Soylu sporu olarak dünya üzerinde tanınan Polo sporu hakkında vatandaşlar pek çok soru soruyorlar. İşte Polo sporu hangi ülkeye aittir? Polo sporunun atası kimdir? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.

Polo sporu hangi ülkeye aittir?

Polo, aynı zamanda Çevgen olarak da bilinen, dört kişilik iki takımın at sırtında, ellerindeki özel sopalarla 10 cm çapındaki bir topa vurarak oynadığı bir spordur. Oyunun hedefi, topu rakip takımın kale alanına göndererek gol atmaktır.

Polo sporunda, biniciler, uzun bir sopanın yardımıyla küçük bir beyaz plastik veya ağaç topu sürerek rakip takımın kalesine gol atmaya çalışırlar. Bu geleneksel oyun, 300 yarda (yaklaşık 274,32 metre) uzunluğundaki bir çimen sahada gerçekleştirilir.

Arena polo, modern bir polo çeşididir ve genellikle kapalı bir sahada veya açık havada oynanır. Oyun alanı genellikle 100 yardadan (91.44 metre) daha küçüktür. Her bir takımda yalnızca üç oyuncu bulunur ve şişirilebilir bir deri top kullanılır. Bir arena polo maçı, genellikle dört devreden oluşur ve her devre altışar dakika sürer (bu devrelere chukkas veya chukkers denir).

Buz polosu, modern polo çeşitlerinden biridir ve düz, sıkıştırılmış buz yüzeyinde veya donmuş bir gölette oynanır. Her takım genellikle üç oyuncudan oluşur ve parlak renkli, hafif bir plastik top kullanılır. Polo’nun diğer varyasyonları arasında fil polo, bisiklet polo, Segway polo ve plaj polo bulunur. Bu spor dalları, takım yapısı, kurallar ve oyun becerileri bakımından ayrı ayrı sporlar olarak kabul edilirler.

Polo sporunun atası kimdir?

Polo oyununun kökenleri, ilk olarak MÖ 6. yüzyılda veya belki daha sonrasında Pers ülkesi/İran’a dayanmaktadır. Oyunun M.S. 1. yüzyılda oynandığına dair tahminler bulunmaktadır. Başlangıçta, polo genellikle kralın korumaları veya diğer elit askeri birlikler tarafından bir eğitim oyunu olarak kullanılıyordu. Savaşçı kabile üyeleri, her bir tarafında 100 kişi olacak şekilde bu oyunu oynarlardı. Bu, adeta küçük çaplı bir savaştı.

MÖ 2000’lerde Orta Asya’daki Türk toplulukları arasında Çevgan adı verilen bir oyun popülerdi. Bu oyun zamanla tüm Asya kıtasında yayıldı. 1800’lü yıllarda İngiliz gezginler, Hindistan’a yaptıkları seyahatler sırasında bu oyunla tanıştılar ve Avrupa’ya getirdiler. İngiliz soylularının arasında hızla popülerleşen bu oyun, sonunda İngilizlerin millî bir oyunu haline geldi.