Atık suların çevreye zarar vermemesi için çalışmalarını aralıksız sürdüren MASKİ Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, 17 ilçede bulunan işletmeler ve sanayi kuruluşlarına yönelik denetimlerini sürdürüyor.
Ekipler, Kanalizasyon hattı bulunmayan ve atıksularını sızdırmaz betonarme foseptikte biriktiren işletmelerin bağlantılarını da denetliyor. Foseptik bağlantıları hem yerinde hem de foseptik projesinde ayrı ayrı inceleniyor.
Endüstrinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan çevre sorunları noktasında gerekli önlemleri alarak çalışmalarını aralıksız yürüten Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, atık suların denetimlerini sürdürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı Ruhsat Denetim Koruma ve Laboratuvar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından ‘Çevre Kanunu’ , ‘İSKİ Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’ , ‘Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ ve ‘MASKİ Atık Suların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği’ hükümleri doğrultusunda sanayi kuruluşlarına gerekli denetimler yapılıyor.
Foseptik bağlantıları yerinde inceleniyor, analiz yapılıyor
Ekipler, kanalizasyon hattı bulunmayan ve atıksularını sızdırmaz betonarme foseptikte biriktiren işletmelerin bağlantılarını da denetliyor. Foseptik bağlantıları hem yerinde hem de foseptik projesinde ayrı ayrı inceleniyor. Alınan numune sonrası yapılan analiz ile deşarj limitlerini sağladığı belirlenen işletmelere, MASKİ Genel Müdürlüğü’nün vidanjör hizmetinden yararlanabilmesi sağlanıyor ve vidanjör yoluyla Atıksu Arıtma Tesislerine gelen atıksuların kontrolü de sağlanıyor.
Atıksuların deşarj limitlerine uygun olması gerekiyor
Ruhsat Denetim Koruma ve Laboratuvar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından atıksu analiz sonuçlarının yönetmelikte belirtilen deşarj limitlerine uygun olması halinde Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı (DKKR) düzenleniyor. Ruhsat verilen işletmelerin her yıl düzenli olarak endüstriyel nitelikli atıksularından kontrol numunesi alınarak, deşarj limitlerine uygunluğunun sürekliliği de kontrol ediliyor. Ayrıca; endüstriyel nitelikli atıksu oluşturmayan veya kanalizasyona sadece evsel nitelikli atıksu deşarj eden işletmeler için de ‘Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı Gerekli Değildir Belgesi’ düzenleniyor.
“Geleceğimize bırakacağımız en önemli şey temiz bir çevredir”
MASKİ Genel Müdürlüğü’nün denetim faaliyetlerini hızlandırdığını söyleyen MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün ‘Daha Temiz Bir Manisa’ hedefiyle, 17 ilçemizde sanayi kuruluşlarından kaynaklanan atık su kirliliğini önlemek adına gerekli çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Özellikle ekiplerimiz kanalizasyon hattı bulunmayan ve atıksularını sızdırmaz betonarme foseptikte biriktiren işletmelerin foseptik bağlantılarını da denetliyor. Yaptığımız denetimlerle, kanalizasyon sistemimiz ile Gediz Ovası ve Gediz Nehri ile Bakırçay’daki kirlilik probleminin çözümü noktasında önemli bir rolü bulunan Atıksu Arıtma Tesislerimizin çevreye zarar vermeme noktasında daha sağlıklı çalışmasını sağlıyoruz. Geleceğimize bırakacağımız en önemli şey temiz bir çevredir” dedi.