Sarallar, Trabzon’un Of ilçesinden çıkan ve İstanbul’da faaliyet gösteren bir suç örgütüdür. 2021 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Burhanettin Saral ve Ümit Saral’ın liderliğindeki örgütün 347 silahlı üyesi vardır ve Türkiye’deki en büyük ikinci suç örgütüdür. Örgütün siyasi görüşü ülkücülüktür. Peki Sarallar grubu ne iş yapar? Sarallar çetesi tutuklandı mı? İşte haberin detayları...

Sarallar Çetesi Nedir?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, örgütün 35-40 bin civarında taraftarı olduğu ve 2005 yılına kadar Hüseyin Saral tarafından yönetildiği belirtilmiştir. Hüseyin Saral’ın 2005’te öldürülmesinden sonra, örgütün liderliğini Burhanettin Saral’ın devraldığı; Ümit Saral, Yakup Kerem Saral, İlyas Saral ve Zafer Saral’ın ise yönetim kadrosunda yer aldığı ifade edilmiştir.

2022 yılında devlet, örgüte karşı iki aşamalı bir operasyon düzenlemiş ve 169 kişi tutuklanmıştır. Bu operasyonda, eski yöneticilerinin çoğunun cezaevinde olması nedeniyle, örgüt içinde yeni liderlerin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Örgütün yeni yöneticileri arasında Erdal Acar, Fatih Sarıalioğlu, Ali Kaplan, Mehmet Ulu, Osman Tellioğlu, Mustafa Fazlıoğlu ve Tamer Çağlar bulunmaktadır. Erdal Acar’ın ‘sosyete sorumlusu’ olarak tanındığı ve Necati Şaşmaz, Erkan Petekkaya ve Sinan Engin gibi ünlü isimleri mağdur ettiği iddia edilmiştir.

Ferdi Kadıoğlu Türkçe bilmiyor mu? Anne ve Babası kim? Aslen nereli? Ferdi Kadıoğlu Türkçe bilmiyor mu? Anne ve Babası kim? Aslen nereli?

Sarallar, 2004 yılından beri başka bir Karadenizli suç örgütü olan Şahinler ile kanlı bir rekabet içindedir. Bu rekabete daha sonra Bahçelievler Çeteleri olarak bilinen Şirinler de katılmıştır. Bu çatışmalarda 2004’ten 2017’ye kadar 23 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi felç olmuştur. Ölenler arasında Saralların ilk lideri Hüseyin Saral, Şahinlerin lideri Sedat Şahin’in kardeşi Vedat Şahin ve Şirinlerin lideri Kenan Şirin de vardır. Ayrıca Alaattin Çakıcı, Erol Evcil ve Haluk Kırcı gibi büyük mafya liderlerinin avukatı Atalay Cebesoy da saldırı sonucu ölmüştür. Peki, Sarallar grubu ne iş yapar? Saral Ailesi nerelidir? Of'taki Bomba Olayı Nedir? Örgüt liderleri ve yöneticileri kimlerdir? Şahinler mafya örgütüyle çatışma olayı nedir? 2022 yılında gerçekleşen "Tümör Operasyonu" nedir? Süleyman Soylu tartışması nedir? merak edilen tüm soruların cevabı haberin devamında...

Sarallar grubu ne iş yapar? Saral Ailesi nerelidir?

Sarallar, Trabzon’un Of ilçesindeki Sarıalioğlu ailesinin bir kolu olarak ortaya çıkan bir mafya grubudur. Of’ta belediye başkanlığı yapan, cumhurbaşkanı danışmanlığı yapan ve emniyet müdürlüğü yapan aile üyeleri vardır. Saralların mafya lideri Hüseyin Ağa lakaplı Hüseyin Saral’dır. Hüseyin Saral, silahlı suç örgütü kurmak, adam öldürmek, yaralamak ve gasp etmek gibi suçlardan aranmaktadır. 1998’de bir kuyumcuyu dolandırıp 500 bin dolar ve 22 kilogram altın çaldığı için polisin dikkatini çekti. Yurtdışına kaçtı ve Romanya’da akaryakıt kaçakçılığı yaptığı belirlendi. 2001’de Romanya’da yakalanıp Türkiye’ye iade edildi. 2000’de 4 benzinci cinayetiyle bağlantısı olduğu ortaya çıktı.

Hüseyin Saral, tutuklandığı zaman suçlarını başkalarına yükletti ve 2001-2004 arasında bir zamanda serbest kaldı. 

Sarallar Çetesi Çökertildi!

İstanbul Büyükçekmece Başsavcılığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Başkanlığı koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından, liderliğini Özgür Saral'ın yaptığı organize suç örgütüne yönelik olarak İstanbul ve İzmir'de eş zamanlı Kafes Operasyonu düzenlendi.

Suç örgütünün; İstanbul'un Esenyurt ilçesinde sitelerdeki ev sahibi ve kiracıları silah ile tehdit ederek yağmaladıkları, kendilerinden şikayetçi olan site sakinleri ve özel güvenlik görevlilerini şikayetlerinden vazgeçirmek için darp ettikleri, yabancı uyruklu şahsılara yönelik yağma eylemi gerçekleştirdikleri, sitelerdeki mülk sahiplerinin rızası ve bilgisi dışında sahte evrak düzenleyerek daireleri başka şahıslara kiraladıkları tespit edildi.

Sarallar çetesi çökertildi! Sarallar grubu ne iş yapar Sarallar ailesi nerelidir (2)

Ayrıca site içerisinde evden hırsızlık suçunu işledikleri, eğlence mekanlarına silahlı saldırı düzenleyerek kasten öldürmeye teşebbüs etme ve genel güvenliği kasten tehlikeye sokma suçlarını işledikleri, site sakinlerini tehdit ederek fuhuş faaliyetleri yürüttükleri, Sarıyer ve Beyoğlu'nda silahla yaralamaya teşebbüs ettikleri belirlendi.

Sedat Şahin Kimdir? Ne iş yapıyor? Nerelidir? Sarallar ile neden çatışıyor?

Suç işlemek amacıyla örgüt kurarak ve tespit edilen suçları işleyerek, kamu güvenliğine ve barışına tehdit oluşturan, İstanbul genelinde korkutma baskı ve şiddet eylemlerine karışan bu kişilerden 24'ü yakalanarak gözaltına alındı.

Sarallar çetesi çökertildi! Sarallar grubu ne iş yapar Sarallar ailesi nerelidir (1)

''Hayatı dar edeceğiz''

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “İstanbul Büyükçekmece Başsavcılığı koordinesinde operasyonları düzenleyen İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Aziz Milletimizin duaları sizlerle. Hiçbiriniz yüce Türk adaletinden kaçamayacaksınız. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek. Organize suç örgütlerine, zehir tacirlerine, halkımızın huzurunu bozanlara hayatı dar edeceğiz” dedi.

Sarallar çetesi çökertildi! Sarallar grubu ne iş yapar Sarallar ailesi nerelidir (3)

Of'taki Bomba Olayı Nedir?

1998 yılında Trabzon’un Of ilçesinde bir saldırı gerçekleşti. Saldırganlar, Turgut Sarıalioğlu isimli bir esnafın iş yerine el bombası attılar ve ardından tüfekle ateş açtılar. Bu saldırıda Sarıalioğlu ve Taner Yıldız hayatını kaybetti. Olayla ilgili olarak Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, Nincu Portaze ve ona azmettiren Sultan Selim Saral ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Oktay Saral ise suça yardım etmekten 16 yıl hapis cezası aldı. Dava 20 Ekim 2001 tarihinde sonuçlandı. Nincu Portaze daha sonra cezaevinde intihar etti. 2008 yılında basında çıkan haberlere göre, bu saldırıda kullanılan el bombalarının Ümraniye’de Ergenekon Operasyonu kapsamında bulunan el bombalarıyla aynı seri numarasına sahip olduğu iddia edildi.

Sarallar çetesi çökertildi! Sarallar grubu ne iş yapar Sarallar ailesi nerelidir (4)

Örgüt liderleri ve yöneticileri kimlerdir?

90’lı yıllarda Hüseyin Saral tarafından kurulan Sarallar Mafyası, 2005 yılında Saral’ın Sarallar-Şahinler çatışmasında öldürülmesiyle birlikte liderlik ve yönetim sorunu yaşamıştır. Örgütün üst düzey isimleri tutuklandıkça, yerlerine dışarıdan yeni isimler gelmiştir. Örgüt, bu şekilde sürekli bir değişim ve yenilenme içinde olmuştur.

  • 2005 yılında Sarallar-Şahinler arasında yaşanan çatışmada Hüseyin Saral’ın ölümü üzerine Sarallar, Ümit Saral ve Yakup Kerem Saral önderliğinde iki ekip kurdu. Ümit Saral, Şahinlerden Muzaffer Dağdeviren’i öldürmekten 2005’te yakalanıp hapse girdi. Ancak birçok kez serbest kaldı. Ümit Saral, Şirinler mafyasına karşı yaptığı saldırılarla tanınıyordu. Şirinler lideri de dahil olmak üzere yedi Şirinleri öldürdü. Zafer Saral ile birlikte Sarallar’ın akaryakıt kaçakçılığı işini yürütüyordu. 2017’de tekrar tutuklandı ve halen cezaevinde bulunuyor.
  • Yakup Kerem Saral, Hüseyin Saral’ın öldürülmesinden sonra kurulan iki intikam ekibinden birinin lideriydi. 2005 yılında Şahinler grubunun üyesi Cüneyt Koçak’ı öldürmekten dolayı yakalanıp hapse girdi. Yakup Saral, Ümit Saral gibi birçok kez cezaevinde yatıp çıktı. 2014 yılında ise Sedat Şahin’in kardeşi Vedat Şahin’i vurarak gündeme geldi. Bu olay yüzünden 2006 yılında Sami Hoştan’ın aracılığıyla yapılan Sarallar-Şahinler arasındaki barış anlaşması bozuldu. Vedat Şahin suikastından sonra yurt dışına kaçan Yakup Saral, halen aranmaktadır.
  • Yakup K. Saral ve Ümit Saral’ın 2005’te hapse girmesiyle polisler, Sarallar grubu hakkında önemli bilgiler edindi. Bu bilgilere göre Yakup K. Saral ve Ümit Saral sadece yönetici değil, aynı zamanda Burhanettin Saral’ın emirlerini yerine getiren kişilerdi. Hüseyin Saral’ın ölümünden sonra Sarallar grubunun başına Burhanettin Saral geçmişti. 2006 yılında Sami Hoştan’ın aracı olduğu barış görüşmelerinde Sarallar grubunu temsil eden de oydu. Burhanettin Saral 2005’ten sonra birçok kez yakalanıp serbest kaldı. 2019’da tekrar tutuklandı. Şu anda hala cezaevinde bulunuyor.

  • Barış Saral, Sarallar grubunun Sedat Şahin’e karşı en cesur eylemlerine imza atan isimdir. 2016 yılında örgüt içinde liderlik rolü üstlenmiştir. Sedat Şahin’in en güvendiği ekibe sızan bir casus bulmasıyla tanınır. Barış Saral, Sedat Şahin’e suikast planlarken başka bir suçtan dolayı ele geçirildi. Tutuklandıktan sonra telefon konuşmaları polis tarafından dinlendi. Yapılan araştırmalar sonucunda Barış Saral’ın Sedat Şahin’in yakın çevresine M.A.Ş isimli bir casus yerleştirdiği ortaya çıktı. 2021 yılında Tırpan operasyonu kapsamında yakalanıp hapse atıldı. Halen cezaevinde yatmaktadır.

  • Zafer Saral, 2016 yılında kardeşi Cihan Saral’la birlikte Şahinler grubuna mensup üç kişiyi öldürerek örgütte ün kazandı. Ümit Saral’la birlikte örgütün akaryakıt kaçakçılığı işini yürüttü. Üç cinayetten sonra kardeşiyle birlikte yurt dışına firar etti. 2021 yılında yurt dışında yakalanıp Türkiye’ye iade edildi. O tarihten beri cezaevinde tutuluyor.

  • Alaattin (İlyas) Saral, 2005-2017 yılları arasında Şahinler grubuna karşı yapılan saldırılara katılmış bir örgüt yöneticisiydi. Saralların liderleri ve yöneticileri hapse girdikten sonra Alaattin Saral, örgütün başına geçti. Alaattin Saral’ın liderliğinde örgütte yeni bir yönetim kadrosu kuruldu. Bu değişikliği fark eden polisler, 2022 yılında Sarallar’a yönelik Tümör Operasyonu adında iki operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlarda 169 kişi yakalanıp adliyeye gönderildi. Savcılığın hazırladığı iddianamede Alaattin Saral’ın örgütün yeni lideri olduğu, yanında yedi yeni yönetici bulunduğu belirtildi. Lider Alaattin İlyas Saral ise her iki operasyonda da kaçmayı başardı. Halen aranıyor.

  • 2022 yılında Sarallar grubuna yönelik yapılan Tümör Operasyonu sırasında örgütte Erdal Acar dahil yedi yönetici belirlendi. Yeni yönetim kadrosunda şu isimler yer aldı; Erdal Acar, Fatih Sarıalioğlu, Ali Kaplan, Mehmet Ulu, Osman Tellioğlu, Mustafa Fazlıoğlu, Tamer Çağlar. Bu isimler arasında Sosyete Sorumlusu olarak görev yapan Erdal Acar öne çıktı. Erdal Acar Sarallar grubuna katılmadan önce bir işadamıydı ve bir dönem Beşiktaş futbol kulübünde yöneticilik yapmıştı. Sarallar grubuna girişi ise bir kumarhane işletmecisinin suikast sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgiliydi. 2017 yılında İstanbul Beykoz’da lüks bir villada kumarhane işleten Oktay Üzüm, bir saldırıda öldürüldü. Oktay Üzüm’ün tek mirasçısı 10 yaşındaki oğlu oldu. Olayın ardından Erdal Acar, Oktay Üzüm’ün eski eşi ve yeğenine koruma ve iş teklifinde bulundu. Oktay Üzüm’ün lüks kumarhanesini devralmak için Üzüm ailesine 11 tane daire vermeyi vaat etti. Kumarhanenin sahibi olduktan sonra Acar, Üzüm ailesine büyük miktarda vergi ve miras borcu çıkardı. Bu durum taraflar arasında sorun yarattı. Taraflar yeniden pazarlık masasına oturdu. Sarallardan destek alan Acar, karşı tarafa söz verdiği paranın ve dairelerin yarısını önerdi. Teklifi reddeden Üzüm ailesi konuyu yargıya taşıdı. 5 yıl süren soruşturma sonucunda polis, Tümör Operasyonu için zemin hazırladı. Yapılan incelemeler sonucunda Acar’ın Alaattin Saral tarafından örgütte önemli bir yönetici konumuna getirildiği ortaya çıktı. Dinlenen telefon görüşmelerinde Alaattin Saral, Acar için şöyle dedi; “Acar Sarallar içinde sosyete camiasından sorumlu, Beykoz’da çok güçlü, orada çok adamı var…”  Erdal Acar operasyonda yakalandı. Hazırlanan iddianamede Acar’ın örgüt yöneticiliği ve nitelikli yağma suçlarından 80 yıl yakın hapis cezası istendi.

  • Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu, Sarallar grubunda liderler ve yöneticiler haricinde öne çıkan isimlerden biriydi. Bir zamanlar lider Hüseyin Saral’ın sağ kolu olan Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu, Sarallar-Şahinler Çatışmasını başlatan kişi olarak tanınıyordu. 2004 yılında Şahinlerle yapılan bir toplantıda silah çekip Sedat Şahin’in yakın arkadaşı ve kuzeni olan Zekeriya Kocaman’ı vurup felç etmişti. Bu olaydan sonra Sarallar-Şahinler arasında liderler de dahil 23 kişi yaşamını yitirdi. M.Ali Büyüksarıalioğlu ise örgüt içinde bir infaz sonucu öldürüldü. M.Ali Büyüksarıalioğlu’nun eşi Sedat Şahin’in akrabasıydı. Yıllar sonra ortaya çıkan bir iddiaya göre M.Ali Büyüksarıalioğlu, lider Hüseyin Saral’ın İtalya’da saklandığı bilgisini Şahinlere sızdırmıştı. Hüseyin Saral’ın oğlu Hüseyin Mert Saral, babasının 12. ölüm yıl dönümünde M.Ali Büyüksarıalioğlu’nu bir restoranda vurarak intikam aldı.

Şahinler mafya örgütüyle çatışma olayı nedir?

Hüseyin Saral’ın başında olduğu Saral mafyası ile Sedat Şahin’in önderliğindeki Şahinler mafyası arasında 2004 yılında bir silahlı çatışma çıktı. Bu olayın yankıları bugüne kadar sürdü. Çatışmalarda 23 kişi öldü, 1 kişi felç oldu.

2022 yılında gerçekleşen "Tümör Operasyonu" nedir?

Temmuz 2022’de Sarallar grubuna yönelik ‘Tümör Operasyonu’ adı verilen büyük bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyon İstanbul başta olmak üzere 13 ilde yapıldı. Operasyonda eski Beşiktaş yöneticisi ve iş insanı Erdal Acar, MHP MYK üyesi Şahin Gürz, şarkıcı Elif Karlı’nın eşi Ahmet Cengiz Karlı ve birçok Saral soyadlı kişi dahil 169 kişi yakalanıp adliyeye gönderildi. Sorgulamalar 27 savcı tarafından yürütüldü. Bu operasyonlarda örgütün lideri Alaattin Saral’ın kaçtığı ve arandığı açıklandı.

Bu operasyonda; Kurtlar Vadisi dizisinin Polat Alemdar karakteriyle ünlü olan Necati Şaşmaz, oyuncu Erkan Petekkaya, spor yorumcusu Sinan Engin ve şarkıcı Aylin Coşkun’un da mağdur olarak ifadelerine başvuruldu. Bu ünlü isimler Erdal Acar’ın kurduğu racon masasında aracılık yaptıkları olaylarda zarar gördükleri belirlendi.

Süleyman Soylu tartışması nedir?

Süleyman Soylu ve Zafer Aktaş arasında Tümör Operasyonu nedeniyle bilgi sızdırma krizi yaşandı. İddiaya göre, operasyon öncesinde Soylu’ya bilgi verilmemesine kızan Soylu, Aktaş’a hesap sordu. Aktaş ise Soylu’ya “sizden gelen her bilgi basına sızdı” diyerek tepki gösterdi. Bu sözler üzerine iki isim arasında tartışma çıktı. Soylu, Aktaş’ı görevden almak için Emniyet Genelgesi hazırladı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan bu talebi reddetti. 

Kaynak: Haber-Hatice Zeybek