Galatasaray'ın Şampiyonlar ligi gruplarına kalmasını garantilemesinin ardından muhtemel rakipleri merak konusu oldu. Taraftarlar cimbomun rakipleri hakkında pek çok soru sormaya başladı. Galatasaray'ın 2. torbada muhtemel rakiplerinden olan RB Leipzig, hakkında sorulan, RB Leipzig kimin? Kadro değeri ve oyuncuları kimler? Sorularının cevapları haberimiz içerisinde yer alıyor. İşte ayrıntılar...

RB Leipzig kimin?

RB Leipzig, Almanya'nın Saksonya eyaletinde bulunan Leipzig şehrinde bulunan bir Alman futbol kulübü. 2009 yılında, enerji içeceği markası Red Bull tarafından kuruldu. Ancak, Almanya Futbol Federasyonu (DFB) kuralları gereği, bir futbol kulübünün isminde marka adı kullanılamaz. Bu nedenle, kulübün adı "RasenBallsport Leipzig" olarak değiştirildi. Bu isim, "çim üzerinde topla oynanan spor" anlamına geliyor ve Red Bull'un baş harflerini içeriyor.

Kulüp, 2009-10 sezonunda NOFV-Oberliga Süd'de şampiyon oldu ve bir üst lige çıktı. 2012-13 sezonunda Regionalliga Nord'da namağlup şampiyon olarak 3. Liga'ya yükseldi. 2013-14 sezonunda ligi ikinci sırada bitirerek 2. Bundesliga'ya yükseldi.

RB Leipzig, kuruluşundan bu yana hızlı bir yükseliş gösterdi ve 2016-17 sezonunda Bundesliga'ya yükseldi. 2022-23 sezonunda ise DFB-Pokal'ı kazanarak ilk büyük kupasını kazandı.

2006 yılında, Red Bull şirketi Almanya'nın Leipzig şehrinde futbol yatırımı yapmaya karar verdi. İlk denemeleri FC Sachsen Leipzig'i satın almaktı, ancak şiddetli taraftar protestoları ve isim hakları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Alman Futbol Federasyonu (DFB) bu girişime izin vermedi.

DFB'nin lisanslama kurallarına göre, dördüncü lig Regionalliga'nın altındaki takımlar, üst liglere terfi etmek için DFB'nin onayını almak zorunda değil. Bu nedenle Red Bull, beşinci lig Oberliga'da mücadele eden SSV Markranstadt'ı satın alarak Leipzig'de futbol yatırımına başladı. SSV Markranstadt'ın üç takımı ve genç takımları Red Bull'un kontrolüne geçti. Birinci takım teknik direktörü Tino Vogel ve teknik ekip de görevlerinde kaldı.

Saksonya eyaleti futbol federasyonunun isteği üzerine, Red Bull FC Sachsen Leipzig'in altyapısının en yaşlı dört takımını da satın aldı.

Kuzey Doğu Almanya Futbol Federasyonu, 13 Haziran 2009'da bu işlemlere onay verdi. Böylece RB Leipzig, 2009-10 sezonunda SSV Markranstadt'ın yerine Oberliga Kuzey Doğu'nun Güney grubunda oynama hakkı kazandı.

Ancak RB Leipzig'in logosu Red Bull'un logosuna çok benziyordu. Bu nedenle Saksonya Federasyonu, bu logoyu kabul etmedi. RB Leipzig, logosunu değiştirerek sorunu çözdü.

Leipzig takımı Red Bull grubunun bir takımı olarak biliniyor. Takımın 3 başkanı var bunlar Oliver Mintzlaff, Ulrich Wolter ve Frank Zimmermann'dır.

Kadro değeri ve oyuncuları kimler?

Leipzig takımı 410 Milyon Euro piyasa değerine sahip bir takım olarak karşımıza çıkıyor. 

Leipzig takımı oyuncu kadrosunda şu isimler bulunuyor:

  1. Péter Gulácsi 
  2. Janis Blaswich
  3. Leopold Zingerle
  4. Timo Schlieck
  5. Mohamed Simakan
  6. Castello Lukeba
  7. Willi Orbán
  8. El Chadaille Bitshiabu 
  9. David Raum
  10. Christopher Lenz
  11. Benjamin Henrichs
  12. Lukas Klostermann
  13. Xaver Schlager
  14. Nicolas Seiwald
  15. Amadou Haidara 
  16. Ilaix Moriba
  17. Kevin Kampl
  18. Dani Olmo
  19. Xavi Simons
  20. Christoph Baumgartner
  21. Fábio Carvalho
  22. Emil Forsberg
  23. Caden Clark
  24. Hugo Novoa
  25. Loïs Openda
  26. Timo Werner
  27. Benjamin Sesko
  28. Yussuf Poulsen