Modern çağın en büyük hastalıklarından birisi insanların sürekli olarak uykusuzluktan yakınması olarak karşımıza çıkıyor. Çalışma hayatı ve sosyal hayatın çok fazla zaman tüketmesi sebebiyle insanoğlu uyumaya çok az zaman bulabiliyor. Her olguda olduğu gibi uyumanında azının vücuda ve sağlığa bazı zararları var. İşte detaylar...
Sağlığınızı Riske Atmayın! Gece 7 Saatten Az Uyursanız Bu Sorunlarla Karşılaşabilirsiniz
Az uyumanın sağlığa zararlı etkileri şunlardır:
Kilo alımı ve metabolizmanın yavaşlaması: Uyku düzeni bozulduğunda, vücudumuz daha fazla kaloriye ihtiyacı olabilir ve beynimize yemek yeme sinyali göndererek daha fazla yemek yeme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bu da kilo alımına neden olur.
Duygusal açlık ve dikkat dağınıklığı: Uyku düzeni bozulduğunda, duyduğumuz ve hakkında çalışmalarda olan “duygusal açlık” bireylerde farkettirmeden sinsi sinsi ilerler. Ayrıca, yorgun olmak kendinizi yaşlandıran seçimler yapma riskinizi artırır.
Kaza riski ve kendini yaşlandıran seçimler: Uyku düzeni bozulduğunda, dikkat dağınıklığına, daha yorgun olmanıza, daha çok yemenize neden olur ve kaza risklerini artırır. Ayrıca, yorgun olduğunuzda somon füme hazırlamaktansa duble çizburger söylemek daha kolayınıza gelir.
Bağırsak florasında bozulma: İnsülin direncinin yükselmesi, diyabet, tansiyonun yükselmesi, stres, hafıza kaybı ve odaklanma problemi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bu nedenle, sağlıklı bir şekilde uyumak için 23:00-2:00 arasında bireyin uykuda olması gerekmektedir. Uyku alımınızın kaliteli ve sürekli olması da önemlidir. Uyku apnesi gibi uyku bozuklukları varsa doktorunuza danışmanız gerekir.
Uyumak için 23:00-2:00 arasında uyumak daha sağlıklıdır. Bu saatlerde vücudumuz melatonin adlı bir hormon üretir. Melatonin, vücudun biyolojik saatini ayarlamak ve ritmini korumak için gereklidir. Ayrıca, 22:00-23:00 arasında uyumak kalp ve damarlar ile ilgili sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, uyumak için bu saatleri seçmek daha iyi olur.
Melatonin, vücudun doğal ritmi ile uyumlu çalışan bir hormondur. Beyindeki pineal bez tarafından üretilir ve karanlıkta artar. Uyku-uyanıklık döngüsünü ve sirkadiyen ritim gibi vücut işlevlerini etkiler.
Melatonin ayrıca antioksidan, bağışıklık sistemi güçlendirici ve hücre yenilenmesine katkıda bulunabilen bir madde de olabilir. Melatonin kullanımı uyku sorunlarına yardımcı olabilir, ancak yan etkileri ve dozajı dikkatli olunmalıdır.
Uyku kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
Her gün aynı saatlerde uyuyun. Sabah 06:00’da uyanmak için en geç 00:00’da yatmaya çalışın. Böylece hem yeterince uyuduğunuz hem de sabah erken kalktığınız için ertesi gece 00:00’da zorlanmadan uykuya gidebilirsiniz.
Gece yemeklerini bırakın. Akşam saat 21:00’den sonra meyve sebze gibi besinlerden uzak durun. Özellikle alkol, kafein, nikotin gibi maddelerden kaçının. Midenin aldığı besinleri öğütmesi için 4-5 saatlik bir süreye ihtiyacı vardır.
Uygun yastık seçin. Her insanın vücudu farklıdır. Bu nedenle farklı ürünlerle rahat eder. Vücudunuza en uygun olan yastığı deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz.
Ortam sıcaklığını ayarlayın. Uyuduğunuz oda ne çok sıcak ne de çok soğuk olsun. Vücudunuz aşırı sıcak ya da soğuk bir ortamda ısısını ayarlayamayacağı için uykuya gidebilmeniz zor olacaktır.
Dertleri değil koyunları sayın. Hepimizin günlük yaşantısında birçok dert ve sıkıntıları olabilir. Derdim yok diyen insan sayısı yok denecek kadar azdır. Hal böyle olunca kafamızı yastığa koyduğumuz zaman sıkıntılarımız hemen aklımızda gelir. Bu konuda yapabileceğiniz tek şey düşüncemizi farklı yönlere çekmektir. Size basit gibi gelebilir ancak “çitten atlayan koyunları saymak” diğer düşüncelerinizi unutup uykuya gidebilmeniz sağlayacak çok basit ve etkili bir yöntemdir.
Yatağa temiz girin. Özellikle uyumadan önce ayakları yıkamak, hem hijyenik açıdan arınmamızı hem de vücudun rahatlamasını sağlayacaktır.
Uygun yatak kullanın. Teknoloji oldukça gelişti markalar modeller çoğaldı. Hala kanepede uyuyorsanız ve uykusuzluktan şikayetçiyseniz hemen kendinize uygun güzel bir yatak bulmalı ve uyku gibi bir nimetin tadını çıkarmalısınız.
KBB Muayenesi Yapın. Kulak, burun ve boğaz vücudumuzun en önemli bölgelerindendir. Bu bölgelerdeki sorunlar uykusuzlukla ilişkilidir.
İYİ UYKULAR...