Kurtlar Vadisi dizisinin en gizemli karakterlerinden biri olan Mehmet Karahanlı, dizide Türkiye’nin karanlık yüzünü yöneten Kurtlar Konseyi’nin baronu olarak karşımıza çıkmıştı. Zafer Ergin’in başarıyla canlandırdığı karakter, aslında devlet için çalışan bir istihbaratçı iken, güce ve iktidara olan zaafı nedeniyle devlete ihanet eden ve Büyük Orta Doğu’nun en büyük baronu olan bir kişiydi. Dizideki rolüne son verilmesinin ardından, Mehmet Karahanlı karakterinin gerçekte kim olduğu merak konusu oldu. işte Mehmet Karahanlı gerçekte kim? Kurtlar Vadisi baron gerçekte kim? Tuncay Özilhan kimdir? Anadolu Grubu nedir? Sorularını ayrıntılı cevapları.
Mehmet Karahanlı gerçekte kim?
Kurtlar Vadisi dizisinin en gizemli karakterlerinden biri olan Mehmet Karahanlı, dizide Türkiye’nin karanlık yüzünü yöneten Kurtlar Konseyi’nin baronu olarak karşımıza çıkmıştı. Zafer Ergin’in başarıyla canlandırdığı karakter, aslında devlet için çalışan bir istihbaratçı iken, güce ve iktidara olan zaafı nedeniyle devlete ihanet eden ve Büyük Orta Doğu’nun en büyük baronu olan bir kişiydi. Dizideki rolüne son verilmesinin ardından, Mehmet Karahanlı karakterinin gerçekte kim olduğu merak konusu oldu. Bazı kaynaklar, karakterin Anadolu Grubu’nun başkanı ve Türkiye’nin en zengin iş adamlarından biri olan Tuncay Özilhan’ı temsil ettiğini iddia ettiler. Bu iddiaların ne kadar doğru olduğu ise bilinmiyor.
Mehmet Karahanlı’nın hayatının en büyük sırrı ise oğluydu. Oğlu Efe Karahanlı, henüz çocukken Arslan Akbey tarafından kaçırılmış ve devlet için çalışan bir ajan olarak yetiştirilmişti. Arslan Akbey, Efe’yi mütevazi bir ailenin yanında büyüttükten sonra devletin gizli örgütü KGT’nin içerisine 1 numaralı ajan olarak sokmuştu. Efe Karahanlı, daha sonra Polat Alemdar adını alarak babasının karşısına çıkacak ve onunla mücadele edecekti. Bu mücadele, Mehmet Karahanlı’nın ölümüyle son bulmuştu.
Tuncay Özilhan kimdir?
Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye’nin en başarılı ve zengin iş adamlarından biri olarak tanınıyor. 9 Temmuz 1947’de Kayseri’de doğan Özilhan, liseyi Saint Joseph Lisesi’nde, üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde bitirdi. ABD’de Long Island Üniversitesi’nde işletme alanında yüksek lisans yapan Özilhan, 1977 yılında babası İzzet Özilhan’ın kurduğu Anadolu Grubu’na katıldı. Erciyas Biracılık Genel Müdürlüğü ile başladığı iş hayatında, Anadolu Endüstri Holding Bira Grubu Koordinatörlüğü, Anadolu Endüstri Holding Genel Koordinatörlüğü ve Anadolu Grubu İcra Başkanlığı gibi önemli görevler üstlendi. 2007 yılında Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralan Özilhan, halen bu görevi sürdürüyor. Özilhan, aynı zamanda Anadolu Vakfı ve çeşitli Anadolu Grubu şirketlerinin de Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyor.
Tuncay Özilhan, iş dünyasının yanı sıra sosyal sorumluluk alanında da önemli çalışmalara imza atıyor. 2001-2003 yılları arasında TÜSİAD Başkanlığı yapan Özilhan, halen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkan Yardımcısı, DEİK Türk-Japon İş Konseyi Başkanı ve Estonya Fahri Konsolosu olarak görev yapıyor. Özilhan, ayrıca Anadolu Efes Spor Kulübü Başkanlığı da yürütüyor. Tuncay Özilhan, Japon hükûmetince takdim edilen The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star (Altın ve Gümüş Yıldız, Yükselen Güneş Nişanı) ve Estonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı nişanlarına sahip olan nadir iş adamlarından biridir. Evli ve üç çocuk babası olan Özilhan, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
Anadolu Grubu nedir?
Türkiye’nin en büyük ve köklü holdinglerinden biri olan Anadolu Grubu, 19 ülkede 7 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. Grup, 1950 yılında Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından kuruldu. Bugün, dünyanın önde gelen markalarıyla ortaklık ve iş birliği yapan Anadolu Grubu, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.
Anadolu Grubu’nun bünyesinde yer alan şirketlerden bazıları şöyle:
- Anadolu Efes: Türkiye’nin en büyük bira üreticisi olan Anadolu Efes, 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Efes Pilsen, Bomonti, Marmara Gold, Gusta gibi markalarıyla Türkiye pazarının lideri olan Anadolu Efes, aynı zamanda Rusya, Kazakistan, Moldova, Gürcistan ve Ukrayna’da da bira üretiyor.
- Coca-Cola İçecek: Türkiye’nin yanı sıra Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak ve Suriye’de Coca-Cola markalı içecekleri üreten ve dağıtan Coca-Cola İçecek, dünyanın en büyük altıncı Coca-Cola şişeleyicisi konumunda. Coca-Cola İçecek, 25 binden fazla çalışanıyla 400 milyon tüketiciye hizmet veriyor.
- Migros: Türkiye’nin en büyük perakende zinciri olan Migros, 1934 yılında kuruldu. Migros, Ramstore, Macrocenter, Sanal Market, Tansaş gibi markalarıyla Türkiye’nin 81 ilinde 2 binden fazla mağazasıyla faaliyet gösteriyor. Migros ayrıca Kuzey Makedonya ve Kazakistan’da da hizmet veriyor.
- Anadolu Isuzu: Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Anadolu Isuzu, 1984 yılında kuruldu. Anadolu Isuzu, Isuzu markalı kamyonet, kamyon, otobüs ve pick-up araçlarını üretiyor ve satıyor. Anadolu Isuzu’nun Gebze’deki fabrikası yıllık 20 bin araç kapasitesine sahip. Anadolu Isuzu, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Afrika ve Ortadoğu pazarlarına da araç ihraç ediyor.
- Anadolu Etap: Tarım sektöründe faaliyet gösteren Anadolu Etap, 2009 yılında kuruldu. Anadolu Etap, meyve bahçeleri işletiyor, meyve suyu konsantresi üretiyor ve ihracat yapıyor. Anadolu Etap’ın Denizli, Isparta ve Manisa’da toplam 6 bin hektarlık meyve bahçesi bulunuyor. Anadolu Etap’ın ürettiği meyveler Doğanay markasıyla tüketicilerle buluşuyor.
- Adel Kalemcilik: Kırtasiye sektöründe faaliyet gösteren Adel Kalemcilik, 1969 yılında kuruldu. Adel Kalemcilik, Faber-Castell markalı kalem ve kırtasiye malzemelerini üretiyor ve satıyor. Adel Kalemcilik’in Çerkezköy’deki fabrikası yıllık 500 milyon adet kalem üretim kapasitesine sahip. Adel Kalemcilik’in ürünleri Türkiye’nin yanı sıra 50’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.
- AES Elektrik: Enerji sektöründe faaliyet gösteren AES Elektrik, 1998 yılında kuruldu. AES Elektrik, doğalgaz çevrim santralleri işletiyor. AES Elektrik’in Bursa ve Kahramanmaraş’ta iki santrali bulunuyor. AES Elektrik, yıllık 3,5 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip. AES Elektrik, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 1’ini karşılıyor.