Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, merkezi sınav puanıyla öğrenci kabul eden okullarda görevlendirilen öğretmen ve yöneticiler, Milli Eğitim Akademisi'nde Bakanlık tarafından belirlenen eğitimlere katılmak zorunda olacak.
Ayrıca, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar her yıl denetlenecek ve değerlendirilecek. Bu denetim ve değerlendirme sonucunda yeterli başarıyı gösteremeyen okullar, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul statüsünden çıkarılacak.
Ortaöğretimlerde yeni dönem!
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaöğretim kurumlarını düzenleyen yönetmelikte önemli değişikliklere giderek eğitim sisteminde yeni bir dönemi başlattı. Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik, merkezi sınavla öğrenci alan okullardan devamsızlık kurallarına, sınav sisteminden diploma düzenlemelerine kadar birçok alanda yenilikler geliyor.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullara atanan öğretmen ve yöneticiler, Millî Eğitim Akademisi'nde özel eğitimlere katılacak. Bu okullar, her yıl detaylı bir şekilde izlenecek ve değerlendirilecek. Başarısız bulunan okullar, merkezi sınavla öğrenci alan okul statüsünden çıkarılacak. Okulların seçim ve değerlendirme süreçleri daha şeffaf hale getirilecek, il ve bakanlık düzeyinde komisyonlar kurulacak.
MEB'den Devamsızlıkta Yeni Düzenleme: Öğrencilere Ek Haklar Tanındı
Öğrencilerin devamsızlık sınırlarında bazı istisnalar getirildi. Örneğin, birinci derece yakınını kaybeden öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi artırıldı. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler, bir sonraki yıl okula devam etmek için bir işletme ile sözleşme imzalamak zorunda olacak. 12. sınıf öğrencileri ders başarısızlığı nedeni ile sınıf tekrarı yapabilecek. Sınıf tekrarı yapmak istemeyen öğrencilere ek sınav hakkı tanınacak.
MEB'den Sınav ve Diploma İşlemlerinde Yeni Düzenlemeler
Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sorumluluk sınavları, yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecek. Diploma kaybolması veya kullanılamaz hale gelmesi durumunda yeni diploma düzenlenmeyecek, öğrenim durum belgesi verilecek. Yabancı uyruklu öğrencilerin denklik işlemleriyle ilgili de düzenlemeler yapıldı. Ekim ayının sonuna kadar kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrenciler diploma almaya hak kazanacak.
Spor ve güzel sanatlar liselerinde tema değişiklikleri, eylül-ekim aylarının son haftasında yapılacak yetenek sınavlarıyla mümkün olacak. Beden eğitimi dersine katılamayacak özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler rapor almak zorunda olacak. Okullarda alanı atölye ve laboratuvar öğretmenliği olan müdür yardımcısı bulunmaması durumunda, şartları taşıyan bir müdür yardımcısının bu görevi yürütebileceği kaydedildi. Yabancı dil öğretmenlerine hizmet içi eğitim verilecek. Okullarda öğrenci güvenliği için gerekli önlemler alınacak ve velilerle işbirliği yapılacak.