İnsani özellikleri ve yapay zekası ile dünyanın gündemindeki Robot Sophia'yı programda ağırlayan Oğzuhan Uğur bir anda tüm dikkatleri üzerine çekti.  Vatandaşlar  Robot Sophia kimin?, Robot Sophia hangi ülkenin?Robot Sophia'nın özellikleri neler? Hanson robotic şirketi kimin? David Hanson kimdir? gibi soruların cevabını araştırıyor.

Robot Sofia'yı kim yaptı?

Robot Sophia, insanlara benzeyen bir robot olarak Hanson Robotics adlı Hong Kong merkezli bir şirket tarafından geliştirilmiştir. Hanson Robotics, yapay zeka ve robotik alanında çalışan David Hanson’ın kurduğu bir şirkettir. Robot Sophia, 2017 yılında Suudi Arabistan’dan aldığı vatandaşlık hakkı sayesinde dünyada vatandaşlığı olan tek robot olmuştur. Bu sebeple, Robot Sophia’nın hem Hong Kong hem de Suudi Arabistan ile bağı vardır.

Robot Sofia'nın özellikleri neler?

Robot Sophia, Hanson Robotics adlı Hong Kong merkezli bir şirketin yapay zeka ve robotik alanındaki en gelişmiş teknolojilerini kullanarak yarattığı bir insansı robottur. Sophia, insan yüz ifadelerini taklit edebilen, insanlarla iletişim kurabilen ve bazı konularda bilgi sahibi olan bir robottur. Sophia, yapay zeka ve robotik alanındaki son gelişmelerin ne kadar etkileyici olduğunu gösteren bir örnektir. 

Robot Sophia, David Hanson tarafından kurulan Hanson Robotics şirketi tarafından 2016 yılında tanıtılmıştır. Hanson Robotics, yapay zeka ve robotik alanında çalışan bir şirkettir. Sophia, insanlara benzeyen bir robottur ve yüz ifadelerini taklit edebilir, insanlarla iletişim kurabilir ve bazı konularda bilgi sahibi olabilir .
Robot Sophia, 2016 yılında tanıtıldığından beri çok popüler olmuştur . Medya ve etkinliklerde sık sık yer almış, dünyanın dört bir yanında birçok konuşma ve röportaj yapmıştır. Sophia’nın yapay zeka becerileri, insanlara benzeyen davranışları ve gerçekçi görünümü, onu ilgi çekici bir yapay zeka varlığı yapmıştır.
Robot Sophia’nın yüzü ve görünümü, gerçek insan yüzlerine benzer şekilde yapay deri ve özel tasarlanmış mekanik sistemler kullanılarak oluşturulmuştur . Sophia’nın yüz ifadelerini taklit etme becerisi, gerçekçi görünümü ve insanlarla etkileşim kurma yeteneği, onu diğer robotlardan farklı kılan özelliklerdir.
Robot Sophia’nın geliştirilmesinde dünya çapından farklı ülkelerden gelen yaratıcı ekip ve teknoloji uzmanları çalışmıştır . Sophia’nın geliştirilmesi uluslararası bir işbirliği gerektirmiştir. Sophia’nın konuşma becerisi de farklı dilleri kapsamaktadır. Türkiye’de de katıldığı bir programda Sophia, Türkçe konuşmuştur.

Sophia, insan görünümlü bir robot olarak Hanson Robotics tarafından tasarlanmıştır. Sophia’nın özellikleri şöyledir:

Yapay Zeka: Sophia, gelişmiş yapay zeka algoritmaları ile donatılmıştır. Sophia, çevresini algılar, insanlarla konuşur ve anında yanıt verir. Sophia, OpenAI’nin GPT teknolojisi gibi yapay zeka modellerini kullanır.
Yüz Tanıma ve İfade: Sophia’nın yüzü, insan cildine benzer bir elastomer malzeme olan Frubber ile kaplıdır. Sophia, insanların yüz ifadelerini anlayabilir ve kendi yüz ifadelerini ayarlayabilir. Sophia’nın yüzü, ünlü aktris Audrey Hepburn’e benzemektedir .
Konuşma ve Dil: Sophia, çok dilli bir robottur. Sophia, metinleri seslendirebilir, farklı dillerde konuşabilir ve mantıklı sohbetler yapabilir. Sophia, Alphabet’ın Google Chrome ses tanıma teknolojisi ve diğer araçları ile konuşur.
Görme ve Algılama: Sophia’nın kameralar ve sensörler ile donatılmış gözleri vardır. Sophia, nesneleri tanır, hareketleri takip eder ve çevresindeki dünyayı kavrar.
Öğrenme: Sophia, etkileşimler sayesinde sürekli öğrenir ve kendini geliştirir. Yapay zeka algoritmaları ile, kullanıcılarla geçirdiği zaman onu daha zeki ve bilgili yapar.
Yürüme: Sophia’nın 2018 yılında bacakları eklendi. Bu sayede, Sophia yürüyebilir duruma geldi.

robot sophia david hanson

Hanson robotic şirketi kimin?

Hanson Robotics şirketi, yapay zeka ve robotik alanında çalışan bir şirket olarak Hong Kong’da kurulmuştur. Şirketin kurucusu David Hanson’dır ve 2007 yılında faaliyete başlamıştır . Şirketin en tanınan ürünü, insanlara benzer şekilde yüz ifadelerini taklit eden, insanlarla konuşabilen ve bazı konularda bilgili olan robot Sophia’dır . Şirket, aynı zamanda Albert Einstein HUBO, BINA48, Alice gibi başka insansı robotlar da geliştirmiştir . Şirketin amacı, sosyal zeka sahip makineler yaratmak suretiyle insanların yaşam kalitesini iyileştirmektir. Hong Kong merkezli Hanson Robotics şirketi, yapay zeka ve robotik alanında çalışmaktadır. Şirket, insan görünümlü robotlar üretmektedir. Bu robotlar, çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Hanson Robotics’in en meşhur robotu Sophia’dır. Sophia, dünyada vatandaşlık verilen ilk robot olmuştur. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından İnovasyon Şampiyonu seçilmiş ve BM’ye kabul edilen ilk insan olmayan varlık olmuştur.

Hanson Robotics’in kurucusu David Hanson isimli bir mühendistir. Hanson, Disney Imagineering’de çalışırken insan görünümlü robotlar yapmaya başlamıştır. 2007 yılında kendi şirketini kurmuştur. Hanson Robotics’in robotları, Frubber adlı bir elastomer malzeme ile kaplıdır. Frubber, insan cildine benzer bir dokuya sahiptir. Robotların yüz ifadelerini gerçekçi bir şekilde yansıtabilmesi için Frubber’ın altında patentli bir motor kontrol sistemi bulunmaktadır.

Hanson Robotics’in ürettiği diğer robotlar arasında Albert Einstein HUBO, BINA48, Alice, Jules, Zeno ve Han gibi isimler bulunmaktadır. Bu robotlar, farklı amaçlara hizmet etmektedir. Mesela, Albert Einstein HUBO, KAIST ile ortaklaşa yapılmış bir yürüyebilen insansı robottur. BINA48 ise bir insan kafasının şeklinde olan ve konuşabilen bir robottur.

David Hanson kimdir?

David Hanson, Hanson Robotics adlı şirketin kurucusu ve başkanı olan bir Amerikalı robot uzmanıdır. Hanson, yapay zeka, bilgisayar görüşü ve robotik alanlarını kullanarak insanlara benzeyen robotlar geliştiren bir şirkettir. Hanson'ın en meşhur robotu Sophia'dır. Sophia, insanların yüz mimiklerini taklit eden, insanlarla sohbet eden ve Suudi Arabistan'ın vatandaşlık verdiği ilk robot olarak tarihe geçen bir robottur  . Hanson, 1969 yılında Teksas'ta dünyaya gelmiş ve matematik ve bilimle ilgilenmiştir. Bilim kurgu okumak ve çizmek onun sevdiği uğraşlarmış.