Siyah incir AB'den coğrafi işaret tescili aldı Siyah incir AB'den coğrafi işaret tescili aldı

Sarıgöl ve çevresinde üzümde hasat başladı ve hızla devam ediyor. Önce Trakya ilkeren ve Süperior Seedless gibi üzümlerin kesimi başlamıştı. Bu üzümlerde kesim neredeyse sona ermek üzereyken sıra Red Globe ve Sultaniye Çekirdeksiz üzüme geldi.

Sultaniye üzümde fiyatı etkileyen birçok faktör var. Üzümün kalitesi, rekolte ve talep bu faktörlerin başında. Sofralık üzümde ise bu faktörler kuru üzüm ve ıskarta üzüm fiyatı da ekleniyor.

Son yıllarda sofralık üzüm yapan çiftçilerin neredeyse tüm boş alanlarını bağla doldurması kuru üzüm yapma ihitimalini de ortadan kaldırdı ve fiyatı etkileyen ana faktörlerden biri ıskarta ya da şaraplık üzüm fiyatı oldu.

Şaraplık üzümde fiyat tırmanışa geçti-11

Şaraplık üzümde Sarıgöl ve çevresinde açılış fiyatı çiftçi tarafından hoş karşılanmamıştı. Fakat gelen tepkiler ve çiftçilerin üzümlerini ıskarta üzüm alanlarına götürmemesi sebebiyle şaraplık üzüm fiyatında hareketlenme göze çarpıyor.

İlk olarak 14 TL'den açılan şaraplık üzüm fiyatı zamanla 15 TL-16 TL ve son olarak 17.5 TL'ye kadar tırmandığı söylentileri çiftçileri memnun ediyor. Alaşehir'de Piyadeler mevkisinde şaraplık üzümün 17.5 TL'den alındığı söyleniyor.

Sarıgöl'de ise önümüzdeki hafta şaraplık üzüm alımlarının tüm kantarlarda başlaması bekleniyor. Çiftçinin şaraplık üzüm alımı yapan tüccarlardan beklentisi ıskarta üzümün 20 TL'nin altına düşmemesi.

Muhabir: Erdinç Alkan