Amerika'lı youtuber, mühendis, mucir ve eğitimci olarak bilinen Mark Rober'ın hayatı ve biyografisi araştırılıyor. Mark Rober kimdir nerelidir? Detaylarıyla haberimizde açıkladık...

Mark Rober kimdir?

Mark Rober, 11 mart 1980 doğumlu Amerikalı bir YouTuber , mühendis, mucit ve eğitimcidir. Popüler bilim ve kendin yap gadget'larıyla ilgili YouTube videolarıyla tanınıyor . Rober, YouTuber olmadan önce dokuz yıl boyunca NASA'da mühendis olarak çalışmış ve yedi yılını NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda Curiosity gezgini üzerinde çalışarak geçirmişti.

Daha sonra dört yıl boyunca Apple Inc.'in Özel Projeler Grubunda ürün tasarımcısı olarak çalıştı ve burada otonom araçlarda sanal gerçeklik içeren patentlerin yazarı oldu.

Mark Rober Kimdir Nerelidir Mark Rober Ne Mühendisi (3)

Rober , üç kardeşin en küçüğü olarak Brea, Kaliforniya'da büyüdü . 1998 yılında Brea Olinda Lisesi'nden mezun oldu. Genç yaşta mühendisliğe ilgi duymaya başladı ve soğan doğrarken göz tahrişini önlemeye yardımcı olan bir gözlük yaptı. Rober, Brigham Young Üniversitesi'nden makine mühendisliği diplomasının yanı sıra Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden de yüksek lisans derecesi aldı . 

Mark Rober kariyeri

Rober, 2004 yılında NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'na ( JPL ) katıldı . Orada dokuz yıl çalıştı; bunun yedi yılını şu anda Mars'ta bulunan Curiosity gezgini üzerinde çalışarak geçirdi.  AMT, GRAIL , SMAP ve Mars Bilim Laboratuvarı dahil olmak üzere çeşitli JPL görevlerinde donanım tasarladı ve teslim etti.

Mark Rober Kimdir Nerelidir Mark Rober Ne Mühendisi

Rober, NASA'dayken kapsamlı bir bilgi toplama wiki'si olan "JPL Wired"ın başlıca mimarlarından biriydi. Kurumsal bilginin yakalanması için bir "Intrapedia" geliştirmek amacıyla yüksek teknolojili bir organizasyonda wiki teknolojisinin uygulanmasına ilişkin bir vaka çalışması yayınladı.

Rober, NASA'dayken viral videolar çekmeye başladı. Videoları çok çeşitli konuları kapsıyor, 1 Nisan Şaka Günü şakaları için fikirleri ateşliyor ve kaçış odasını dövmeyi ve hayvanat bahçelerindeki primatları müdahalesiz bir şekilde filme almayı öğretiyor.  Ayrıca birçok videosunda bilimi savunuyor. 

Mark Rober Kimdir Nerelidir Mark Rober Ne Mühendisi (1)

Ekim 2011'de Rober ilk YouTube videosunu kaydetti. Vücudunun içini görüyormuş gibi bir yanılsama yaratmak için iki iPad kullanan bir Cadılar Bayramı kostümünü gösteriyor . "Gövdedeki açık delik" kostümünü gösteren videosu internette yayıldı ve bir günde 1,5 milyon izlendi. Ertesi yıl Rober, videoyla aynı konsepte dayalı Cadılar Bayramı kostümleri konusunda uzmanlaşmış çevrimiçi bir Cadılar Bayramı kostüm şirketi olan Digital Dudz'u kurdu.

Şirket, operasyonlarının ilk üç haftasında 250.000 $ gelir elde etti ve 2013 yılına gelindiğinde uygulamayla entegre kostümleri Party City gibi perakende mağazalarda satıldı. Kostümler CBS News , CNN , The Tonight Show with Jay Leno , Fox , Yahoo! gibi haber kanallarında geniş çapta yer aldı. Haberler , Discovery Channel , The Today Show ve GMA . Şirketi 2013 yılında İngiltere merkezli kostüm şirketi Morphsuits'e sattı.

Mark Rober Kimdir Nerelidir Mark Rober Ne Mühendisi (2)

Aralık 2018'de Rober, paket hırsızlarını , hırsızların üzerine parıltı püskürten, kötü bir koku yayan ve hırsızların videosunu çeken mühendislik ürünü bir mekanizma ile nasıl kandırdığını gösteren bir video yayınladı. Video internette yayıldı ve bir günde 25 milyon görüntüleme aldı.

Rober daha sonra, hırsızlardan ikisinin aslında paket hırsızlarını yakalamaya yardım etmesi için tuttuğu bir kişinin arkadaşları olduğunu keşfettikten sonra kasete kaydedilen beş olaydan ikisini kaldırdı. Rober, Aralık 2019'da Macaulay Culkin ile birlikte çalışarak geliştirilmiş bir tasarıma sahip bir devam filmi yayınladı.

Mark Rober Kimdir Nerelidir Mark Rober Ne Mühendisi (4)

Rober , bir yıl sonra bombanın üçüncü baskısını içeren bir takip daha yayınlayacaktı. Bunu tasarlarken Rober, Jim Browning , Scammer Payback ve çeşitli eyalet ve federal yetkililerle işbirliği yaparak parıltılı bomba yem paketini, dolandırıcı çağrı merkezleriyle çalışan para kurnazlarını ve onların amirlerini takip etmek ve tutuklamak için bir taktik olarak kullandı.

Hindistan'da yaşlılardan binlerce dolar çalmak. Bu, diğer insanların dolandırılmalarını önlemek için farkındalık yaratırken, dolandırıcılık yapan arayanlara geri dönüp onları susturmaya yönelik çoklu Youtuber hareketiyle bağlantılıydı. Videolar, bu çağrı merkezlerinin kapatılmasına ve dolandırıcılığa karışan 15 üst düzey yetkilinin tutuklanmasına yol açtı.

2021'de Rober, sincapları kuş besleyicilerinden yiyecek çalmaktan caydırmak için arka bahçede inşa ettiği engelli parkuru gösteren Arka Bahçe Sincap Labirenti videosunu yayınladı. Bir yıl sonra güncellenmiş bir engelli parkurun devam videosunu yayınladı. Eylül 2023 itibarıyla orijinal video 114 milyon izlendi; ikinci video 80 milyon, üçüncüsü ise 25 milyon.

Mark Rober Kimdir Nerelidir Mark Rober Ne Mühendisi (5)

Rober, Men's Health dergisine makalelerle katkıda bulundu  ve 2015'te How to Come Up with Good Ideas  adlı bir TEDx sunumu ve Süper Mario Etkisi – Beyninizi Daha Fazla Öğrenmek İçin Kandırmak başlıklı başka bir sunum yaptı.  Ayrıca Jimmy Kimmel Live'da da birçok kez yer aldı , Temmuz 2022'deki gösteriye konuk sunuculuk dahil.

2018'de Rober'in Apple Inc. için gizlice sanal gerçeklik projeleri üzerinde çalıştığı bildirildi ; bunlar arasında Rober'in sanal gerçeklikle ilgili iki patent yazdığı, şirketin sürücüsüz arabalara yönelik yerleşik eğlencesi de vardı. Rober, 2015'ten 2020'nin başına kadar Apple'ın Özel Projeler Grubu'nda ürün tasarımcısı olarak çalıştı. 2020'de Rober , Jimmy Kimmel ile birlikte Discovery Channel'ın gizli kamera şovu Revengineers'ta rol alacaktı.

Mark Rober Kimdir Nerelidir Mark Rober Ne Mühendisi (6)

Ekim 2019'da MrBeast ve Rober , MrBeast'in 20 milyon ağaç dikmesi gerektiğini öne süren bir tweet'in ardından TeamTrees etiketli bir proje yayınladı. MrBeast ve Rober, bunun gerçekleşmesi için dünyanın dört bir yanındaki YouTube kullanıcılarıyla birlikte çalıştı.

Bu projenin hedefi, 2020 yılına kadar Ağaç Dikme Günü Vakfı için 20.000.000 ABD Doları toplamaktı ve bunun karşılığında Ağaç Dikme Günü Vakfı, toplanan her dolar için bir ağaç dikecekti. 2021'de MrBeast ile birlikte TeamSeas'ı kurdu ; bu kuruluş, plajları ve denizleri temizlemek için 33 milyon dolar topladı ve The Ocean Cleanup'ın yardımıyla bağışlanan her dolar için yarım kilo çöpü kaldırdı

Mark Rober nerelidir?

Rober doğma büyüme Amerika'lıdır.

Mark Rober kaç yaşında?

Mark Rober , 1980 doğumlu olup şuan 44 yaşındadır.

Mark Rober ne mühendisi?

Soğan doğrarken gözyaşlarını kesen bir çift gözlük yapan Rober, genç yaşta mühendisliğe merak saldı. Brigham Young Üniversitesi’nden makine mühendisliği lisansı ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi aldı. 

Rober, YouTuber olmadan önce dokuz yıl boyunca NASA'da mühendis olarak çalışmış ve yedi yılını NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda Curiosity gezgini üzerinde çalışarak geçirmişti . Daha sonra dört yıl boyunca Apple Inc.'in Özel Projeler Grubunda ürün tasarımcısı olarak çalıştı ve burada otonom araçlarda sanal gerçeklik içeren patentlerin yazarı oldu.