Manisa Ege bölgesinde İzmir'den sonra en büyük şehir olarak karşımıza çıkıyor. Hakkında çok fazla soru sorulan Manisa deyince ilk akla gelen 8 şey nedir? İşte cevaplar haberimiz içerisinde yer alıyor.
Manisa deyince ilk akla gelen 8 şey nedir?
1.) Sultaniye Üzümü
Sultaniye üzümü, etli bir yapıya sahip, asiditesi düşük ve çekirdeği olmayan bir beyaz üzüm türüdür. Bu özel üzüm çeşidi, genel olarak Manisa ve Denizli bölgelerinde yetiştirilir. Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilir. Kavaklıdere Şarapları, bu üzüm çeşidini sek ve yarı sek şaraplarında kullanır.
Sultaniye üzümü, aynı zamanda sultanina, Thompson çekirdeksiz (ABD), Lady de Coverly (İngiltere) ve oval meyveli Kishmish (Irak, İran, İsrail, Filistin, Hindistan) olarak da bilinir. Özellikle İzmir çevresinde yoğun bir şekilde yetiştirildiği için Türkiye’de İzmir üzümü olarak da tanınır.
Sultaniye üzümü, oldukça hafif, keyifli bir içim sunan ve meyve aromalı şaraplar üretir. Kavaklıdere Şarapları’nın özel beyaz ve Çankaya kupajında yer alır. Ayrıca, Kavaklıdere’nin sek şarabı olan Sultaniye Sek ve tatlı şarabı olan Sultaniye Tatlı Sek, sultaniye üzümünden yapılan şaraplardır. Bu sarı renkli ve çekirdeksiz üzüm türünün kendine has muhteşem bir aroması ve lezzeti vardır.
2.) Manisa Kebabı
Manisa'nın en meşhur yemekleri arasında Manisa kebabı yer buluyor. İşte meşhur Manisa kebabının tarifi:
- 500 gram dana eti
- 3 yemek kaşığı galeta unu
- 2 adet kuru soğan
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 adet sarımsak
- 4 adet tırnak pide
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 4 adet biber
- 2 adet domates
Hazırlık Süresi: 45 dakika
Pişirme Süresi: 20 dakika
3.) Kırkağaç Kavunu
Kırkağaç kavunu, ismini yetiştirildiği Kırkağaç bölgesinden alır. Genelde yuvarlak formda olmasına rağmen, oval ve uzun şekilleri de mevcuttur. Kabuk kısmı sarı renkte, üzerinde yeşil lekeler bulunan, kırışık ve kalın bir yapıya sahiptir. Meyve kısmı ise beyaz renkte, tatlı ve su doludur.
Bu kavunun “Kırkağaç-589” ve “Kırkağaç-637” olmak üzere 2 farklı çeşidi tescil edilmiştir. Her iki çeşidin de meyve kabuğu orta kalınlıkta (0.5-0.7 cm), pürüzlü, işlemeli ve yeşil zemin üzerinde sarı lekeli bir görünüme sahiptir. Kırkağaç-589 çeşidi uzun ve silindirik bir yapıya sahip olup, sap kısmı sivri ve çıkıntılıdır. Çiçek burnu yuvarlak olup kış aylarında depolanabilir. Kırkağaç-637 çeşidi genellikle yuvarlak meyve yapısına sahiptir.
Kırkağaç kavunu, dayanıklılığı sayesinde depolarda saklanarak kış aylarında da satışa sunulmaktadır. Türkiye’deki kavun üretiminin kalite, lezzet ve nefaset açısından en önemli merkezi Kırkağaç’tır.
4.) Manisa Tarzanı
Ahmeddin Carlak, daha çok bilinen adıyla Manisa Tarzanı veya Ahmet Bedevi, 1899 yılında Samarra’da, Osmanlı İmparatorluğu döneminde dünyaya gelmiş ve 31 Mayıs 1963’te Manisa, Türkiye’de hayatını kaybetmiştir. Kerkük kökenli bir Türkmen olan Bedevi, Türk Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıkla İstiklal Madalyası’na layık görülmüştür.
Bedevi, yaşamını Manisa’nın ağaçlandırılmasına adamış ve ömrü boyunca binlerce ağaç dikmiştir. Spil Dağı’nda yaşayan ve Manisa’nın sokaklarında sadece şortla dolaşan Ahmeddin Carlak, 1934 yapımı Tarzan filmi Manisa sinemalarında gösterildikten sonra halk tarafından bu filmle özdeşleştirilmiş ve “Manisa Tarzanı” adını almıştır.
5.) Mesir Macunu
Mesir macunu, 41 farklı baharat ve şifalı ot karışımından oluşan özel bir macundur. Bu macun ilk kez, Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalığı sırasında, dönemin tanınmış hekimi Merkez Efendi tarafından hazırlanmıştır. Mesir macunu, her yıl Manisa Mesir Bayramı’nda Sultan camisinin minarelerinden halka dağıtılır ve bu geleneği 479 yıldır sürdürmektedir.
Manisa’da, her yıl geleneksel olarak Mesir Macunu Festivali düzenlenir. Festivalde, Merkez Efendi’nin Ayşe Hafsa Sultan’ı mesir macunu ile nasıl iyileştirdiği canlandırılır, halk oyunları sergilenir ve katılımcılara mesir macunu dağıtılır. Mesir macununun kökenine dair bir başka teori ise; bu macunun aslında Rum-Pontus Kralı Mithridates tarafından çeşitli zehirlenmelere karşı bir panzehir olarak hazırlandığı yönündedir.
6.) Spil dağı
Spil Dağı, Manisa’nın merkezinden kuzeye doğru 24 km ve İzmir’in merkezinden güneye doğru yaklaşık 50 km mesafede yer alır. Bu dağ, isminin Manisa ile birlikte anılması, tarihi, mitolojik ve florasıyla bilinen bir zenginliğe sahiptir. Spil Dağı, Gediz Nehri ovasının 60 metrelik seviyesinden yükselerek Karadağ zirvesinde 1517 metreye ulaşır.
Dağın etrafı derin vadilerle çevrilidir ve bu vadilerin içinde dere yatakları bulunur. Dağın bitki örtüsü ormanlık bir yapıya sahiptir. Manisa lalesi gibi endemik türler de dahil olmak üzere, çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapar. Ünlü yaban atlarına ek olarak, diğer çeşitli yaban hayvanı türleri de bu dağda yaşar. Spil Dağı’nda ayrıca bir dizi mağara da bulunmaktadır.
7.) Sardes Antik Kenti
Sardes Antik Kenti, Manisa’nın Salihli bölgesinde bulunan bir tarihi yerdir. Bu kent, Lidya İmparatorluğu’nun başkenti olarak tanınır ve tarihsel olarak devlet garantisi altında ilk kez para basılan yer olarak bilinir. Sardes, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart) Çayı’ndaki altın madenciliği sayesinde zenginleşmiştir.
MÖ 7. yüzyıldan MS 7. yüzyılın başlarına kadar olan dönemde, Sardes Antik Kenti, ulaşım, idari ve ticari açıdan önemli bir merkez olmuştur. Ayrıca, Hıristiyanlığın batıya yayılmasında kilit bir rol oynayan Batı Anadolu’daki yedi kiliseden biri olan Sardes, dini açıdan da büyük önem taşır.
Sardes Antik Kenti, dünyanın en etkileyici İon düzeni tapınaklarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, korunmuş Roma yapıları arasında anıtsal bir hamam-gymnasium kompleksi ve antik dünyanın en büyük sinagoguna sahiptir.
8.) Osmanlı Şehzedeleri
Manisa şezadeler şehri olarak anılan bir şehir ve bu nedenle Osmanlı açısından kritik önem taşır. İşte Manisa'da yaşamış Osmanlı Şehzadeleri:
Manisa’da yaşamış olan Osmanlı şehzadeleri şunlardır:
- II. Murad’ın oğlu Mehmed (Fatih)
- Fatih Sultan Mehmed’in oğlu Mustafa
- II. Bayezıd’ın oğulları Abdullah, Alemşah, Korkut ve Mahmud
- Yavuz Selim’in oğlu Süleyman (Kanuni)
- Kanuni’nin oğulları Mustafa, Mehmed ve Selim
- II. Selim’in oğlu Murad
- III. Murad’ın oğlu Mehmed