GÜNDEM

Parasız okey tavla oynamak günah mı? Parasız kumar oynamak günah mı?

Abone Ol

Türkiye'de aile ve dost ortamlarının vazgeçilmezleri olan okey ve tavla, keyifli vakit geçirmenin en popüler yollarından ikisidir. Fakat bu oyunların, "günah" kavramıyla da anılması kafalarda karışıklık yaratmaktadır. Peki Parasız okey tavla oynamak günah mı? İşte ayrıntılar... 

Parasız okey tavla oynamak günah mı? 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşlerine göre kumar her türlüsüyle haramdır. Kumar, karşılıklı olarak para veya mal koyarak oynanan ve şansa dayalı oyunları kapsar. Bu açıdan bakıldığında, parasız oynanan okey ve tavla oyunları kumar kapsamında değerlendirilemez.

Ancak, oyunun parasız olması tek başına caiz olmasının göstergesi değildir. Oyunun oynanış şekli de önemlidir. Eğer oyun sırasında öfkelenme, küfür etme, zaman israfı gibi durumlar ortaya çıkıyorsa, bu durumda oyunun caiz olmadığı savunulabilir.

Ayrıca, oyunun kişinin ibadetlerini aksatması veya ailevi ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmesini engellemesi de caiz olmama gerekçesi olarak gösterilebilir.

Parasız kumar oynamak günah mı?

İlk bakışta parasız kumar oyunları masum ve zararsız gibi görünse de, bazı riskleri barındırır. Bu oyunlar, kişide kumar bağımlılığı oluşturabilir, zaman israfına ve maddi kayıplara yol açabilir. Uzmanlar da parasız kumar oyunlarının tıpkı paraslı oyunlar gibi riskler barındırdığını ve oynanırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır.

 Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur:

“Aranızda mallarınızı haksız sebeplerle ve batıl yollarla yemeyin” (el-Bakara, 2/188; en-Nisâ, 4/29).

"Bunlar, para ile, mal ile yapılırsa kumar olur, haram olur."

Demek ki, ne çeşit oyun olursa olsun, çayına bile olsa, oynanınca haram, parasız oynanırsa tahrimen mekruhtur.

Telefonda kumar oynamak günah mı?

İslam, telefonda kumar oynamayı günah sayar ve bunu yasaklamıştır. Kur’an-ı Kerim’de, "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan, şarap ve kumar yolu ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak istiyor. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?" buyurulmaktadır.

Kumar, içki yasağı ile birlikte şu ayetlerle yasaklanmıştır: "Ey iman edenler! İçki, kumar, tapmak için dikilen taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?

Kumar izlemek günah mı?

Kumar oyunlarına bakmanın da haram mı yoksa mekruh mu olduğu konusunda alimler arasında ihtilaf vardır. Bazıları, kumar oyunlarını seyretmenin de kumar oynamak gibi büyük günah olduğunu iddia ederken, bazıları ise kumarın ancak oynanmasının günah olduğunu, bakmanın ise günah sayılmadığını ileri sürmektedir.

Her iki görüş de kendilerine dayandırdıkları delillere sahiptir. Kumar oyunlarına bakmanın da haram olduğunu söyleyen alimler, kumarın insanların dikkatini başka şeylere çektiğini, onları hem maddi hem manevi zarara soktuğunu ve ahlaki yönden de kötü bir davranış olduğunu belirtmektedir. Kumarın sadece oynanmasının haram olduğunu söyleyen alimler ise, kumar oyunlarına bakmanın kumar oynamaya yol açabileceğini, fakat her bakmanın böyle olmadığını ifade etmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı ise kumarın her türlüsünün haram olduğunu bildirmektedir. Başkanlığın web sitesinde yayınlanan bir fetvada, “Kumar oynamak ve kumar oynatmak, hangi şekilde olursa olsun haramdır. Kumar oynamayı izlemek de mekruhtur.” cümleleri kullanılmaktadır.

Kumardan kazanılan para ne yapılmalı?

Kumar parasıyla mal mülk edinen kişi, Allah’tan af dilemeli, kumar parasını hak sahiplerine geri vermeli. Eğer hak sahipleri belli değilse, o parayı hayır işlerine harcamalı. Çünkü kumar Allah’ın yasakladığı bir şeydir, kumar parasıyla alınan her şey de cehennem ateşidir.

Kumar oynamanın ahiretteki cezası?

Bir Müslüman olarak büyük günahlardan, özellikle de kumardan uzak durmak son derece önemlidir. Kumar, kişinin malını ve evindeki huzuru elinden alan, onu manevi açıdan da çökerten bir günahtır. Bu sebeple her Müslüman, kumar ve şans oyunlarından uzak durmalıdır.

Rabbimiz (cc) Kuran-ı Kerim'de kumar ile ilgili şöyle buyurmaktadır:

"Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işidir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan; şarap ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Bunlardan sakınacaksınız değil mi?" (Maide Suresi, 90-91)

Bu ayette açıkça görüldüğü üzere kumar, şeytanın bir vesilesi olarak nitelendirilmiş ve Müslümanlar bundan uzak durmaya teşvik edilmiştir. Kumarın zararları sadece maddi kayıplarla sınırlı kalmaz, aynı zamanda aile huzurunu bozar, manevi çöküşe yol açar ve kişiyi Allah'tan uzaklaştırır.

Bir Müslüman, Allah'ın rızasını kazanmak ve ahirette kurtuluşa ermek için kumar gibi büyük günahlardan uzak durmalı ve her zaman iyiliğe, güzelliğe ve doğruluğa yönelmelidir.