.

Ayrıca Fransa'nın 2021'de UEFA Uluslar Ligi'nde zafer kazanmasına da yardımcı oldu ve finallerde gol kralı ödülünü aldı . 2022 FIFA Dünya Kupası'nda Fransa yeniden finale yükseldi ; Mbappé, Altın Ayakkabı ve Gümüş Top'u kazandı ve hat-trick yaparak Dünya Kupası finallerinde atılan en çok gol rekorunu kırdı .

Mbappé , 2023 Ballon d'Or'u üçüncü sırada tamamladı ve 2022 En İyi FIFA Erkek Oyuncu ödülünde ikinci oldu. 2018 , 2019 ve 2022'de FIFA FIFPro World11'e , 2018'de UEFA Yılın Takımı'na ve 2016–17 , 2019–20 , 2020–21 ve 2021–22'de UEFA Şampiyonlar Ligi Sezonun Kadrosu'na seçildi.

Kylian Mbappe Kimdir (2)

2017'de Altın Çocuk , 2018'de Kopa Ödülü'ne layık görüldü ve 2019 ve 2023'te Laureus Dünyada Yılın Sporcusu listesinde yer aldı. Mbappé , dört kez rekor kırarak Ligue 1 Yılın Oyuncusu seçildi ve 2018'de de Laureus'ta Yılın Sporcusu seçildi. Ligue 1'de beş sezon boyunca ortak rekora imza atan gol kralı ; 2021-22 sezonunu hem Ligue 1'in en golcü hem de en çok asist sağlayıcısı olarak bitiren ilk oyuncu oldu. 2023 yılında Time'ın dünyadaki en etkili 100 kişisi arasında yer aldı ve Forbes'un dünyanın en çok kazanan sporcuları listesinde üçüncü sırada yer aldı.

Mbappe aslen nereli?

Kylian Mbappe Lottin 20 Aralık 1998'de Paris'in 19. bölgesinde doğdu ve Paris'in kuzeydoğu banliyölerindeki Seine-Saint-Denis Bondy'de büyüdü. Babası Wilfrid aslen Kamerun'un Djebale adasındandır ve onun menajeri olmasının yanı sıra bir futbol antrenörüdür. Annesi Fayza Lamari, Cezayir Kabyle kökenli olup eski bir hentbolcudur .  Paris Saint-Germain Akademisi'nde oynayan Ethan adında küçük bir erkek kardeşi var.  Evlat edinen ağabeyleri Jirès Kembo Ekoko eski bir profesyonel futbolcudur.

Kylian Mbappe müslüman mı?

Kylian Sanmi Mbappé Lottin, genç ve yetenekli bir futbolcu olarak tanınıyor ve dini inançları birçok kişi tarafından merak konusu olmuştur. Bazıları, giyim tarzından dolayı onun Müslüman olduğunu düşünmektedir. 20 Aralık 1998’de Fransa’da doğan Mbappé, Kamerun ve Cezayir kökenli bir Fransız milli takım oyuncusudur.

Mbappe kaç numara ayakkabı giyiyor?

Kylian Mbappe, bir futbolcu için alışılmadık bir şekilde 40 numara ayakkabı tercih ediyor. Bu durum, onun nispeten küçük ayakları olduğunu gösteriyor ki bu da uygun ayakkabı bulmayı güçleştiriyor. Yine de Mbappe, bu durumu avantaja çevirmeyi başardı.

Daha dar ayakkabılar giyerek, sahadaki rakiplerine göre daha hızlı ve atik olabiliyor. Bu özellik, onun sahada üstünlük kurmasına ve dünyanın önde gelen futbolcuları arasında yer almasına katkıda bulunuyor.

Mbappe kariyeri

Temmuz 2016'da Mbappe 2016 UEFA 19 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nı kazanan Fransa adına beş gol attı . Yarı finalde Portekiz'e karşı alınan 3-1'lik galibiyetin ikinci yarıdaki desteği, takımının finale yükselmesine yardımcı oldu.  Yarışmanın Turnuva Takımına dahil edildi.

Mbappe, Mart 2017'de Lüksemburg ve İspanya ile karşılaşmak için ilk kez Fransa A Milli Takımı'na çağrıldı. İlk maçına 25 Mart'ta eski takıma karşı çıktı ve Dimitri Payet'in yerine 3-78'lik skorla oyuna girdi.  2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri deplasman galibiyeti. Bunu yaparak, 18 yıl, üç ay ve beş günlükken Fransa adına forma giyen en genç ikinci oyuncu oldu (sadece Maryan Wisniewski'nin ardından). 31 Ağustos 2017'de Mbappé, Hollanda'ya karşı 2018 Dünya Kupası ön eleme maçında ilk büyük uluslararası golünü attı . Mart 2018'de Rusya'ya karşı hazırlık maçında iki gol attı.

Kylian Mbappe Kimdir (3)

17 Mayıs 2018'de Mbappé, Rusya'da düzenlenecek 2018 Dünya Kupası için Fransa kadrosuna çağrıldı.  21 Haziran 2018'de Les Bleus'un grup aşamasında Peru'yu 1-0 yendiği maçta ilk Dünya Kupası golünü attı . Bu, onu 19 yaşında, Dünya Kupası tarihindeki en genç Fransız golcü yaptı. 30 Haziran 2018'de, son 16 turunda Arjantin'i 4-3 yenen maçta penaltıyı kazanarak maçın adamı seçildi. Takım iki gol attı. Mbappe, 1958'de Pelé'den sonra bir Dünya Kupası maçında iki gol atan ikinci genç oldu .

Maç sonrası basın toplantısında şunları söyledi: "Pele'den sonra ikinci olmak gurur verici ama hadi olayları bir bağlama oturtalım; Pelé başka bir kategoride." 15 Temmuz'da Mbappé, 2018 Dünya Kupası finalinde Hırvatistan'a 25 yardalık bir vuruşla gol atarken, Fransa 4-2 galibiyet elde etti. Pelé'den sonra Dünya Kupası finalinde gol atan ikinci genç oldu : üstelik turnuvada dört gol atarak FIFA Dünya Kupası En İyi Genç Oyuncu Ödülü'nü aldı . Pelé onu sosyal medyada "kulübe hoş geldin" diyerek tebrik etti. 

Kylian Mbappe Kimdir (4)

11 Haziran 2019'da Mbappe, Euro 2020 elemelerinde deplasmanda Andorra'yı 4-0 yenerek 100. kariyer golünü attı . 5 Eylül 2020'de Mbappé, İsveç'e karşı 1-0 UEFA Uluslar Ligi galibiyetinde Fransa adına tek golü attı.  Ancak maçtan iki gün sonra COVID-19 testi pozitif çıktı. 7 Ekim 2020'de Ukrayna'ya karşı 7-1 galibiyetle Fransa adına oynamaya geri döndü ve bir gol attı. Bir hafta sonra Hırvatistan'ı 2-1 yenerek maçı kazandıran golü attı. Fransa , Milletler Ligi Grubunun zirvesine çıktı ve 2021 UEFA Milletler Ligi Finallerine katılmaya hak kazandı.

UEFA Euro 2020, COVID-19 salgını nedeniyle bir yıl ertelendi . 18 Mayıs 2021'de Mbappé, ikinci büyük uluslararası turnuvası olan UEFA Euro 2020 Fransa kadrosuna dahil edildi. 15 Haziran'da Almanya'ya karşı oynanan bir grup maçında bir gol attı ve bir gol daha asist yaptı. Bu gollerin her ikisi de daha sonra ofsayt olarak kabul edildi. 28 Haziran'da Fransa'nın son 16 turunda İsviçre'ye karşı oynadığı maçta Karim Benzema'nın ilk golünün asistini yaptı.  3-3 beraberliğin ardından maç penaltı atışlarına gitti.

Mbappé belirleyici beşinci penaltıyı atmayı başaramadı ve Fransa turnuvadan elendi. Forvet, Fransa'nın turnuvada oynadığı dört maçın hiçbirinde gol atamadı. 

Kylian Mbappe Kimdir (5)

7 Ekim 2021'deki Milletler Ligi yarı finalinde Mbappé, Benzema'ya asist yaptı ve daha sonra penaltı noktasından kendisi bir gol atarak Fransa'nın geriden gelip Belçika'yı 3-2 mağlup etmesine yardımcı oldu. Bu süreçte, 22 yıl dokuz buçuk aylıkken Les Bleus'ta 50. kez forma giydi . Üç gün sonra, İspanya'ya karşı oynanan finalde , bir kez daha Benzema'ya maçı eşitlemesi için tuzak kurdu ve daha sonra Fransa'nın ilk şampiyonluğunu elde etmek için 2-1 galibiyet golünü attı. Uluslar Ligi Finallerinde iki gol ve iki asistle Mbappé, yarışmanın " Alipay En Golcü Ödülü " olarak bilinen Altın Ayakkabı ödülüne layık görüldü.

Pelinay İgit Kimdir? Kaç Yaşında? Sevgilisi Kim? Pelinay İgit Kimdir? Kaç Yaşında? Sevgilisi Kim?

13 Kasım'da Mbappe, 2022 Dünya Kupası elemelerinde ilk golünü, Fransa'nın turnuva finallerinde yerini alırken, Kazakistan'ı 8-0 yendikleri maçta dört kez net bularak attı.  32 dakikalık ilk yarı hat-trickini de içeren süper hat-trick'i, uluslararası bir maçtaki ilk hat - trick'iydi ve aynı zamanda 1985'teki Dominique Rocheteau'dan bu yana Fransa adına atılan ilk rekabetçi hat-trick'ti . Üç gün sonra Mbappé , son Dünya Kupası elemelerinde Finlandiya'yı deplasmanda 2-0 yendikleri maçta Benzema adına gol attı ve beşinci asistini yaptı.

Kylian Mbappe Kimdir (6)

Fransa , 2022 FIFA Dünya Kupası mücadelesini 22 Kasım 2022'de Katar'da Avustralya'ya karşı başlattı . Maçta Mbappé, 4-1 galibiyette Fransa'nın üç golüne dahil oldu; ikinci golü hazırlıyordu, Ousmane Dembélé'nin ortasından bir kafa vuruşuyla üçüncü golü attı ve dördüncü gol için Olivier Giroud'un asistini yaptı. Dört gün sonra Mbappé, Danimarka'yı 2-1 yenerek Fransa'nın her iki golünü de atarak eleme turlarına katılma hakkı kazandı ve böylece " Dünya Kupası Şampiyonlarının Laneti "ni kırdı. Polonya'ya karşı on altılık eleme turunda Mbappé iki gol daha attı; ilki 16 yardadan kalenin çatısına, ikincisi ise 3-1 galibiyette üst köşeye kıvrılarak yapılan bir vuruştu. [205]

Fransa'nın sırasıyla İngiltere ve Fas'a karşı çeyrek ve yarı final galibiyetlerinde yer alan Mbappé, 2022 Dünya Kupası'nda Arjantin'e karşı üç gol atarak tarihte bir Dünya Kupası finalinde hat-trick yapan ikinci oyuncu oldu.  Albiceleste, kalan on dakikadan biraz fazla kala 2-0 öne geçti, Fransız iki dakikada iki gol attı, ikincisi Marcus Thuram'la bire iki oynadı. Uzatma dakikalarında Arjantin , Mbappe'nin PSG'den takım arkadaşı Messi sayesinde yeniden liderliği ele geçirecek, forvet uzatmaların bitimine sadece dört dakika kala penaltı atarak skoru 3-3'e getirdi. Maç penaltı atışlarına gitti.

Kylian Mbappe Kimdir (7)

Mbappe penaltıyı attı, ancak Fransa, Kingsley Coman ve Aurélien Tchouaméni'nin ıskalamalarının ardından kaybetti . Mbappé , sekiz golle turnuvanın Altın Ayakkabı ödülünü garantiledi ve Pelé ile berabere kaldığı on iki golle Dünya Kupası tarihinde tüm zamanların en çok gol atan altıncı altıncı oyuncusu oldu. 2018 finalinde bir gol atan Mbappé, aynı zamanda dört golle Dünya Kupası finallerinde açık ara en çok gol atan oyuncu oldu ve hat-trick yaptığı, 1966'da İngiltere adına Geoff Hurst'tan bu yana erkekler finalinde ilk hat-trick yaptı.

21 Mart 2023'te Hugo Lloris'in uluslararası emekliliğinin ardından teknik direktör Didier Deschamps , UEFA Euro 2024 eleme kampanyası öncesinde Mbappe'yi Fransa'nın yeni kaptanı seçti. Üç gün sonra, kaptan olarak ilk maçında Antoine Griezmann'ın golüne asist yapıp bir gol atarak Fransa'yı Hollanda karşısında 4-0 galibiyete taşıdı. 19 Haziran'da Mbappe, Yunanistan'ı 1-0 yendikleri maçta penaltı atarak Les Bleus adına 40. golünü attı.

Kylian Mbappe Kimdir (8)

Aynı gece Fransa formasıyla 70 maça çıkan en genç oyuncu oldu. 13 Ekim'de Mbappé, Hollanda'yı 2-1 yendikleri maçta Fransa adına iki gol atarak UEFA Euro 2024'e katılma hakkını garantiledi . Ayrıca Michel Platini'yi geride bırakarak Fransa'nın tüm zamanların en golcü dördüncü oyuncusu oldu. 18 Kasım'da Mbappé hat-trick yaptı ve Fransa'nın şimdiye kadarki en büyük galibiyeti olan Cebelitarık'a karşı 14-0 galibiyette üç asist yaptı. Maçtaki üçüncü golü, "40 metre uzaktan" uzaktan attığı şut, kariyerindeki 300. golüydü . Ayrıca 46 gol atarak Griezmann'ı geçerek Fransa'nın tüm zamanların en golcü üçüncü oyuncusu oldu. 

Kylian Mbappe kaç dil biliyor?

Kylian Mbappe, Fransızca, İngilizce, İspanyolca bildiği söyleniyor. Fakat bazı kaynaklara göre Mbappe'nin Almanca ve Portekizce bildiği iddia ediliyor.

Kylian Mbappe  kaç gol attı?

Kylian Mbappe’nin gol istatistikleri, seçilen turnuva ve tarih aralığına göre farklılık gösterir. Bütün Turnuvalar İçin:

Toplam Gol Sayısı: 273
Kulüp Golleri: 237 (Paris Saint-Germain için)
Milli Takım Golleri: 36 (Fransa için) 2023-2024 Sezonu İçin:
Toplam Gol: 26
Ligue 1: 20
Şampiyonlar Ligi: 3
Coupe de France: 2
Trophée des Champions: 1 Ek Bilgiler:
Mbappe, Paris Saint-Germain’in en çok gol atan oyuncusudur.
2021-2022 sezonunda, Ligue 1’de 46 gol atarak gol kralı olmuştur.
2018 Dünya Kupası’nda Fransa’nın kazandığı şampiyonluk kadrosunda yer almıştır.

Mbappe Türkiye'de hangi takımda oynadı?

Kylian Mbappe henüz Türkiye’de bir futbol takımında yer almadı. Profesyonel futbol kariyerinde sadece Fransa’nın Monaco ve Paris Saint-Germain kulüplerinde oynadı. Mbappé’nin adı ara sıra Türkiye’nin önde gelen kulüpleri Galatasaray ve Fenerbahçe ile anılmasına rağmen, bu transferler hiçbir zaman gerçekleşmedi. 2024 yılında Mbappé, Paris Saint-Germain ile olan sözleşmesini sürdürmekte. Fakat Real Madrid'e transfer olacağı söylenmektedir.

Mbappe dünya kupası aldı mı?

Kylian Mbappé, 2017’de henüz 18 yaşındayken Fransa adına ilk uluslararası maçına çıktı. 2018 FIFA Dünya Kupası’nda, bir Dünya Kupası maçında gol atan en genç Fransız olarak tarihe geçti ve Pelé’den bu yana bir finalde gol atan en genç ikinci futbolcu unvanını elde etti.

Kylian Mbappe Kimdir (9)

Fransa’nın şampiyonluğu ile sonuçlanan turnuvada, Mbappé en fazla gol atan ikinci oyuncu oldu ve gösterdiği üstün performans ile FIFA Dünya Kupası’nın En İyi Genç Oyuncu ödülünü ve Fransa’da Yılın Oyuncusu ödülünü kazandı. 2022 FIFA Dünya Kupası’nda, Fransa’nın finaldeki mağlubiyetine rağmen, Altın Ayakkabı ödülünü alarak Dünya Kupası finallerinde en çok gol atan oyuncu oldu.

Kaynak: Haber Merkezi