Vatandaşların hep sorduğu sorulardan biri olan Mersis no nedir? Mersis no açılımı ne? Mersis numarası nasıl öğrenilir? işte detaylar...
Mersis no nedir?
Mersis sistemi, işletme ya da firma kurmak isteyenler için önemli bir bilgi kaynağıdır. Mersis numarası ise her ticari işletmenin sahip olması gereken 16 haneli bir tanımlayıcıdır. Bu numara, şirketin türüne ve vergi numarasına göre farklılık gösterir.
Şahıs şirketleri için Mersis numarası, TC kimlik numarasının başında ve 000, 017, 019 gibi rakamların sonunda oluşur. Limited ya da anonim şirketler için ise Mersis numarası, 0 ile başlar ve vergi numarası ile devam eder. Sonunda da 000, 15, 16, 17 gibi rakamlar bulunur. Bu şekilde sıralanmayan numaralar ise geçici Mersis durumundadır. Mersis numarasını öğrenmek isteyen ticari kuruluşlar, bağlı oldukları Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvurabilirler.
Mersis no nasıl alınır?
Ticari bir alanda hizmet vermek isteyenler, “Mersis numarası nedir?” sorusu kadar bu numarayı nasıl alacaklarını da merak ediyorlar. “Mersis nedir?” öğrenmek istiyor ve numara almak istiyorsan senin de öncelikle sisteme kayıt olman ve arkasından şu adımları takip etmen gerekiyor:
- https://mersis.gtb.gov.tr/Portal/Home/Index adresi üzerinden Mersis sistemine ulaş.
- Sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Giriş” butonuna tıkla.
- Karşına çıkan sayfada yer alan dört farklı giriş seçeneği arasından birini seçtikten sonra gerekli alanları doldurarak giriş yap.
- Açılan sayfa üzerinden “Başvurular” seçeneğine tıkla.
- Yeni açılan sayfada yer alan “Kuruluş Başlat” menüsünü seç.
- Ticari işletmenin türünü seç.
- Doldurulması gereken alanları hatasız ve güncel bilgilerle tamamladığından emin ol.
- Sistem üzerinden başvurunu tamamladıktan sonra bağlı olduğun Ticaret Sicil Müdürlüğü ile iletişime geçerek süreci sonlandırabiliyorsun.
Mersis numarası nasıl sorgulanır?
Mersis ne demek?” konusundan sonra merak edilen bir diğer nokta bu numaranın kullanıldığı işlemler oluyor. Her bir ticari işletme için büyük öneme sahip olan Mersis numarası ile yapılabilen işlemler şu şekilde:
- Anonim şirketten şubeye kadar her türdeki işletme için kuruluş işlemleri yapılabiliyor.
- Kuruluş sürecindeki sözleşmelerin elektronik ortamda hazırlanabiliyor ve bu sözleşmeler ortaklar tarafından imzalanarak ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğüne gönderilebiliyor.
- Acentelik işlemleri yürütülebiliyor.
- Birleşme, bölünme, tür değişikliği, ticari işletme devri gibi ticari işlemler gerçekleştirilebiliyor.
- İnternet sitesi tescil edilebiliyor.
- Konkordato işlemleri gerçekleştirilebiliyor.
Mersis numarasının kullanım alanları bunlarla sınırlı değil. Ticari bir işletmeye sahip olan kişiler daha pek çok işlemi bu numara ile gerçekleştirebiliyor.