Kahveciler, lokantacılar, berberler ve fırıncıların talepleri üzerine yüzde 30 ile yüzde 35 arasında tarifelere zam yapıldığını vurgulayan Geriter, zamların halk tarafından en zor ve istenmeyen bir konu olduğunu ancak vatandaşların duyarlılığını saygıyla karşıladıklarını belirtti.

Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde tüm Manisa halkının ve esnafın Ramazan ayını tebrik eden Geriter, vatandaşların sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan geçirmelerini temenni etti.

Ekonomik şartların günümüzde esnaf ve sanatkarı zorladığını ifade eden Geriter, "Esnafımızın da ürettiği temel gıda ve ham maddelerdeki belirli artışlar sebebiyle, bu yıl da tüm vergi, SSK, Bağ-Kur vesaire gibi giderlerindeki artışlarını 2025 yılında göz önüne aldığımızda bu fırıncı esnafımıza da zam yapmak konumunda kaldık. Ve bu nedenle geçen yıl 250 gramı 15 liraya satılan Ramazan pidemizi, yine gramını sabit tutaraktan yüzde 30-32 arasındaki bir oran ile 20 liraya çıkarmak zorunda kaldık. Hem halkımıza hem de fırıncı esnafımıza hayırlı olsun" dedi.

Verilen fiyat tarifelerinin tavan fiyat olduğunu ve bu fiyatların üstünde bir fiyatla satış yapılamayacağını kaydeden Geriter, "Çay ve gıda sektöründeki lokantacı esnaflarımız da girdi artışlarını göre kendilerine bir zam verdik. Bugün 10 lira olan, 12,5 lira olan çayın fiyatı 15 liraya çıktı. Tabii bunun kahvesi veya yanındaki meşrubatlarda bu oranda artırılmış oldu. Tabii burada halkımızın da şunu iyi bilmesi gerekir ki, Birliğimizin esnafımıza vermiş olduğu bu fiyat tarifeleri tavan fiyatlardır.

Yani bunların haksız rekabete fırsat vermemeksizin kendi masraf ve gelir ve giderlerini iyi hesap ederekten bu fiyatların altında satabilirler. Yani bunlarla ilgili bir yasal baskı ya da bir düzenleme yoktur. Buradaki bizim hedef, bu verilen fiyatların üstünde satılmaması. Yani bir örnek verecek olursak, 120-130 lira fiyat verilen bir çorbayı illaki 130 liraya satmak zorunda değiller.

Müşteri portföyüne bakaraktan bu fiyatın altında satma imkanları var. Aynı zamanda bu pide de olsun, diğer halkın daha çok kullandığı malzemeler de olsun indirim yapabilme imkanları var. O da esnafımızın kendi takdirine kalmış olan hadiseler" şeklinde konuştu.

MESOB Başkanı Geriter, "Bütün bu gıda maddelerinin hepsinin tarifelerine zam geldi. Bununla beraber halı yıkamacılığından tutunda belirli meslek dallarındaki girdilerine göre zam taleplerinde bulundular. Genelde bizim üzerinde durduğumuz zam oranları yüzde 25'lik tabanla yüzde 30 arasında değişkenlik yapan, asgari ücrete endeksli olaraktan düşündük. Ama bazı temel girdilerde bu rakamların çok daha üstünde rakamlara ulaştığımızı da gördük.

Manisa Ticaret Borsası 100. yılını kutladı! Manisa Ticaret Borsası 100. yılını kutladı!

Yani şöyle bir anda onun geçen yılbaşından itibaren hemen hemen yüzde 80'e varan fiyat artışlarını izlemek durumunda kaldık. Tabii bu nedenle bazı kalemlerimizde yüzde 25'in üzerine de çıkılabildi" dedi.

Muhabir: Serkan Özcan