Sosyal medyada son zamanlarda NPC etiketli paylaşımlar yapılıyor. Özellikle Tiktok’ta NPC konulu akımlar zaman zaman popüler oluyor.

Haliyle birçok kişi NPC ne demek diye merak ediyor. Sosyal medyanın yeni trendi hakkında merak edilen soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Npc Ne Demek 2

NPC Ne Demek? Nedir?

Tiktok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında zaman zaman NPC etiketli paylaşımlar yapılıyor. Sosyal medya kullanıcıları, video oyunlarındaki NPC’leri taklit ederek komik içerikler üretiyor. Bu videolarda sürekli olarak aynı yöne bakmak, monoton bir şekilde konuşmak ve aynı şeyleri tekrar edip durmak gibi NPC özellikleriyle dalga geçiyorlar.

Bu paylaşımların giderek daha da popüler hale gelmesiyle birçok kişi NPC ne demek diye etmeye başladı. İngilizce non-player character (oyuncu olmayan karakter) ifadesinin kısaltması olan NPC terimi video oyunlarında kontrol edilemeyen karakterler için kullanılır.

Bu karakterler sürekli belirli yerlerde dolaşır ve aynı şeyleri tekrar eder. Genellikle hareketleri ve konuşmaları tekdüzedir ve biraz tuhaftır. Bu yüzden komik görünürler ve alay konusu olurlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte NPC’ler bazı oyunlarda daha gerçekçi görünmeye ve davranmaya başlasa da hala sınırlı etkileşime sahipler.

Npc Ne Demek 8

NPC Nedir?

NPC ne demek sorusunu cevapladıktan sonra bu terimi örnekler vererek açıklayalım. Mesela video oyunlarında karşımıza çıkan tüccarlar, nöbetçiler ve dükkan sahipleri NPC’dir. Belirli bir düzende hareket eder ve genellikle hep aynı şeyleri söylerler. Hikayeye katkıları ve ana karakterle etkileşimleri genellikle sınırlıdır. Ayrıca bu karakterleri kontrol edemeyiz. Bu özellikleriyle de oyunun ana karakterinden ayrılırlar.

Video oyunları tarihindeki en ünlü NPC’lerden bazıları şu şekilde:

  • Nazeem- The Elder Scrolls V Skyrim: Gelmiş geçmiş en popüler oyunlardan biri olan Skyrim, eşsiz evreni kadar unutulmaz NPC’leriyle de dikkat çekiyor. Nazeem ise bu NPC’ler arasında ön plana çıkıyor ama tamamen olumsuz bir şekilde. Dragonborn ile her karşılaştığında kibirli ve alaycı sözler söyleyerek oyuncuların sinirini bozuyor. Bu yönüyle Elder Scrolls ve hatta video oyunları tarihindeki en çok nefret edilen NPC olabilir.
  • Andrew Ryan- BioShock: Andrew Ryan, oyun tarihinin en ikonik NPC’leri arasında yer alıyor. Hem karakter derinliği hem de felsefi görüşleriyle hala akıllarda yer ediyor. Özellikle "A man chooses, a slave obeys" ("İnsanlar seçim yapar; kölelerse itaat eder.") sözüyle tanınıyor.
  • Ciri (Cirilla Fiona Elen Riannon)- Witcher 3: Witcher Geralt’ın evlatlık kızı Ciri de oyun tarihindeki en önemli karakterlerden birisi. Witcher 3’ü oynarken Cirilla ile olan her etkileşimimiz oyunun gidişatını ve sonunu değiştiriyor. ciri aynı zamanda NPC’ler arasında da sıra dışı bir konuma sahip. Çünkü oyunun büyük bir bölümünde NPC olsa da bazı kısımlarda ana karakter olarak karşımıza çıkıyor. Bazı görevleri Ciri’yi kontrol ederek tamamlıyoruz ve bu sırada oyunun ana karakteri Geralt NPC’ye dönüşüyor.

Npc Ne Demek

NPC Açılımı Ne?

NPC ne demek ve nedir sorularının ardından bu terimin açılımının ne olduğu da merak konusu oluyor.

İngilizce non-player character ifadesinin kısaltması olan NPC terimi Türkçede oyuncu olmayan karakter veya oynanamayan karakter anlamlarına geliyor.

Sosyal Medyada NPC Nedir? “Sen NPC Misin?” Ne Demek?

Sosyal medya platformlarında NPC konulu içeriklerin sayısının artmasıyla NPC terimini daha fazla kişi merak ediyor. Özellikle Tiktok kullanıcıları NPC taklidi yaptıkları kısa videolar paylaşıyor. Bu videolarda NPC’ler gibi sürekli aynı yöne bakıp monoton bir şekilde konuşuyorlar ve sadece tekrar eden sözleri söylüyorlar.

Bunun sonucunda da ortaya oldukça komik videolar çıkıyor. Bu videoları da özellikle video oyunu tutkunları beğeniyor. NPC terimi genellikle video oyunlarında oyuncu olmayan karakterler için kullanılsa da son zamanlarda sosyal medyada insanlar için de kullanılıyor.

Sosyal medyada birisine NPC demek o kişinin belirli bir düşünce yapısını sorgulamadan kabul eden ve eleştirel düşünceden uzak bir şekilde sanki kendi iradesi yokmuş gibi davranan insanlar için kullanılır. Mesela bir paylaşıma yapılan yorumlara baktığımızda genellikle aynı şeylerin tekrar tekrar söylendiğini görürüz. Bu yorumları yapan kişiler tıpkı NPC’ler gibi davranmış oluyor.

Npc Ne Demek 4

Denizli'de kadınlar nefes etkinliğinde buluştu Denizli'de kadınlar nefes etkinliğinde buluştu

NPC İnsan Nedir? NPC İnsan Özellikleri Neler?

Kendi düşüncesi olmayan ve iradesi yokmuş gibi davranan ve tekrar eden davranışlarda bulunan insanlara sosyal medyada NPC insan deniliyor.

NPC insan özellikleri şu şekilde:

  • Kendi düşünceleri yerine başkalarının görüşlerini tekrar ederler. Özgünlükleri yoktur.
  • Sürekli yanı rutinin içinde kalırlar. Mesela her gün aynı tür içerikleri paylaşıp benzer yorumlar yaparlar.
  • Kendilerine özgü bir kişilikleri veya farklılıkları yoktur. Kendi fikirlerini ve görüşlerini geliştirmekte zorlanırlar.
  • Başkalarıyla etkileşimleri sınırlı ve yüzeyseldir. Derin ve anlamlı konuşmalardan uzak dururlar.
  • Konuyu düşünmeden ve analiz etmeden hızlı ve anlık tepki verirler.
  • Kendi içerikleri yerine başkalarının içeriklerini paylaşırlar.

Bu yazımızda NPC ne demek ve açılımı nedir gibi soruları cevapladık.

Editör: Gulce Editor