Son zamanlarda gündem konusu olan Mossad nedir, amaçları ne? Mossad yöneticisi kim? işte tüm detaylar aşağıdaki haberimizde...

Mossad kimdir? 

İsrail’in ulusal istihbarat teşkilatıdır. Mossad, İsrail İstihbarat Topluluğu’nun Aman ve Şin Bet gibi diğer birimleriyle birlikte çalışmaktadır. Mossad’ın ana amacı, İsrail’in yanı sıra dünyadaki tüm Yahudi topluluklarını herhangi bir saldırı veya soykırım girişiminden korumaktır.

Mossad, İsrail’in dış istihbarat, gizli operasyonlar ve terörle mücadele faaliyetlerinden sorumludur. Mossad, yasal olarak hiçbir şekilde tanımlanamaz ve İsrail Devleti’nin anayasal yasalardan bağımsız olduğu için bir derin devlet olarak kabul edilir. Mossad’ın başkanı doğrudan İsrail Başbakanı’na hesap verir. Mossad’ın yıllık bütçesinin yaklaşık 10 milyar şekel olduğu ve Batı dünyasının Amerikan CIA’den sonra en büyük ikinci istihbarat örgütü olduğu tahmin edilmektedir.

Mossad Yöneticisi kim?

2021 tarihinde göreve gelen ve hala devam etmekte olan David Barnea'dır.

Organizasyon yapısı

Mossad’ın en büyük bölümü, dünya çapında operasyon yürütme görevine sahip olan Toplama Bölümü’dür. Bu bölümdeki personel; resmî ve gayriresmî görevlerde çeşitli kılıklara bürünerek çalışmaktadır. Siyasi ve İrtibat Bölümü ise, İsrail’in dost olmadığı ve diplomatik ilişkisinin iyi olmadığı ülkelerle ilgili işleri yürütmektedir. Mossad’ın teknolojik faaliyetlerini izlemekten sorumlu olan Teknoloji Bölümü de bulunmaktadır.

Suikast ve sabotaj birimleri

Metsada: Birim, düşmanla çatışmada küçük gruplar halinde hareket eder ve “suikastlar ve sabotaj” gibi görevleri yerine getirir. Metsada, düşmana karşı saldırıyı üstlenen birimdir.

Kidon :Kidon, Mossad’ın sekiz departmanından biri olan Caesarea Departmanı’nın bir alt birimidir. Bu birim, İsrail’in casusluk faaliyetlerinde, Caesarea Dep. bünyesinde çalışan seçkin bir grup katil olarak tanımlanır. İsrail İstihbarat Topluluğu’nda, Kidon hakkında çok az şey bilinen ve en gizli tutulan birimdir. Bu birim, İsrail’in suikast stratejisinin en önemli unsuru olmuştur. Ronen Bergman’a göre İsrail, Soğuk Savaş döneminde (1946-91), Batı ülkelerinin hepsinden daha çok “suikast görevi” yürütmüştür. Kurulduğu günden beri en az 2.700 suikast eylemi gerçekleştirmiştir.

Risk Sermayeleri

 Mossad, yeni siber teknolojiler üretmek için bir risk sermayesi fonu kurdu. Bu fonla yüksek teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor. Mossad’ın desteklediği teknoloji şirketleri ve girişimcileri kimse bilmiyor. Gizlilik çok önemli.