Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gün içinde bir televizyon programına katıldı. Şimşek katıldığı programda Türkiye’nin FATF Gri Liste’den çıkması, asgari ücret, vergi düzenlemesi ve enflasyon konularında açıklamalarda bulundu.

Şimşek açıklamalarına ilk olarak enflasyonun önümüzdeki süreçte düşeceğini belirterek başladı. Şimşek, “İstihdam güçlü kaldı. Kalıcı refah artışı için en önemli konu istihdamdır. Son 20 yılda yıllık ortalama 690 bin vatandaşımıza bir iş bulduk. Tabii geçici olarak ekonomide bir yavaşlama sürecine gireceğiz. İstihdamın da en az etkilenmesi içi gereken tedbirleri alacağız” dedi.

''Asgari Ücret Düşük Değil''

Bakan Şimşek asgari ücret hakkındaki eleştirilere de değindi. Şimşek Türkiye'de asgari ücretin yüksek olduğu belirterek, “Türkiye’de asgari ücret düşük değildir. Biz AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücreti büyümenin üzerine arttırmışız. Dolar bazında hiçbir hükümete nasip olmayacak şekilde arttırmışız.

Geçim sorunu tabii ki olacak, kolay değil ama biz refahı arttıracağız. Sanayi politikasıyla Türkiye’yi katma değer zincirinde yukarıya kaldıracağız. Asgari ücret adı altında en düşük ücret demek. İşletmeler bunun çok üstünde ücret verebiliyorsa tabii ki vermeli” ifadelerini kullandı.

''Kuyumcular 16 bin TL, Doktorlar 27 Bin TL Kazandığını Bildiriyor''

Şimşek, yeni vergi paketinde gelirlerini düşük gösteren kişi ve kurumlarar büyük cezalar geleceğini belirtti. Şimşek, “Türkiye’de geçen sene ortalama bir kuyumcunun vergi matrahı 16 bin 46 lira, doktorların ise aylık ortalama matrahı 27 bin 376 lira. Bunlar çok düşük rakamlar.

Balık bollaşıyor! Fiyat düşüyor Balık bollaşıyor! Fiyat düşüyor

Avukatlarımızın beyan ettiği ortalama kişi başı matrahı 17 bin 805 lira. Bütün bu sektörlerde yetki alacağız gidip hasılat tespiti yapacağız. O hasılata aykırı beyanda bulunanlarda izah isteyeceğiz. Bu izahlar tatmin edici değilse gereğini yapacağız. Dolayısıyla biz kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz” dedi.

Kaynak: İHA