Arapça dersi, Arapça dilinin gramer, sözlük ve konuşma becerilerini öğretmeyi amaçlayan bir dil eğitimidir. Arapça, dünya üzerinde 420 milyondan fazla insan tarafından konuşulan, Sami dil ailesine ait bir dildir. Kuran-ı Kerim'in dili olması nedeniyle İslam dünyasında önemli bir yere sahiptir.
Arapça dersi, Türkiye'de ilkokul 2. sınıftan itibaren seçmeli olarak okutuluyor. Anadolu liselerinde ise ikinci yabancı dil olan Almanca veya Fransızca dersleri zorunlu olmaktan çıkarılıp seçmeli hale getirilirken, Arapça seçmeli ders olarak yer aldı.
Arapça dersi, imam hatip ortaokulları ve liselerinde ise zorunlu bir derstir.
Arapça dersinin temel konuları şunlardır:
- Arapça alfabe
- Arapça ses bilgisi
- Arapça kelime bilgisi
- Arapça cümle yapısı
- Arapça konuşma becerileri
Arapça dersi, öğrencilerin Arapça dilini öğrenerek, bu dili günlük yaşamlarında kullanabilmelerine yardımcı olur. Arapça dersi, öğrencilerin dini bilgiler edinmelerine ve İslam kültürünü anlamalarına da katkıda bulunur.
Arapça dersi, Türkiye'de giderek daha popüler hale gelen bir derstir. Bunun nedeni, Arapçanın uluslararası bir dil olması ve İslam dünyasında önemli bir yere sahip olmasıdır.
Okullarda arapça dersi olacak mı? Okullarda Arapça dersi zorunlu mu?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılında ders programlarında bazı değişiklikler yaptı . Bunlar şöyle:
- Ortaokullarda din dersi saatleri 16’ya yükseltildi .
- Ortaokulların birinci sınıfında 18 saat Arapça dersi seçeneği getirildi .
- Ortaöğretimde din dersi saatleri 16’ya kadar arttırılabilecek.
- Liselerde zorunlu din dersi saatleri sekizden dörde indirilirken, dört saat seçmeli zorunlu ve dört saat de isteğe bağlı seçmeli din dersi eklendi.
Bu değişikliklerle birlikte, okullarda Arapça öğreniminin önü açılmış oldu. Fakat bu konuda velilerin ve öğrencilerin nasıl bir tercih yapabilecekleri net değil. Bazı eğitim sendikaları ve uzmanlar, bu değişiklikleri din dersi zorlaması ve akademik liselerin imam hatipleştirilmesi olarak eleştirdiler .