Görev yetkisini belediye başkanlarından alan nikah memurları, verilen atama üzerinden bunu gerçekleştirir. Belediye başkanlarının kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, başkanı temsil etmek suretiyle nikah kıyar. Vatandaşların merak ettiği sorulardan biri de Muhtarlar nikah kıyar mı? Muhtarların evlendirme yetkisi var mıdır? Gibi soruların cevabı haberimizde...

Muhtarlar nikah kıyar mı?

Evet, muhtarlar gerekli durumlarda nikah kıyabilirler. Ancak bu yetkiyi başka birine devredemezler. Ayrıc müftüler ve imamlar da resmi nikah kıyabilirler.

Muhtarların evlendirme yetkisi var mıdır?

Muhtarların evlendirme yetkisi var. 2020 yılında çıkarılan bir yasayla, büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen köylerin muhtarlarına da resmi nikah kıyma yetkisi verildi. Ayrıca, evlendirme memuru olarak belediye başkanı, bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri, nüfus müdürlükleri, dış temsilcilikler ve il ve ilçe müftüleri de görevlendirilebilir. Peki nikah memuru nasıl olunurmus gelin bakalım...

Muhtarlar nikah kıyar mı Muhtarların evlendirme yetkisi var mıdır (1)

Nikah Memuru nasıl olunur?

Nikah memuru olabilmek için belli bazı şart ve koşulları yerine getirmek gerekir. Bu koşullar ile beraber ayrıca verilen kurs ve seminerlere katılmak; bu seminerleri istenilen düzeyde geçmek önemlidir.

  •  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  •  En az meslek yüksek okulundan mezun olmak,
  •  KPSS bünyesinde geçerli bir puan alarak belediyede belirli bir görevde bulunmak,
  •   Belediye başkanından yetki almış olmak,

Bu kriterleri taşıyan belediye memurları nikah memuru olmaya hak kazanır. Tabii bu konuda köylerdeki durumu şehirlere göre farklılık gösterir. Yeterli nüfusu olmayan ilçe veya uzak köyler için devlet memurları yerine bu görevi muhtarlar üstlenir.

Belediyenin aldığı yetki doğrultusunda muhtarların gerçekleştirdiği nikah, belediye başkanı ya da belediye meclisinde görev almış nikah memurlarından bir farkı bulunmaz. Kısacası nikah memuru olabilmek için öncelikle bir devlet memuru olmak gerekiyor.