Türkiye'nin deprem risk haritasında bulunan Manisa'da büyük potansiyelde deprem üretebilecek fay hatları bulunmakta.

İlimizdkei fay hatlarına bakacak olursak a batıdan doğuya doğru önce merkez ilçeler olan Yunusemre ve Şehzadeler, devamında ise Turgutlu ve Salihli ilçelerinden geçerek Alaşehir ve Sarıgöl'e kadar devam eden ve oldukça büyük depremler üretme potansiyeli bulunan fayların yer aldığı görülmekte.

Vatandaşlarımızın merak ettiği konulardan biri ise Manisa'da bugüne kadar kaç büyük deprem gerçekleşti? Manisa'da yaşanan en büyük deprem kaç büyüklüğünde oldu? Gibi soruların cevabı şimdiki haberimizde...

Manisa'da bugüne kadar kaç büyük deprem gerçekleşti? 

Manisa'da 1900 yılından bugüne kadar Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine baktığımızda 4 büyük deprem gerçekleşmiştir. Sırasıyla:

  • 23.3.1969 tarihinde saat 23:08  Demirci büyüklük 5,9
  • 28.3.1969 tarihinde saat  03:48 Alaşehir büyüklük 6.7
  • 23.4.1970 tarihinde saat 11:01 Demirci büyüklük 5,6
  • 28.1.1994 tarihinde saat 17:45 Manisa - Merkez büyüklük 5,1 

Manisa'da yaşanan en büyük deprem kaç büyüklüğünde oldu?

Alaşehir depreminde Alaşehir halkı felaketi yaşadı. 28 Mart 1969 tarihinde, Manisa'ya bağlı Alaşehir ilçesi yakınlarında gerçekleşen 6,7 büyüklüğündeki deprem Manisa'da görünen en büyük deprem olarak tarihe geçmiştir. Depremde 53 kişi yaşamını yitirmiş, 50 kişi yaralanmış, 4.651 ev ve iş yeri tamamen yıkılmış ya da ağır hasar almıştır.

Manisa'da Bugüne Kadar Kaç Büyük Deprem Gerçekleşti Manisa'da Yaşanan En Büyük Deprem Kaç Büyüklüğünde Oldu

              29 Mart 1969 Sabah gazetesi haberi ''Alaşehir Yıkıldı''

Manisa Fayı'nda gerçekleşen depremler tarihlendirildi

Geçtiğimiz aylarda Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmayla, Manisa Fayı'ndaki eski deprem izleri tarihlendirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi  Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı açıklamada, Manisa Fayı'nın doğuda Gürle köyünden başladığını ve Manisa il merkezinden geçerek Turgutlu ilçesine kadar uzandığını belirtti.

Manisa'da Bugüne Kadar Kaç Büyük Deprem Gerçekleşti Manisa'da Yaşanan En Büyük Deprem Kaç Büyüklüğünde Oldu (4)

"Optik uyarımlı lüminesans" yönteminin kullanıldığı çalışma sonuçlarına göre, tarihsel dönemde Batı Anadolu'daki en büyük depremlerden biri olarak kabul edilen, milattan sonra 17 yılında gerçekleşen depremin Manisa Fayı'ndan kaynaklandığının ortaya çıktığını belirten Sözbilir, 926, 1595 ve 1845 depremlerine ait izlerin de saptandığını aktardı.

Manisa'da Bugüne Kadar Kaç Büyük Deprem Gerçekleşti Manisa'da Yaşanan En Büyük Deprem Kaç Büyüklüğünde Oldu (3)

Manisa ve çevresinde ciddi yıkımlara neden olan son depremin 1845 yılında aynı fay üzerinde gerçekleştiğinin belirlendiğini kaydeden Sözbilir, bunun da fayın 178 yıldan beri stres biriktirdiği anlamına geldiğini belirterek, "Bu sonuç Manisa Fayı'nın yeniden kırılması için belirli bir zaman gerekeceği, bu zaman dilimi içinde Manisa il merkezinin depreme hazırlanabileceği değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.

Manisa'da Bugüne Kadar Kaç Büyük Deprem Gerçekleşti Manisa'da Yaşanan En Büyük Deprem Kaç Büyüklüğünde Oldu (2)

Manisa ve çevresinde ciddi yıkımlara neden olan son depremin 1845 yılında aynı fay üzerinde gerçekleştiğinin belirlendiğini kaydeden Sözbilir, bunun da fayın 178 yıldan beri stres biriktirdiği anlamına geldiğini belirterek, "Bu sonuç Manisa Fayı'nın yeniden kırılması için belirli bir zaman gerekeceği, bu zaman dilimi içinde Manisa il merkezinin depreme hazırlanabileceği değerlendirilmektedir." dedi