Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim yılında bir dizi yenilik getirdi. Liselerde devamsızlık şartları yeniden düzenlendi. Bakanın açıklamalarıyla gündeme gelen sınıf tekrarı uygulaması yeniden başlatıldı ve açık liselere geçiş zorlaştırıldı. Artık sadece özel ve istisnai durumdaki öğrenciler açık liselere geçiş yapabilecek.

Yeni düzenlemelere göre, liselerde 50 ortalama ile sınıf geçme uygulamasına son verildi. Yıl sonunda ortalaması 50 ve altı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Ancak sınıf ortalaması 50 ve üstü olup başarısız dersi bulunmayan öğrenciler sınıf geçebilecek.

Ders ortalaması 50 olan ve 3 dersten başarısız olan öğrenciler sorumlu olarak üst sınıfa geçebilecek. Ancak 4 veya daha fazla dersten başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Alt sınıf da dahil olmak üzere toplam 6 dersten başarısız olan öğrenciler sınıf geçemeyecek. Bu düzenlemeler kademeli olarak uygulanacak.

Lisede Edebiyattan Kalınca Sınıfta Kalınır Mı 2024 (1)

Lisede Sınıf Tekrarı Geri Mi Geldi?

Birçok öğrenci lisede sınıf tekrarı geri geldi mi diye araştırmaya başladır. Lisede sınıf tekrarı kararı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, alt sınıf dahil 6’dan fazla dersi başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. 

Ayrıca lisede devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler de başarısız sayılacak.

Lisede Edebiyattan Kalınca Sınıfta Kalınır Mı 2024 (2)

Edebiyat Lisede Baraj Ders Mi?

Lisede Türk Dili ve Edebiyat dersi tüm sınıflar için baraj derstir. Tüm sınıf düzeyleri için baraj ders olan Türk Dili ve Edebiyat yılsonunda en az geçer not olmalıdır. 
Liselerde geçme notu 45’ten 50 puana yükseltilmiş ve ortalaması 50 üzeri olan öğrencileri direkt sınıf geçmektedir.

Lisede Edebiyattan Kalınca Sınıfta Kalınır Mı 2024 (3)

Lisede Edebiyattan Kalınca Sınıfta Kalınır Mı?

Öğrencilerin merak ettiği konulardan biride edebiyat dersinden kalınca sınıf tekrarı yapılıyor mu sorusu olmaktadır. Lisede edebiyat dersinden kalınca öğrencinin sınıf tekrarı ise not ortalaması ve diğer başarısız olan derslere göre belirlenmektedir.

Lisede öğrencinin not ortalaması 50 puanın altında ve 6 dersten başarısız olduğu durumda sınıf tekrarına kalır. Fakat not ortalaması 50 puanın üstünde ve 6 dersten başarısız değilse öğrenci sınıfı geçer, ancak edebiyattan sorumlu olur.

Edebiyat dersi lisede baraj dersi olduğu için öğrenci bu dersten başarılı geçmediği takdirde mezun olamaz.

Lisede öğrenciler tüm derslerin başarılı geçerse ve edebiyattan kalırsa bu dersi mezun olana kadar vermek zorundalardır. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi için okuduğunun lisede öğretmenlerinize veya yetkili kişilere sorarak daha ayrıntılı bilgileri öğrenebilirsiniz.