Dünya covid-19 sonrasında salgınların ve pandemilerin ne kadar tehlikeli olduğunu yaşayarak anlamıştı. 8 milyar insanı tedirgin edecek haber bu sefer Güney Afrika'dan geldi.

Güney Afrika Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada maymun çiçeği virüsü nedeniyle 2 gün üst üste birer kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Maymun çiçeğinin genel belirtilerini taşıyan 38 yaşındaki hastanın baş ağrısı, yorgunluk, ağız ülseri, kas ve boğaz ağrısı gibi şikayetleri vardı.

Yapılan testler sonucunda maymun çiçeği olduğu kanısına varılan kişi aynı gün hayatını kaybetti. Ülkede maymun çiçeği nedeniyle ölüm sayısı 2'ye yükselirken, vaka sayısı ise 6'ya çıktı.

Vakalar 30-39 yaş arası erkeklerde görüldü

Maymun çiçeği ile ilgili Güney Afrika Sağlık Bakanı Joe Phaahla açıklamalarda bulundu, Phaahla virüsten ilk ölen kişinin 37 yaşındaki bir erkek olduğunu söyledi. 

Buldan Yayla Gölü'nde su büyük ölçüde çekildi Buldan Yayla Gölü'nde su büyük ölçüde çekildi

Phaahla konuşmasının devamında virüsün genellikle salgının yaşandığı ülkelere seyahat eden 30-39 yaş arası erkeklerde görüldüğünü söyledi. Virüsün yerel olarak yayılma riski çok yüksek.

Maymun çiçeği, çiçek hastalığı ile büyük benzerlikler taşıyor. Virüsü taşıyan hastalarda yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, üşüme ve titreme, ciltte döküntü gibi belirtiler görülüyor.

Kaynak: İHA