Sel ve kasırga felaketi ile sarsılan Libya hakkında Türk vatandaşlar pek çok soru soruyorlar. İşte vatandaşların en çok sorduğu Libya Müslüman mı? Libya İslam devleti mi? Libya'nın başkenti neresi? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.
Libya Müslüman mı? Libya İslam devleti mi? Libya'nın başkenti neresi?
Libya, Akdeniz kıyısında bulunan Afrika’nın kuzeyindeki bir ülkedir. Libya Devleti olarak da bilinir. Nüfusu yaklaşık 6,8 milyon olan Libya’nın en büyük ve başkent şehri Trablus’tur. Libya’da resmi dil Arapça, resmi din ise İslam’dır. Libya, çeşitli medeniyetlerin etkisinde kalmış tarihi ve kültürel bir ülkedir. Berberi, Fenike, Yunan, Roma, Vandal, Arap, Osmanlı, İtalyan ve İngiliz kültürlerinin izlerini görmek mümkündür. Libya’nın en önemli gelir kaynağı petrol olup, dünyada en çok kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülke konumundadır.
Libya’nın bayrağı, ortasında hilal ve yıldız bulunan kırmızı, siyah ve yeşil renkli üç yatay şeritten oluşur. Libya’nın resmi para birimi Libya Dinarı’dır. Libya’ya gidenler, Trablus’taki tarihi yapıları, Sirenayka’daki eski Yunan kentlerini, Fezzan’daki çöl güzelliklerini ve Akdeniz sahillerindeki plajları ziyaret edebilirler.
Libya’nın tarihi, Tunç Çağı’nın sonlarında bölgeye yerleşen İbero-Moritanya ve Kapsiyen kültürlerinin izlerini taşır. Bu kültürlerin devamı niteliğindeki Berberiler, Libya’nın yerli halkıdır. Fenikeliler, ülkenin batı kıyılarında ticari merkezler kurarken, Yunanlar da doğu kıyılarında şehir-devletleri oluşturdular. Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmeden önce Libya, Kartacalılar, Persler, Mısırlılar ve Yunanlar gibi farklı uygarlıkların yönetimine girdi.
Libya, Erken Hristiyanlık döneminde önemli bir merkezdi. Batı Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra 7. yüzyıla kadar Vandallar Libya’yı yönettiler. 16. yüzyılda İspanyollar ve Hospitalier Şövalyeleri Trablus’u ele geçirdiler, ancak 1551’de Osmanlılar bölgeyi aldılar. Osmanlı Libya’sı, 18 ve 19. yüzyıllarda Berberi Savaşları’na katıldı. Trablusgarp Savaşı sonucunda Libya İtalyanların eline geçti. İtalya Libya’yı Trablusgarp ve Sirenayka olarak iki koloniye böldü (1911-1934) ve daha sonra İtalyan Libyası olarak birleştirdi (1934-1947). Libya, II. Dünya Savaşı’nda Kuzey Afrika Cephesi’nin bir parçası oldu.
İtalya’nın savaştan sonra nüfusu azalmaya başladı. Libya 1951’de bağımsız bir krallık oldu. 1969’da Kral İdris’i deviren bir darbe oldu. Darbenin başında Muammer Kaddafi vardı. Kaddafi 1969’dan 2011’de ölene kadar ülkeyi yönetti. Libya İç Savaşı’nda devrildi ve öldürüldü. Savaştan sonra iki büyük güç ortaya çıktı. Bunlar Tobruk’ta Temsilciler Meclisi ve Trablus’ta Genel Ulusal Kongre idi. BM’nin arabuluculuğuyla iki hükûmet 2015’te birleşti ve Ulusal Mutabakat Hükûmeti’ni kurdu. Genel Ulusal Kongre bu hükûmetin kurulmasıyla kendini dağıttı. Ama bu hükûmet Libya’da barışı sağlayamadı. Tobruk ve Trablus’taki hükûmetler (ve ayrıca İslamcı gruplar ve kabileler) arasında İkinci Libya İç Savaşı başladı. 24 Ekim 2020’de iki taraf arasında kalıcı bir ateşkes anlaşması imzalandı.