Satürn, Güneş'ten altıncı gezegendir ve güneş sistemimizde Jüpiter'den sonra ikinci büyük gezegendir. Güneş halkalarıyla 'güneş sisteminin mücevheri' olarak kabul ediliyor. NASA yıldız gözlemcilerinin, Satürn Dünya ile yan yana eğilip geniş halkaları 2025 yılından sonra görülmeyeceğini doğruladı. İşte detaylar...
2025'te Satür'ün halkaları ince bir çizgi gibi görünecek
Nasanın yaptığı açıklamada gezegenin eğimi nedeniyle Satürn'ün halkalarını görünmeyeceğini söyledi. Ancak endişe etmeyin halkalar tamamen yok olmuyor. Satürn'ün 29 yıllık yörüngesinin bir sonraki aşamasında Dünya'ya doğru eğilecek.
Önümüzdeki 18 ay, gezegenin eğimi nedeniyle Satürn'ün halkalarını gözden kaybolmadan önce görmek için son şans.
Yörüngesindeki eğim nedeniyle Satürn, yörünge süresi boyunca güneşe doğru ve güneşten uzaklaşarak hafifçe sallanır.Bu, her 13,7 ila 15,7 yılda bir kısa bir süre boyunca Dünya'nın gezegeni yandan mükemmel bir şekilde gördüğü anlamına gelir.746 milyon mil (1,2 milyar km) uzaklıktaki bu durum, halkaların bizim bakış açımızdan kayboluyormuş gibi görünmesine neden oluyor.
Satürn'ün Güneşe olan uzaklığı 1.434 milyar km'dir. Yörünge periyodu : 29 yılYüzey alanı : 42,7 milyar km² Yarıçap : 58.232 km
Şu anki haliyle Satürn'ün halkaları Dünya'ya doğru 9 derecelik bir açıyla eğiliyor ve 2024 yılına gelindiğinde bu açı sadece 3,7 dereceye düşmüş olacak.Bu nadir astronomik olay en son Eylül 2009'da meydana geldi ve bundan önce Şubat 1996'dan bu yana meydana gelmemişti.Gökbilimciler, Ekim 2038'e kadar Satürn'ü bu eşsiz perspektiften görme şansını bir daha bulamayacaklar.
Dünya'nın bu kenardan geçmesi Satürn'ün halkalarının görülmesini imkansız hale getirebilir, ancak gökbilimciler bunun gezegenin 156 ayından bazılarını izlemek için mükemmel bir zaman olacağını söylüyor. Kenardan görünümü geçtikten sonra, gezegenin Güney Kutbu Dünya'ya doğru eğilirken, Satürn'ün halkaları hızla görüntüye geri dönecek.
2025'ten sonra yıldız gözlemcileri, Satürn'ün halkalarının alt tarafının muhteşem manzarasını görebilecekler; bu, on yılı aşkın süredir görülmemiş bir şey.
Bu, halkaların alt kısmını Dünya'nın görüş alanına getirecek; bu, on beş yıldan uzun süredir görülemeyen bir görüntü.Halkalar, Satürn'ün Dünya'dan maksimum uzaklaşma noktasına ulaştığı 2032 yılına kadar daha görünür olmaya devam edecek.
Satürn'ün halkaları esas olarak gezegenin çekim kuvveti tarafından hapsedilen buz, kaya ve toz parçalarından oluşur.Parçacıkların bazıları çok küçük (kum tanelerinden daha büyük değil) olsa da, buz parçalarının bazıları bir ev kadar büyük, bazıları ise dağlar kadar büyük olabilir.
Şu anda halkaların , Satürn'ün güçlü yerçekimi tarafından parçalanan kuyruklu yıldızların, asteroitlerin ve uyduların parçalanmış kalıntılarından oluştuğuna inanılıyor .Tam olarak ne zaman oluştukları gökbilimciler arasında bir tartışma konusu olmaya devam ediyor ve bunların güneş sistemi kadar yaşlı veya nispeten genç olduğunu öne süren rakip teoriler var.
Bilim insanları uyarıyor
Satürn'ün halkalarının ortadan kaybolması bu sefer sadece geçici olacak olsa da bilim insanları halkaların bir gün tamamen yok olabileceği konusunda uyarıyorlar.NASA'nın, 2017 yılında gezegene yaptığı ölüm dalışından önce Satürn'ün halkalarının içinden 22 kez geçen Cassini sondası, halkaların "en kötü senaryo oranında" yok olduğunu buldu.
Satürn'ün halkaları esas olarak gezegenin yoğun yerçekimi tarafından hapsolmuş kuyruklu yıldızların ve uyduların parçalanmış kalıntılarından oluşan buz, kaya ve tozdan oluşur.
Cassini, halkaların her saniyede 880 lb (400 kg) ile 6.000 lb (2.800 kg) arasında kütle kaybettiğini buldu.Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı'ndan gezegen bilimci Dr James O'Donoghue şunları söyledi: 'Hâlâ tam olarak ne kadar hızlı aşındıklarını anlamaya çalışıyoruz'.
'Halka yağmuru' olarak bilinen bir olayda, Güneş'ten gelen radyasyon atmosferdeki parçacıkların elektrik yükü kazanmasına neden olur.Bu da parçacıkların Satürn'ün atmosferindeki gaza bağlanmasına ve gezegenin yerçekimi tarafından halkalardan dışarı çekilmesine neden olur. Dr O'Donoghue şunları ekledi: 'Şu anda araştırmalar halkaların yalnızca birkaç yüz milyon yıl daha Satürn'ün parçası olacağını gösteriyor.'