Son zamanlarda sıkça gündeme gelen Mescidi Aksa Müslümanlar için neden önemli? İsrail'in Mescidi Aksa planı ne? işte detaylar şimdiki haberimizde...

Mescid-i Aksa Müslümanlar için neden önemli?

Müslümanların ilk namaz yönü ve kutsal saydıkları bir yapıdır.

Bu yapı, Kudüs’ün doğusunda, Eski Şehir içinde yer alan ve Tapınak Dağı (Morya) adı verilen bölgededir. Bu bölge yaklaşık 144 dönüm büyüklüğünde olup, iki yüzden fazla tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Kubbetü’s-Sahre’nin inşa edildiği yer olan kutsal kaya, bu dağın en yüksek noktasıdır.

Süleyman mabedi, Kral Davut’un oğlu Süleyman tarafından MÖ 957 yılında bitirilmiş, ancak II. Nebukadnezar tarafından MÖ 586 yılında yıkılmış ve Yahudiler Babil’e sürülmüştür. II. Kyros ise MÖ 538 yılında Yahudilere Kudüs’e geri dönme ve mabedi yeniden yapma izni vermiştir.

Mescidi Aksa müslümanlar için neden önemli İsrail'in Mescidi Aksa planı ne (2)

Sade bir yapı olan İkinci Mabed de MS 70 yılında Romalılar tarafından tahrip edilmiş, sadece batı duvarı bugünkü “Ağlama Duvarı” olarak kalmıştır. Günümüzde El-Aksa Camii olarak bilinen yapı ise, Bizans imparatoru I. Justinianos’un Süleyman mabedi kalıntıları üzerine inşa ettirdiği bir bazilikadır. Emevi halifesi I. Velid (705-715) ise bu yapıyı tamamen yenilemiş ve Mescid-i Aksa adını Abdülmelik bin Mervan’ın Abbasilerle olan siyasi mücadelesi için vermiştir.

Tapınak alanı ve Süleyman mabedi Yahudiler ve Müslümanlar arasında anlaşmazlık konusudur. Yerel halkların detaylarını ve tarihini bildiği “tapınak alanı” yapıları, Müslümanların çoğunluğu tarafından tanınmamakta, muallak taşı ve miraç gibi efsanevi hikayelerde kullanılmaktadır.

Mescidi Aksa müslümanlar için neden önemli İsrail'in Mescidi Aksa planı ne (1)

Mesela Mescidi Aksa protestolarında genellikle Kubbetü’s-Sahre fotoğrafları görülür, oysa bu yapı Yahudilerin muhtemelen kurban kesim yeri olarak kullandıkları Kutsal Kaya’nın (Müslümanların muallak taşı) üzerine Muhammed’in vefatından yaklaşık 60 yıl sonra, Emevi halifesi Abdülmelik b. Mervan tarafından 687-691 yılları arasında yapılmıştır.

İsrail Devleti bu bölgede arkeolojik kazılara devam etmektedir.

Mescidi Aksa müslümanlar için neden önemli İsrail'in Mescidi Aksa planı ne (4)

İsrail'in Mescid-i Aksa planı ne?

Şeyh Sabri, Türkiye gazetesine verdiği demeçte, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik yıkım planını şu şekilde açıkladı: Mescid-i Aksa’yı yıkmak, bütün işgalci hükümetler için bir inanç meselesidir. Gizli bir anayasal hedeftir. Plan üç aşamalıdır. Birinci aşama, kutsal mabedimizi hem mekân hem de zaman açısından bölümlere ayırmak. Bu kapsamda ilk hamleleri Rahme Kapısı’na oldu. Orayı sinagoga çevirmek istediler. Çok şiddetli bir direnişle karşılaşınca kapattılar.

Bize talep ettikleri başka bir şey de sabah namazından ikindi namazına kadar bazı kısımların kendilerine verilmesi ve orada Yahudilerin ibadet etmesiydi. Tabii ki buna da itiraz ettik, mücadele ettik. İkinci aşama, mescidin tüm yönetimini ve idaresini ele almak. Son aşama ise Müslümanların ilk kıblesini yıkmak. Sonra yerine Siyon tapınağı inşa etmek. Bunun tasarısını bile hazırlamışlar. Bu konuda elimizde çok kıymetli bilgiler var.