Son dönemde artan gerilim ve jeopolitik belirsizlikler, Avrupa ülkelerini Rusya ile olası bir savaş senaryosuna karşı hazırlıklar yapmaya yönlendiriyor.  Polonya’nın Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Rusya ile sıcak çatışma yaşanabileceğini söyledi. Kosiniak-Kamysz, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, Ukrayna-Rusya arasındaki gerilimin arttığını ve Rusya’nın NATO ülkelerine saldırabileceğini belirtti. Polonya’nın ulusal savunma stratejisi kapsamında, Belarus ve Rusya sınırına yeni korunaklar yapıldığını da ekledi.

Polonya ile Rusya savaşı senaryosu gerçekleşebilir!

Polonya, Belarus ve Rusya ile olan sınır bölgesinde yeni tahkimatlar ve sığınaklar inşa ediyor. Bir ekonomi ve hukuk dergisindeki bir makaleye göre, Polonya sınır bölgesine yeni sığınaklar ve tahkimatlar kuruyor. Savunma Bakanlığı, “sınır bölgesindeki mühendislik yapısını, sığınak sistemi ve diğer iyileştirmelerle birlikte artırmak için çalıştıklarını” açıkladı.

Polonya Rusya Ile Savaşa Hazırlanıyor (2)

Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Ukrayna’nın Rusya’ya yenildiği ve Rusya lideri Vladimir Putin’in Polonya da dahil olmak üzere NATO ülkelerine saldırabileceği bir duruma hazır olduklarını ifade etti. Savunma Bakanlığı, bu adımın “ulusal savunma stratejisinin bir unsuru” olduğunu savundu.

Rusya'nın ilk hedefi Polonya ve İsveç

Küresel istihbarat gelişmelerine yer veren yayın organı Intelligence Online’da (IO) yayınlanan yazı Rusya’nın dev bir jammer-elektronik savaş cihazını (EWS) Avrupa’nın göbeğine yerleştirdiğini ortaya koydu. Rusya’nın Litvanya ile Polonya arasında, Baltık Denizi kıyısında yer alan Kaliningrad kentine yerleştirilen 'Tobol' sisteminin Avrupalı istihbarat örgütlerini “alarm durumuna geçirdiği” ifade ediliyor. 

Apartman büyüklüğünde radar

Rusya’nın en gizli askeri teknoloji projelerinden kabul edilen Tobol, hem karadan hem de havadan atılan füzeleri etkisiz hale getirebiliyor. Ayrıca, savaş uçakları, insansız hava araçları veya helikopterler gibi hedeflerin elektronik sistemlerini kesintiye uğratan veya bozan bir yer istasyonu da içeriyor. Tobol’un Avrupa ve NATO için en tehlikeli yanı ise, uzaydaki uyduların veri iletimini durdurabilecek veya engelleyebilecek gelişmiş radar, jammer ve scrambler gibi ‘elektronik statik sistemlere’ sahip olması. Rusya’nın Kaliningrad şehrindeki liman ve diğer noktalara konuşlandırılan uydu bağlantılı küreler, Batı’nın uydu haberleşmesini aksatmak ve bozmak için kullanılıyor. Tobol’un radar küresi ise bir apartman boyutunda olduğu söyleniyor.

Starlink uydularını bozdu

Starlink, Elon Musk’ın SpaceX şirketinin dünyanın her yerine internet sağlamak için geliştirdiği bir uydu ağı. Washington Post gazetesine göre, 2023 Nisan’ında Rusya, GPS sinyallerini bozarak Starlink’in internet bağlantısını yaklaşık 20 gün boyunca durdurdu. Pentagon’un gizli belgeleri sayesinde, Tobol sisteminin varlığı ve Rusya’daki kod adının ‘14Ts227’ olduğu ortaya çıktı.

ABD cevap verecek

ABD’nin Kiev’e askeri uydulardan gönderdiği görüntü sinyallerinin, Ukrayna’nın Rusya’ya SİHA saldırıları planlamasına nasıl yardımcı olduğunu ve Tobol’un bu sinyalleri nasıl “büyük ölçüde bozduğunu” ortaya koyuyor. Belgelere göre ABD uydularının sinyallerini “düşük frekansa çekerek” Tobol saldırılarından kurtulma çabaları da beklenen sonucu vermedi. Rusya bu kez de uydu sinyallerini yer alıcı istasyonlarına ulaşırken yakaladı. ABD’nin Tobol karşısında yeni bir askeri teknoloji uygulamayı planladığı da iddia edilmekte.

7 bölgeye yerleştirildi

Tobol, ABD merkezli Güvenli Dünya Vakfı (SWF) tarafından ortaya çıkarılan yedi adet yer tabanlı savaş kompleksinden oluşmaktadır. Bu kompleksler, Rusya’nın Batı uydularına yönelik izleme yaptığı uzay gözlem istasyonlarının yakınında konumlanmıştır. Moskova, Sibirya ve Ukrayna’nın doğusu gibi bölgelerde bulunmaktadırlar. SWF, Rusya kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, Tobol’un baş tasarımcısı Vladimir M. Vatutin, Tobol’un uydu verilerini yüzde 90 oranında bozabildiğini öne sürmektedir.

Donetsk'i kitledi

 Washington Post’un sızdırdığı belgelere göre, Tobol sistemi Ukrayna’nın doğusunda, Donetsk bölgesinde konuşlandırılmış. Donetsk’i koruyan Ukrayna güçlerinin lideri Albay Pavlo Palisa, Tobol’un yaptığı bozucu etki yüzünden hava saldırısı ve iletişim yapamadıklarını ifade etmekte.

Polonya Rusya Ile Savaşa Hazırlanıyor (1)

Avrupa diken üstünde!

IO ise Rusya’nın Tobol’u Polonya’ya karşı da kullanmaya başladığı bilgisini vermekte. Bu sistem, 18 Ocak’ta Kaliningrad’da yerleştirildi ve o gün Polonya’nın yarısının GPS sinyallerini bir süreliğine kesintiye uğrattı. Rusya’nın Avrupa’da elektronik savaşa ağırlık vermesi nedeniyle, Avrupa istihbarat servislerinin buna karşı tedbir aldıkları da belirtilmektedir.