GÜNDEM

MTA diri fay hattı haritasını güncelledi! Bakın Manisa'da fay hattı nereden geçiyor?

Abone Ol

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), diri fay hatları haritasını güncelledi ve bu bilgiyi halka açıkladı. Türkiye’nin diri fay haritası, risk altında olan 45 il ve 110 ilçeyi belirtiyor. Bu haritada toplamda 485 diri fay hattı yer alıyor. İşte, diri fay hattının geçtiği illerin listesi. Bu bilgiler, haritanın güncellenmiş halini yansıtmaktadır.

MTA diri fay hattı haritasını güncelledi! Bakın Manisa'da fay hattı nereden geçiyor?

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), diri fay hatları haritasını yenileyerek halka açıkladı. Haritada, toplamda 485 adet diri fay hattı işaretlendi. Aydın, Bursa, Düzce, Hatay, Kocaeli, Manisa ve Sakarya gibi 45 ilin bulunduğu bölge, diri fay hatlarının geçiş güzergahını oluşturuyor.

Manisa'da fay hattının geçtiği ilçeler: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu ilçeleri olarak belirlenmiştir.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, haritayı inceledikten sonra yeni fay hatları hakkında bazı uyarılarda bulundu. Celasun, “Ana kırıklarımız olan Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı genellikle büyük depremlere neden olur. Bu kırıkların üzerine yapılaşma yapmak doğru değildir. Bu nedenle, bu haritaların güncel tutulması ve belirtilen bölgelerden kaçınılarak yapılaşma yapılması çok önemlidir” şeklinde konuştu. Celasun ayrıca, yapılaşmaların belirtilen bölgelerin dışında yapılması gerektiğini de belirtti.

Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı son haritayı değerlendirdi ve Marmara bölgesinde beklenen senaryoyu açıkladı. “İstanbul’daki deprem yakınlaşıyor.” ifadesini kullandı.

Ersoy, beklenen İstanbul depremi hakkında uyarılarda bulundu ve “Marmara Denizi’nde 2 büyük fayın olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Ersoy, 1912’deki depremin Saros Körfezi’nden başlayıp Tekirdağ’a kadar uzandığını ve İzmit Körfezi’nde yaşanan Kocaeli depremini hatırlattı. Bu iki deprem arasında bir sismik boşluk olduğunu belirtti ve bu iki fay hattı arasında kesinlikle bir deprem olacağını vurguladı.

Ersoy, depremin ne zaman olacağını tam olarak bilemediklerini ancak yaklaştığını ifade etti. “Depremin büyüklüğü 7’yi aşacak. En kötü tahminimiz 7,5 büyüklüğünde bir deprem.” şeklinde konuştu.

Evinizin altında bir fay hattının olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, AFAD’ın hizmeti olan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması’nı kullanabilirsiniz. Bu uygulamaya e-Devlet ekranından erişim sağlayarak, evinizin altından geçen fay hatlarını kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.