Dünyaca ünlü ve ülkemizin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan çekirdeksiz sultaniye üzümün ihracatı başladı. Manisa'nın Alaşehir ilçesinden, geçen sene 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere 76 farklı kalemde toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapıldı. Sultaniye üzümün ihracatında ilk gün Alaşehir'den 55 tır çıkış yaptı. İlk tır ise Rusya'ya gönderildi.  Peki sultaniye üzüm kaç paraya satılıyor? Sorusunun cevabı haberimiz içerisinde yer alıyor.

Sultaniye üzümde ihracat başladı mı?

Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği tarafından ihracat tarihi 11 Ağustos olarak belirlenen sultaniye üzümler hasat edildikten sonra tırlarla yola çıktı. Üzümler bağlardan kesildikten sonra işletmelere getirilip işlendi. Son olarak tırlara yüklenerek yola çıktı. Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür,  2023 yılında bir önceki yıl gerçekleşen ihracat rakamlarını daha yukarıya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Alaşehir Gümrük Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalara göre, 2022 yılında 79 ülkeye çekirdeksiz üzüm ihracatı yapıldı. Denizi ve limanı olmayan ilçedeki gümrükten toplam "17 bin tır" çıkış yaptı. Dünyaya nam salmış sultaniye üzümünün ihracatı Rusya-Ukrayna savaşına ve dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen yine de yüksek rakamlara ulaştı. Alaşehir'den geçen 76 kalemde toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapıldı. Yapılan ihracatlarda 186 bin ton ile yaş üzüm ilk sırada yer aldı. Üzümü, 26 bin ton ile kiraz, 17 bin ton ile armut takip etti.

Manisa'nın Sultaniye Üzümünde ihracat başladı. Peki Sultaniye üzüm kaç paraya satılıyor

Çekirdeksiz Sultaniye Üzümünün başkenti Alaşehir'den, üzüm ihracatının en çok Rusya'ya yapıldığını vurgulayan Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür,  "Alaşehir'den 2022 yılında 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatımız var. En çok ihracat Rusya Federasyonu'na yapıldı. Rusya'nın ardından Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. En son Afrika ülkeleri de var" dedi.

'DÜNYADA ÜZÜM ÜRETEN ÜLKE SAYISI ARTTI'
Üzümü yetiştiren ülke sayısında artış olduğunu belirten Soygür, "Geçen yıl 186 bin ton yaş üzüm ihracatı yaptık. Toplamda 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı oldu. Bu ihracatımızı 79 kalemde, 76 ülkeye yaptık. Bu yıl iklim şartlarından dolayı bu rakamı yakalamaya çalışacağız. Dünyada artan rekabetten dolayı kuru ve yaş üzümü 5 ülke üretirken, üzüm yetiştiren ülke sayısı 14’e çıktı. Ürettiğimiz ürünler ne kadar kaliteli ve sağlıklı olursa, pazarlardaki payımız da o kadar artacaktır. Ülkemizdeki bu doğal afetlerden dolayı rekoltede bir azalma bekliyoruz ama ürünlerimiz her zaman olduğu gibi bu senede çok kaliteli" dedi.

Peki sultaniye üzüm kaç paraya satılıyor?

Manisalı çiftçilerin bir yıl boyunca verdiği emeğin hakkını alma zamanı geldi. Çiftçiler 12 ay boyunca üzümü yetiştirebilmek için gecesini gündüzüne kattı ve üzümlerini satmaya başladı. Manisa'nın çeşitli ilçelerinde satılmaya başlanan sultaniye üzüm için en çok sorulan soru ise Sultaniye üzüm kaç para? Sorusu, üzümün kalitesi ve şekli üzüm fiyatını çok fazla etkilesede şuan için fiyatlar belirlenmiş durumda.

Yüksek kaliteli Sultaniye üzümün fiyatı şuan için 40 TL ve civarında olarak belirlenmiş.

Orta kaliteye sahip Sultaniye üzüm fiyatı 30 TL olarak işlem görüyor.

Düşük kalite Sultaniye üzüm ise 20-22 TL civarında alıcısını buluyor.