Milli İstihbarat Teşkilatının 97. yıl dönümü etkinliklerinde MİT Başkanı İbrahim Kalın konuştu. İbrahim Kalın, bu görevi üstlendikten sonra ilk defa kameralar önünde açıklama yaptı. MİT Akademisi nedir? İşte detaylar...

Milli İstihbarat Akademisi nedir?

İstihbarat, güvenlik ve strateji alanlarında faaliyet gösteren Milli İstihbarat Akademisi, 9 Şubat 2023 tarihinde kurulmuştur. Mit Akademisi, Türkiye’de istihbarat alanının bir bilim dalı haline gelmesi ve gelişmesi için lisansüstü eğitim ve bilimsel araştırma yapmaktadır. Ayrıca, Akademi, Türkiye’nin istihbarat ve güvenlik alanındaki konumunu güçlendirmek ve Türkiye’nin bu alandaki tecrübesini kavramsal olarak ifade etmek için çalışmaktadır.

MİT Başkanı İbrahim Kalın mücdeyi verdi. İbrahim Kalın'ın açıklaması şu şekilde:

"Türkiye'nin istihbarat teorisi ve metodolojisi üzerine söz sahibi bir ülke olabilmesi amacıyla Milli İstihbarat Akademisi'nin kuruluşunu gerçekleştirdiğimizi ilan etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımıza tekrar hususi teşekkürlerimi ve şükranlarımı iletmek istiyorum. Milli İstihbarat Akademimizi ülkelerde aşırı sağ hareketler başlıklı ilk değerlendirme raporunu da bugün sizlerle paylaşıyoruz. Raporun konusunun seçilmesinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Avrupa'da yükselişe geçen aşırı faşist ve İslam karşıtı hareketlerin hedefi olması da belirleyici olmuştur. Söz konusu hareketler Batı demokrasileri ülkemiz ve dünyanın güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Milli İstihbarat Teşkilatı’mızın yenilenen internet sitesini de takdim etmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim."

Milli İstihbarat Akademisi Nedir Milli İstihbarat Akademisi Başvuru Şartları Neler (2)

Milli İstihbarat Akademisi başvuru şartları neler?

Akademiye bağlı enstitülerde sunulacak olan yüksek lisans ve doktora programları için, ilgili lisans bölümlerinden dört yıl süreli örgün eğitim almış ve Akademi kriterlerini sağlamış herkes başvuru yapabilecek. 

Bilimsel araştırmalar ve proje üretmek hedefleniyor

Akademi, bilimsel araştırmalar gerçekleştirmek ve Ar-Ge projeleri tasarlamak ve uygulamak gibi temel işlevlerden birine de sahiptir. Türkiye’nin stratejik hedefleri ve öncelikleri göz önüne alınarak, istihbarat ve güvenlik alanlarıyla ilgili araştırmalar ve projeler üretilmesi, bu konularda çalışan akademisyenler ve uygulayıcılar arasında ortak bir platform sağlayacak nitelikte ulusal ve uluslararası seviyede etkinlikler organize edilmesi planlanmakta.

Milli İstihbarat Akademisi Nedir Milli İstihbarat Akademisi Başvuru Şartları Neler (1)

MİT Akademisi başvuruları ne zaman başlayacak?

Akademi bünyesindeki enstitülerde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenler, ilgili lisans bölümlerinden mezun olmalı ve Akademi kriterlerini sağlamalıdır. Bu programlarda okuyan öğrenciler, istihbarat, güvenlik, strateji, bölge çalışmaları, siber güvenlik ve kriptoloji, uydu-uzay sistemleri, yapay zekâ ve veri analitiği gibi konularda araştırmalar yapabileceklerdir.

Milli İstihbarat Akademisi Nedir Milli İstihbarat Akademisi Başvuru Şartları Neler (3)

Yasaya göre, diş hekimliği, tıp, eczacılık, veteriner hekimlik gibi alanlarda uzmanlık eğitimi alanlar, yüksek lisans veya doktora bitirmiş araştırma görevlilerini istedikleri takdirde, bulundukları üniversite altı ay içinde atayacaktır. Bu sayede, farklı üniversitelerde 50/d kadrosunda çalışanlar 33/a kadrosuna geçebileceklerdir.