Bilindiği üzere 2024 yılı Temmuz ayında asgari ücrete ve memur maaşlarına zam gelmiştir. Maaşlara yansıyan bu zam oranı, tüm meslekleri etkilemiş, yapılan iş karşılığında alınan ücret artış göstermiştir.

Bu doğrultuda vatandaş, hangi meslek grubunun ne kadar maaş aldığını oldukça merak etmektedir. İşte ayrıntılar... 

2024 Otopsi Teknikeri Maaşı Ne Kadar?

Son yılların öne çıkan meslekleri arasında ise otopsi ve adli tıp teknikerliği yer almaktadır. Peki otopsi teknikeri maaşı 2024 yılı için ne kadar?

2024 yılı güncel verilerine göre otopsi teknikeri maaşı, ortalama olarak aşağıda yer aldığı şekildedir:

  • Otopsi teknikeri olarak görev yapan bir kişi 2024 yılı için ortalama olarak 20.000 TL ile 48.000 TL arasında maaş almaktadır.

Otopsi Teknikeri Maas 1

Devlette Otopsi Teknikeri Maaşları

Otopsi teknikeri maaşlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu maaşlar çalışanın deneyimine, eğitimine ve çalıştığı kuruma göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda devlette çalışan otopsi teknikeri maaşı ile özelde çalışan otopsi teknikeri maaşları birbirinden ayrılmaktadır.

Devlette çalışan otopsi teknikeri maaşları, 2024 yılı için ve yaklaşık olarak şu şekildedir:

  • Devlette çalışan otopsi teknikeri maaşları 2024 yılı için 40.800 TL ile 48.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Özelde Otopsi Teknikeri Maaşları

Otopsi teknikeri maaşını devlet bazında inceledikten sonra, bu kişilerin bir diğer çalışma sahası olan özel sektör şartlarını inceleyelim…

Özelde çalışan otopsi teknikeri maaşı, 2024 yılı güncel verilerine göre şöyledir:

  • Özel sektörde çalışan otopsi teknikeri maaşları, 20.000 TL ile 40.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Otopsi Teknikeri Maas 2

Otopsi Teknikeri Ne İş Yapar?

Otopsi teknikeri maaşının yanı sıra merak edilen bir diğer konu ise bu mesleğn görev tanımıdır. Birçok kişi tarafından 2 yıllık otopsi yardımcılığı ne iş yapar sorusunu sıkça araştırılmaktadır. Otopsi teknikerleri, kişinin ölüm nedeninin belirlenmesi kapsamındaki adli inceleme sürecinde ve kanıt toplama konusunda aktif görev almaktadır.

Otopsi teknikeri görev tanımı ise şu şekildedir:

  •  Otopsi teknikeri, adli tıp laboratuvarlarında yer alan otopsi uzmanlarına yardımcı olurlar. Bu kapsamda ölüm nedenini tespit etmekte, kanıtları değerlendirmekte ve otopsi süreçlerine destek sağlamaktadır.
  •  Otopsi teknikerleri cesetten numune alımı, inceleme sürecindeki malzemelerin hazırlığı ve diğer teknik konularda patoloji birimine destek olmaktadır.
  •  Otopsi teknikerleri olay yerlerinde bulunan kanıtların değerlendirmekle ve analiz etmekle görevlidir.
  • Otopsi teknikerleri cesetlerin ve cesetlerden elde edilen bulguların kayıt altına alınmasını sağlarlar.
  •  Kayıt altına alınan kanıtları, gerekli analizler için otopsi uzmanlarına sunarlar.

Otopsi Teknikeri Maas 3

Otopsi Teknikeri Nasıl Olunur?

Otopsi teknikeri nasıl olunur sorusunun ilk şartı gerekli eğitimi almaktadır. Bu kapsamda üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren otopsi yardımcılığı bölümünden mezun olmak gerekmektedir.

Bu eğitim anatomi, fizyoloji, sterilizasyon ilkeleri, patoloji, adli tıp, otopsi, olay yeri inceleme, hastane otomasyonu ve tıbbi dokümantasyon gibi dersleri içermektedir. Alınan eğitimin ardından ise en az 6 ay zorunlu staj yapma koşulu bulunmaktadır. Ardından ise uygun iş ilanlarına başvurularak çalışılmaya başlanabilir.

Otopsi Teknikeri Atamaları Kaç Puanla Olur?

Otopsi teknikeri mesleğinde en çok merak edilen konulardan bir tanesi de atama puanlarıdır. Adli tıp teknikeri adı altında T.C. Sağlık Bakanlığı’na en son atanan kişi, 81,26176 puanla atanmıştır.

Yatırım yapmak isteyenler için altın fırsat! 53 ilde satışa çıkarılıyor Yatırım yapmak isteyenler için altın fırsat! 53 ilde satışa çıkarılıyor

Otopsi Teknikeri Çalışma Koşulları

Otopsi teknikeri maaşı kadar çalışma koşulları da meslek hakkında merak edilenlerdir.

Oldukça önemli bir görev üstlenen otopsi teknikerlerinin çalışma koşulları aşağıdaki gibidir:

  •  Otopsi teknikerleri genellikle laboratuvar ortamında çalışmaktadır.
  •  Otopsi teknikerleri, görevlerini icra edebilmek için çeşitli ekipmanlara ihtiyaç duymaktadır. Numune alım aletleri, mikroskoplar, ölçüm cihazları bu ekipmanlardan bazılarıdır. Görece tehlikeli olan bu aletlerin kullanımı konusunda ise dikkat oldukça önemlidir.
  • Otopsi teknikerleri gelen vakanın niteliğine göre esnek çalışma saatlerine sahiptir. Bu sebeple zaman zaman yorucu ve yıpratıcı bir meslek olarak görülmektedir.  
  •  Otopsi teknikerleri, kadavra ve cesetler üzerinde çalışmaktadır. Bu sebeple otopsi teknikerlerinin psikolojik olarak dayanaklı olması gerekmektedir. Otopsi teknikeri olmak isteyen bir kişi, yaptığı işlemlerde sağduyulu ve soğukkanlı olmalıdır.  

Otopsi Teknikeri Maas 4

Sık Sorulan Sorular

Otopsi teknikeri maaşı konusuna detaylı bir şekilde değindikten sonra, vatandaşın bu konu hakkında aklına takılan diğer detayları inceleyelim…

Otopsi Teknikeri Kaç Yıl Okur?

Otopsi teknikeri olmak isteyen bir kişi, üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren yüksek okullarında eğitim görür. Bu kapsamda 2 yıllık otopsi yardımcılığı bölümünden mezun olmak gerekmektedir.

Otopsi Teknikeri Doktor Mu?

Otopsi teknikerleri, doktor değildir ve tıp eğitimi görmezler. Ancak tıp okuyan otopsi doktorlarıyla benzer dersler alırlar. Anatomi, fizyoloji, sterilizasyon ilkeleri, patoloji, adli tıp ve otopsi dersleri ortak dersler arasında yer almaktadır.

Otopsi Teknikeri Maaşını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Otopsi teknikeri maaşını etkileyen farklı koşullar bulunmaktadır. Çalışılan kurumun özelliği, kişinin yetkinlikleri ve benzeri faktörler maaş miktarını etkilemektedir.

Otopsi teknikeri maaşını etkileyen faktörler şu şekildedir:

  •  Deneyim ve kıdem
  • Eğitim düzeyi
  • Yabancı dil
  • Sertifikalar
  • Çalışılan hastanenin bütçesi ve maaş politikaları
  • Çalışılan hastanenin sektörü ( Özel hastane, devlet hastanesi…)
  • Hastanenin büyüklüğü
  • Hastanenin konumu

Adi Tıp Uzmanı Olabilmek İçin Ne Okumalı?

Adli Tıp Uzmanı olmak için üniversitelerin altı yıllık eğitim veren tıp fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Altı yıllık lisans eğitiminin ardından ise Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girmek ve bu sınavı kazanmak gerekir. Sınavı kazanan doktor adayları, bölüm tercihini adli tıpta uzmanlık olarak seçmekte ve dört yıl, adli tıp uzmanlık eğitimini tamamlamalıdır.

Muhabir: Erdinç Alkan