Vazgeçilmez iklimlendirme cihazlarından olan kombiler; ev, işyeri, ofis, mağaza, dükkân gibi pek çok farklı mekânda kullanılıyor. Doğalgaz kullanımını ve sıcak su ihtiyacını gidermek için kullanılan kombiler, kapalı alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış olan iklimlendirme cihazlarıdır. Rüzgarlı havada kombi kapatılır mı, rüzgar kombiyi etkiler mi? Gibi soruların cevaplarını sizler için hazırladık...

Rüzgarlı havada kombi kapatılır mı?

 Cihazların kullanıldığı ortamın yeterli şekilde oksijen alması sağlanmalı, menfezler kapatılmamalı. Şiddetli rüzgar olduğu havalarda kombi kullanılmamalı.

Rüzgarlı havada kombi kapatılır mı Rüzgar kombiyi etkiler mi (1)

Baca ve boru bağlantılarının sorunsuz bir şekilde yapıldığından emin olunmalı ve baca bağlantı kısımlarının sızdırmazlıkları sağlanmalı. Dumanın geri tepmesinin önlenmesi için baca başlığı mutlaka takılı olmalıdır.

Rüzgar kombiyi etkiler mi?

Özellikle yüksek katlardaki cihazlar, kuvvetki esen poyraz ya da lodos rüzgarlarından etkilenirler. Rüzgarlı günlerde kombiler f5, E03, E01, F1, F02, C4, E14,E82 hatası verebilir. Rüzgar azaldığında kombi kendi kendine düzelir. Ancak bu durum sıklıkla tekrarlanıyorsa bacaya sağa ya da sola bakacak şekilde dirsek monte edilerek sorun çözülebilir. Takılacak dirsek kesinlikle yukarı ya da aşağı bakmamalıdır. 

Rüzgarlı havada kombi kapatılır mı Rüzgar kombiyi etkiler mi (2)

Kombi soğuktan etkilenir mi?

 Soğuk havalarda balkonda olan kombiler donma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Don olayının sık yaşandığı bölgelerde kombinin fişi çekilmesi ya da elektrik kesilmesi durumunda cihazın donması muhtemel. Bu olayın yaşanması sonrasında ise kombinin patlama tehlikesi de bir hayli yüksektir.

Kombi nereye konmaz?

Kombiler, binaların merdiven boşluklarına, yapıların genel kullanıma açık olan koridorlarına, baca duvarlarının üzerine, yatak odalarına ve yanıcı maddelerin depolandığı alanlara monte edilmemeli.

Kombi çalışırken hava alması için ne yapılmalı?

Peteklerin havası alınırken başka birinin hava alma işlemi bitene kadar kombiye sürekli su basması gerekmektedir. Hava alınırken purjör birden açılmamalıdır. Yavaşça alınan hava aynı oranda kombiden su basılarak takviye edilmelidir. Eğer petek içindeki havayı birden boşaltırsak ya da suyu hızlı bir şekilde basarsak kombi kendini kapatır ve arıza konumuna geçer.

Rüzgarlı havada kombi kapatılır mı Rüzgar kombiyi etkiler mi (3)

Arıza konumu çok önemli bir husus değildir. Kombi servisleri hava alma durumu esnasında kombinin kapatılıp petek havalarının havanın kapalı konumda iken alınmasını tavsiye ederler. Kombinin herhangi bir zarar görmeyeceğini bilseniz de siz yine de kombi kapalı konumda iken havayı almayı deneyebilirsiniz.