Kış aylarının en çok tüketilen sebzelerinden olan lahana, suyunu sıktığımızda sağlık için bir şifa deposuna dönüşmektedir. Lifli yapısından dolayı özellikle diyet yapanların tercihi olan lahana suyu, bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını da sağlar. Peki Lahana suyu kafa yaparmı? Lahana suyu içersek ne olur? Gibi soruların cevabı sizler için hazırladık...
Lahana suyu kafa yapar mı?
Lahana suyu içmenin kafa yapıcı bir etkisi olduğu bilimsel olarak ispatlanmış bir şey değil. Fakat, bazı bireysel tecrübelere dayanarak, lahana suyu tüketildikten sonra baş ağrısı, hafif alkollü hissi, uykusuzluk, rüya görme, halüsinasyon gibi semptomlar ortaya çıktığı söylenmekte. Bu semptomların sebebi lahana suyunun içerisinde bulunan bazı kimyasal bileşiklerin beyne etki etmesi olabilir.
Fakat, bu etkinin herkeste aynı olmadığı, lahana suyunun ne kadar, ne zaman, ne kalitede içildiği gibi etkenlere bağlı olduğu ve herkesin aynı duyguyu yaşamayacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden, lahana suyu kafa yapar mı diye soranlara net bir yanıt vermek mümkün değil. Lahana suyu içerken tedbirli olmak ve aşırıya kaçmamak gerekiyor.
Lahana suyu içersek ne olur?
Lahana suyu içmek, lahananın sağlığa faydalı özelliklerini almanın bir yoludur. Lahana suyu, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Lahana suyu içmenin bazı faydaları şunlar:
- Lahana suyu, bağırsaklarda bulunan parazitlerin atılmasına ve sindirimin rahatlamasına yardımcı olur.
- Ayrıca, ödem ve şişkinliği gidermeye ve metabolizmayı canlandırmaya yardımcı olarak kilo vermenize de katkı sağlar.
- Hücreleri serbest radikallerin zararlarından koruyarak iltihapla mücadele eder.
- Damar sertliğini önleyerek ve kan basıncını dengeleyerek kalp sağlığınızı da korur.
- Ciltteki yağlanma ve sivilce gibi sorunları ortadan kaldırarak ve cildi toksinlerden temizleyerek cilt sağlığınızı da destekler.
- C vitamini ve diğer besin maddeleri ile bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı korur.
Fazla içilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bazıları şunlardır:
- Sık idrara çıkma veya ishal.
- Vücuttaki su dengesini bozabilir ve böbreklere zarar verebilir.
- Gaz ve şişkinlik.
- Sindirim sisteminde kükürt nedeniyle gaz birikmesine neden olabilir.
- İdrar yolu tahrişi. Lahana suyu, idrar yollarında iltihap veya enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.