Okula başlarken hem çocuklar hem de aileler ve öğretmenler heyecanlı ve endişeli olabilir. Öğretmenler, sınıfa girdiklerinde çocuklarla iletişim kurarak bu endişeleri azaltabilir. Ancak çocuklar, ilk kez ailelerinden ayrılarak düzenli ve kurallı bir ortama girmek zorunda kalabilir. Aileler de çocuklarından ayrılmaya tam hazır olmayabilir. Bu nedenle, okula uyum haftası, hem çocukların hem de ailelerin okul ortamına alışmasını sağlayan bir etkinliktir. Okula uyum haftası sayesinde, çocukların ve ailelerin kaygıları daha çabuk geçer ve okula uyum süreci daha kolay olur.
Bu yazımızda öğrencilerin uyum haftası üzerine konuşacağız.
Okullarda öğrencilere uyum haftası zorunlu mu? MEB Yönetmeliği uyum haftası detayları haberin devamında...
Okullarda öğrencilere uyum haftası zorunlu mu?
Okullarda öğrencilere uyum haftası, 2023-2024 eğitim öğretim yılında okula yeni başlayacak öğrencilerin okul ortamına alışmalarını kolaylaştırmak için yapılan bir etkinliktir. Uyum haftasına katılmak isteğe bağlıdır ve devamsızlık sayılmaz.
Uyum haftası neden önemlidir?
Okula yeni başlayacak öğrenciler için uyum haftası, okul ortamına alışmalarını kolaylaştırmak için yapılan bir etkinliktir. Uyum haftası, öğrencilerin okul kaygılarını azaltmak, okulu sevmelerini sağlamak, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla tanışmalarını, okula aidiyet duygusunu geliştirmelerini ve okulun iç ve dış ortamını keşfetmelerini sağlayacak çeşitli etkinlikler içermektedir . Uyum haftasına katılmak isteğe bağlıdır ve devamsızlık sayılmaz. Uyum haftasında kıyafet zorunluluğu yoktur ancak bazı okullar forma giyilmesini isteyebilir.
MEB Yönetmeliği uyum haftası detayları
Okula yeni başlayacak öğrenciler için 2023-2024 eğitim öğretim yılında uyum haftası düzenlenecektir. Uyum haftası, öğrencilerin okulları, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla tanışmalarını sağlamak amacıyla yapılan bir etkinliktir. Uyum haftası programı, okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri için 4-8 Eylül 2023, ortaokula başlayacak öğrenciler için 11-15 Eylül 2023 tarihleri arasında uygulanacaktır.
Uyum haftasına katılmak isteğe bağlıdır ve devamsızlık sayılmaz. Uyum haftasında kıyafet zorunluluğu yoktur ancak bazı okullar forma giyilmesini isteyebilir. Uyum haftasında, öğrencilerin okul ortamına alışmalarını ve okula aidiyet duygusunu geliştirmelerini sağlayacak beceriler kazandırılacaktır. Uyum haftasında, öğrencilerin öğrenme ortamı, öğretmenleri ve arkadaşlarını tanımalarına yardımcı olmak için oyunlar, şarkılar, hikayeler, drama gibi çeşitli etkinlikler yapılacaktır. Uyum haftasında, velilere de okulun kuralları, saatleri ve uygulamaları hakkında bilgi verilecek ve ailelerle iş birliği kurulacaktır.
Uyum Sürecinde Kaçınılması Gereken Davranışlar
Uyum haftasında yapılan bazı hatalı davranış ve uygulamalar uyum sürecini zorlaştırmaktadır.
Bu davranışlar şu şekilde özetlenebilir:
- Çocuğun ayrılmakta zorlandığı bir yetişkin tarafından okula getirilmesi,
- Okulda vedalaşma sürecinin çok uzun veya çok kısa tutulması,
- Ailenin belirlenen program dışında çocukla birlikte sınıfa girmesi,
- Çocuğun öğretmen ve okul ile korkutulması,
- Velinin çocuğa “Okulda sıkıldın mı? Okulda korktun mu?” gibi olumsuz ifadeler kullanarak sorular sorması,
- Çocuğun okula alışması ile ilgili kaygılarının aile tarafından çok fazla dile getirilmesi,
- Çocuğun okulda geçireceği saatler için aile bireylerinin çocuğun yanında planlamalar yapması (“Sen okula gittiğinde biz de kardeşini parka götüreceğiz.” vb.),
- Aile bireylerinin çocuğun okula gitmesi ile ilgili tutarsız davranışlar sergilemesi.
Çocuğun okula uyum sağlayabilmesi için bu davranış ve söylemlerden kaçınmanın gerektiği aileler ile yapılan toplantıda özellikle vurgulanmalıdır.