Karayenice Aile Sağlığı Merkezi'nde kurulan stantta, vatandaşlar kanser türleri ve erken teşhisin önemi hakkında bilgilendirildi.
Halk Bilgilendirildi, KETEM'e Davet Edildi
Stantta görevli sağlık personeli, özellikle meme, rahim ağzı ve kolon kanserleri hakkında detaylı bilgiler aktardı. Kanser tarama testlerinin nasıl ve nerede yapılabileceği konusunda vatandaşları aydınlatan ekipler, Şehzadeler Sağlıklı Yaşam Merkezi KETEM Birimi'ne davette bulundu. Etkinlikte sık sık tekrarlanan slogan ise "Erken tanı al sağlıklı kal. Riskten kaçın kanserden korun" oldu.
Dr. Güvenç: "Kanser Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu"
Şehzadeler Sağlıklı Yaşam Merkezi KETEM Birim Sorumlusu Dr. Şebnem Güvenç, kanserin dünya ve Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık görülen ölüm nedeni olduğunu belirten Dr. Güvenç, kanserin sadece sağlık sorunlarına değil, maddi ve manevi uzun süreli mücadele gerektirmesi nedeniyle ülke ekonomisine de olumsuz etkileri olduğunu vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2022 verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 20 milyon yeni kanser vakası tespit edildiğini ve 10 milyona yakın ölümün gerçekleştiğini aktaran Dr. Güvenç, "75 yaşına kadar her 5 kişiden 1'inin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1'inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde de akciğer, meme ve kolorektal kanserler ilk sıralarda yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
"Kanserlerin Yüzde 90'ı Çevresel Faktörlerle İlişkili"
Kanserlerin yüzde 90'ının çevresel, yüzde 10'unun ise genetik faktörlere bağlı olarak geliştiğini belirten Dr. Güvenç, tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite ve enfeksiyonlarla mücadele ederek kanserlerin yüzde 30 ila 50 oranında önlenebileceğini söyledi. Erken teşhisin ve tarama faaliyetlerinin önemine vurgu yapan Dr. Güvenç, "Risk faktörleriyle mücadele edilerek önlenebilen ve erken teşhis edildiğinde etkin tedavi edilebilen kanser türleri göz önüne alındığında farkındalığın ve taramaların önemi ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
Ücretsiz Kanser Taramaları Yapılıyor
Dr. Güvenç, ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programları hakkında da bilgi verdi. 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri taramalarının ücretsiz olarak KETEM'lerde, Sağlıklı Hayat Merkezleri'nde (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) ve mobil tarama araçları ile yapıldığını kaydetti.
Tarama sonrasında pozitif veya şüpheli bulunan kişilerin teşhis ve tedavi merkezlerine yönlendirildiğini belirten Dr. Güvenç, halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının sadece bir hafta ile sınırlı kalmayıp yıl boyunca sürdürülmesinin kanser mücadelesinde önemli kazanımlar sağlayacağını sözlerine ekledi.!