Macaristan Başbakanı Orban'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Macar atı hediye etmesi sonrasında vatandaşlarımız araştırmaya başladı. Hem büyük hem heybetli gözüken Macar atı güzelliğiyle de merak uyandırdı. Peki Macar atının fiyatı ne? İşte ayrıntılar...

Macar Atı Fiyatı 2024

Macar Atının fiyatı atın türüne, yaşına sağlığına, eğitimine ve diğer faktörlere bağlı olarak artış veya azalış gösterebilmektedir.

  • Genç, eğitimsiz atlar: 30.000 TL - 150.000 TL arasında değişebilir.
  • Eğitilmiş, binicilik için uygun atlar: 80.000 TL - 300.000 TL veya daha fazla olabilir.
  • Yarış atları veya üst düzey soy atları: Fiyatlar birkaç yüz bin TL'den başlayıp milyon TL'ye kadar ulaşabilir.

Macaristan Başbakanı Orban Erdoğan'a at hediye etti

Budapeşte’ye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban’ı ‘TOGG’ markalı elektrikli araçla sevindirirken, Orban da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşılık olarak at hediye etti.

Macar Atı Fiyatı 2023

Macar (Nonius) atı tarihi

Bu ırk, Hunların Asya’dan getirdiği atların soyundan gelmektedir ve Karpat Havzası’nda gelişmiştir. Habsburg İmparatorluğu zamanında, Hussars adlı süvari birliklerinin kullandığı atlar arasında popüler olmuştur. Bu dönemde, farklı ırklardan atlarla melezlenerek dayanıklılık, hız ve çok yönlülük kazanmıştır.

Avusturya - Macaristan İmparatorluğu döneminde, 1780 yılından itibaren üç farklı harada Macar atı için ıslah programı başlatılmıştır. Mezöhegyes harasında, Anglo-Norman Nonius Senior adlı aygırın soyundan gelen Nonius ırkı oluşturulmuştur.

Macar Atı Fiyatı 2023 (2)

Diğer ırklardan gelen kısraklarla çaprazlanarak güçlü ve sağlam bir yapıya sahip olmuştur. Nonius ırkının kurucusu sayılan Nonius Senior’un verdiği 79 aygırdan en meşhuru Nonius IX’tir. Babolna harasında, Thoroughbred kanı ağırlıklı olarak kullanılmıştır. Kisber harasında ise, Arap kanı tercih edilmiştir. Bu haralarda yetiştirilen atlar, performans, cidago yüksekliği ve tip bakımından seçilerek ıslah edilmiştir.

1900 yılında Paris’te düzenlenen uluslararası fuara katılan Macar atı, “İdeal At” ödülünü almıştır. Türkiye’ye de Cumhuriyet’in ilk yıllarında Karacabey harasına getirilmiştir. 1926 yılında çıkarılan bir kanunla Macaristan’dan daha fazla Nonius atı ithal edilmiştir.

Macar Atı Fiyatı 2023 (4)

Bu atlar, Uzunyayla, Çifteler, İnanlı, Mercimek, Arga, Ilıca, Konya ve Diyarbakır gibi bölgelerde kurulan at ıslah istasyonlarında kullanılmıştır. Yerli atların ıslahında önemli rol oynamıştır. İkinci Dünya Savaşı’na kadar devam eden bu çalışmalar, Almanların haraları boşaltmasıyla son bulmuştur.

Macar Atı Fiyatı 2023 (5)

Savaştan zaferle çıkan Müttefikler ve ABD Ordusu, güney Bavyera’daki bazı çiftliklerden çok sayıda Macar atını ele geçirmiştir. Bu atların arasından, özellikleriyle dikkat çeken 152 tanesi, ABD’ye götürülmüştür. ABD’deki askeri haralarda yer alan bu atlar, daha sonra ABD’nin her yerine yayılmıştır. Bu atlar, iyi bir spor atı olarak kabul edilmiştir.

Macar (Nonius) atı özellikleri

Macar atının özellikleri şunlardır:

  • Nonius atları, siyah, koyu doru veya kahverengi renklerde ve çoğunlukla çizgili veya beyaz çizgilidir. Doru renkli olanlar, Hortobágy Ulusal Parkı’nda daha fazla bulunur. Bu ırk, koç başı veya Roma burnu denilen kavisli bir profile sahip, ağır ama uyumlu bir başa sahiptir.
  • Ağır kemikli atlarla hafif yük beygirlerinin özelliklerini birleştirir: güçlü ve kıvrımlı, yüksek ayarlı bir boyun, geniş ve kaslı bir sırt, açık ama sağlam bir bel, derin ve eğik bir arka kısım. Göğüs geniş ama derin değildir ve arka kısımdan daha az derindir.
  • Toynaklar ve eklemler büyük, bacaklar güçlüdür. Nonius atları 155-165 santimetre (61-65 in) boyundadır. En sert warmblood atlarından biri olan ideal Nonius atının bel çevresi 180-210 santimetre (71-83 in) ve incik kemiği çevresi 22-24 santimetre (8,7-9,4 in)'dir.
  • Çok dayanıklıdırlar ve bakımları kolaydır.